AÇIKLAMALAR

  1. Araştırmanın / Tezin genel tanımı:

1.a. Konuyla uyumlu ve açıklayıcı olmalı, uzun olmamasına özen gösterilmeli. Çalışmanın adının Türkçe ve İngilizce olarak yazılması gerekmektedir.

1.b,c. Araştırmalar için: Çalışmaya katkıda bulunacakların adları, ünvanları, çalıştıkları kurumları ve imzaları, araştırma yayın olduğunda yazılacak isim sıralamasına uygun biçimde yazılmalıdır. Araştırmadan birinci derecede sorumlu olan kişi ayrıca belirtilmelidir.

Tezler için: Çalışma bir bildiri ya da yayın olduğunda, Tez sahibi ve Tez danışmanı ilk iki isim olmak üzere, yazılacak isim sıralaması ile katkıda bulunacakların adları, ünvanları, özgeçmişler ( konu ile ilgili yayınları belirtilecek), Anabilim Dalları ve imzaları bulunmalıdır.

1.d. Çalışmanın niteliğine uygun şık işaretlenmelidir

1.e. Araştırmanın statüsü belirtilmeli

1fe. Çalışma tek merkezli ise belirtilmeli, çok merkezli ise katılacak diğer merkezlerdeki Etik Kurul onayları, çalışmanın sponsoru ve yöneticisi gibi bilgi ve belgeler eklenmelidir.

 

2.Araştırma / Tez ile ilgili teknik bilgiler:

2.a. Çalışma ile ilgili genel bilgi açıklanmalıdır. Bu konuda bilinenler, araştırılması gereken konuya ilişkin var olan eksik olan bilgiler, konu ile ilgili daha önce yapılmış çalışmaların sonuçları ve araştırmanın yapılmasını gerekli kılan verilerin sunumu yapılmalıdır. Genel bilgilerde en az 10 en fazla 20 kaynak kullanılmalı, kaynakların metin içinde gösterimi APA kurallarına göre olmalıdır.

2.b. Araştırmanın amacı ve hedefleri açıklanmalıdır.

2.c. Çalışmanın yöntemi ayrıntılı biçimde açıklanmalıdır. Örneklem hesaplanmasının istatistiksel bir yöntemle yapıldığına ilişkin imzalı çıktının başvuruda “Ek” şeklinde bulunması gerekmektedir. Çalışmanın türü, tarihi, yapılacağı kurum,  öngörülen çalışma süresi, evren ve örneklem, örnekleme dâhil edilme ve edilmeme ölçütleri, veri toplama yöntemi, veri toplama araçları ve verilerin değerlendirilmesinde kullanılacak istatiksel yöntemler ayrıntılı olarak belirtilmelidir. Çalışmada kullanılan ölçekler için izin alınmış ve izin yazılarının eklenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca çalışma sırasında karşılaşılabilecek çalışmanın devamını etkileyebilecek tüm olası sonuçlar ve bu durumlarda izlenecek yollar ayrıntılı bir biçimde anlatılmalıdır.

2.d. Araştırmanın genel bilgiler ve yöntem kısmında kullanılan kaynaklar yazılmalıdır. Kaynak yazımı için APA yazım kurallarına uyulmalıdır.

2.e. Araştırmada kullanılacak tetkik, malzeme, laboratuvar vb. gereksinimlerin nasıl sağlanacağı açıklanmalıdır. Alınması gerekli olan malzeme ve yapılacak laboratuvar testleri varsa, neler olduğu belirtilmeli ve finanse eden kurum ya da kuruluşlar yazılmalıdır (ayrıntılı bütçe formu). Arşiv çalışmaları için gerekli değildir.

 

3. Onay

Çalışmaya katılacak tüm araştırmacılar tarafından ıslak imza ile imzalanmış olmalıdır. 
 

** Başvuru dosyanızı çevrimiçi olarak yüklemiş olmanız değerlendirme sürecinin başlaması için yeterli değildir. Değerlendirme, ıslak imzalı fiziksel başvuru dosyanızı etik kurul sekreterliğine teslim ettiğinizde başlayacaktır.
 

BAŞVURU FORMLARI

ÜY-FR-1083 Araştırma Projesi Değişiklik Bildirim Formu

ÜY-FR-1077 Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu

ÜY-FR-1084 Bilgilendirilmiş, Gönüllü Görüntü ve Ses Kayıtları Kullanımı İzin Formu

ÜY-FR-1078 Biyolojik Materyal Transfer Formu

ÜY-FR-1070 Çoçuk Hasta Onam Formu

ÜY-FR-1080 Değerlendirme Formu

ÜY-FR-1071 Ebeveyn Onam Formu

ÜY-FR-1081 Etik Kurul Başvuru Formu

ÜY-FR-1072 Kontrol Listesi Güncelleme Formu

ÜY-FR-1073 Multidisipliner Araştırmalar Onay Formu

ÜY-FR-1076 Sağlıklı Çocuk Onam Formu

ÜY-FR-1082 Sorumlu Araştırmacı Dilekçesi

ÜY-FR-1075 Özgeçmiş

ÜY-FR-1074 Taahhütname