PROF. DR. İBRAHİM DÜLGER ANISINA ARMAĞAN KİTABI HAKKINDA

 

Merhum Prof. Dr. İbrahim DÜLGER anısına Fakültemiz tarafından yayın hazırlıklarına devam edilen esere gönderilecek akademik çalışmaların Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nin güncel sayısında (ABÜHFD, C.: 8, S.: 16, Aralık 2020) değerlendirilmesine karar verilmiştir.

 

Bu bağlamda, gönderilecek akademik çalışmaların ibrazı için öngörülen son tarih 20 Ekim 2020’dir.


Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Yayın İlkeleri

  1. Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (ABÜHFD) “Hakemli Dergi” statüsünde ve yıl- da iki sayı (Haziran ve Aralık) olarak yayımlanmaktadır. Yayınlanması istenen makalelerin, prensip olarak Haziran sayısı için en geç 20 Nisan; Aralık sayısı için en geç 20 Ekim tarihine kadar dergi editörlüğüne ulaştırılması gerekir.
  2. Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilme- miş olmalıdır. Yazarlar, yayına kabul edilen çalışmaları daha sonra bir başka yerde yayınlatmamayı da taahhüt eder. Çalışmaların, kamu hukuku ve özel hukuk alanlarında ya da hukukun diğer disip- linlerle ilgili alanlarında hazırlanmış olması gerekir. Dergide hakemli makalelerin yanı sıra çeviri makale, karar incelemesi, kitap eleştirisi, mevzuat değerlendirmesi gibi yazılara da yer verilebilir. Dergiye gönderilen yazıların basılmasına ilişkin genel değerlendirmeyi Editörler yapar.
  3. Derginin yazı dili esas olarak Türkçe olmakla birlikte, dergide İngilizce, Almanca ve Fransızca başta olmak üzere yabancı dilde yazılara da yer verilmektedir.
  4. Gönderilecek yazıların, “MS Word” programında, Times New Roman karakterinde, metin 12 pun- to, dipnotlar ise 10 punto olarak hazırlanması gerekir. Paragraflar arası önce 6 nk, sonra 0 nk boş- luk olmalıdır.
    Sayfa marjları, A4 boyutunda, üst, alt ve her iki kenardan 2,5 cm. boşluk bırakılarak ayarlanmalı, metin her iki yana yaslı şekilde hazırlanmış bir şekilde dergi editörlüğüne gönderilmelidir. Gönde- rilen makalelerin İngilizce başlığı da yazılmalıdır.
  5. Yazılar, Türkçe ve İngilizce başlıkların yanında en az 100 - en çok 200 sözcükten oluşan Türkçe ve
    İngilizce, Almanca veya Fransızca özetleri ve her iki dilde en az üç anahtar sözcüğü ihtiva etmelidir.
    Yazının ana başlığı büyük harflerle, koyu olarak ve 14 punto ile yazılmalıdır. Yazının giriş - sonuç bölümleri ve diğer tüm başlıklar, küçük harflerle 12 punto ve koyu olarak yazılmalıdır. Yazıda yer verilecek tablo ve şekillere mutlaka sıra numarası ve başlık verilmelidir.
    Makalenin sonunda, yazar soyadına göre alfabetik sıraya dizilmiş kaynakça yer alır. Kaynakçada sadece dipnotlarda atıf yapılan eserlere yer verilmelidir.Yazım kurallarına ve tavsiye edilen atıf stillerine uygun olmayan çalışmalar, hakem denetimi sonu- cunda başarılı bulunsa bile reddedilir.
  6. Yazarlar, unvanlarını, görev yaptıkları kurumları, haberleşme adresleri ile telefon numaralarını, telif ücreti için gerekli olan banka hesap numaralarını ve aktif haldeki e-posta adreslerini bildirmelidir. Yazarların ORCID kullanması zorunludur.
  7. Süresi içerisinde hakem incelemesinden geri gelmeyen çalışmalar, yazarı tarafından aksi yönde bir talepte bulunulmadıkça derginin bir sonraki sayısında değerlendirilir.
  8. Editörler, yabancı dil özeti ve eser metninde gerekli görülen düzeltmeleri yapabilir.
  9. Dergide yayınlanan eserlerde ileri sürülen görüşler yazarlarını bağlar. Bu nedenle doğabilecek tüm sorumluluk yazara aittir.
  10. Dergide yer verilen yazıların, elektronik ortamda tam metin olarak yayımlanmak da dahil olmak üzere süresiz olarak bütün yayın hakları dergiye aittir. Yazarlar telif haklarını dergiye devretmiş sayılır.
  11. Hakem incelemesi sonucu yayımlanmasına karar verilen yazılar için 300 TL telif ücreti ödenir. Yaza- ra, ilgili sayı ücretsiz olarak gönderilir.
  12. Yazıların gönderilmesi ve diğer ilgili tüm yazışmaların (hukukdergisi@antalya.edu.tr) e-posta adre- sinden yapılması gerekmektedir.

Dergide Yayınlanacak Türkçe Eserler İçin Tavsiye Edilen Atıf Stilleri

Atıf Yapılan Kitap

Soyad, Ad: Eserin Adı, Baskı, Basıldığı Yer Yıl. (Eser adı italik)

Örnek:

Eren, Fikret: Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 19. Baskı, Ankara 2007.

 

Atıf Yapılan Makale

Soyad, Ad: “Makalenin Başlığı”, Makalenin Yer Aldığı Eserin Adı, Cilt No.: Sayı No.:, Yıl, Sayfa Sayısı. (Makalenin yayınlandığı eser adı italik)

Örnek:

Seliçi, Özer: “Seçimlik Borçların İfası”, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, C.: 34, S.: 1-4, 1968, s. 376.

İnternet ortamında bulunan kaynaklar için parantez içerisinde URL ve sayfasına erişim tarihi belir- tilmelidir.

Örnek:

Seliçi, Özer: “Seçimlik Borçların İfası”, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, C.: 34, S.: 1-4, 1968, s. 376 (Erişim: 13.06.2010, http://www.journals.istanbul.edu.tr/iuhfm/article/ view/1023004345/1023003940).

Birden fazla yazar tarafından hazırlanmış çalışmalarda, tüm yazarların ad ve soyadları tam olarak yazılmalıdır.

Örnek:

Oğuzman, M. Kemal/Seliçi, Özer/Oktay-Özdemir, Saibe: Eşya Hukuku, 18. Baskı, İstanbul 2016.

Yararlanılan esere yapılacak ikinci ve sonraki atıflarda, yazarın uygun göreceği kısaltmanın kulla- nılması gerekir.

Örn: 1) Eren, Fikret, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 19. Baskı, Ankara 2007.

2) Eren, Borçlar Genel, s. 88.

 

Başlıklandırma

Dergide yayımlanacak yazılarda Giriş ve Sonuç bölümleri için harf veya rakam kullanılmamaktadır. Sonrasındaki üst ve alt başlıkların önüne sırasıyla Roma rakamı, büyük harf, rakam, küçük harf, küçük harf ve rakam yazılmalıdır.

Örnek:

Giriş

I. Başlık

A. Alt Başlık

  1. Alt Başlık
    a.Alt Başlık
    a.1. Alt Başlık

Sonuç

TÜBİTAK-ULAKBİM Ulusal Hukuk Veri Tabanı’nda yer alma şartları gereğince, dergiye gönderilecek hakemli ve hakemsiz çalışmaların, yukarda belirtilen yayın ilkelerine uygun olmaması halinde editörün yapacağı ön incelemede doğrudan reddedileceği önemle belirtilmelidir.