KÜLTÜREL MİRAS EĞİTİMİ

MİMARLIK BÖLÜMÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN VE KOVANLIK ORTAOKULU ÖĞRENCİLERİ İLE YAPILAN ‘KÜLTÜREL MİRAS EĞİTİMİ’ PROGRAMI TAMAMLANDI

Antalya Bilim Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ayşe Esin Kuleli koordinasyonunda ve Dr. Öğr. Üyesi Hülya Aybek, Dr. Öğr. Üyesi Esin Bölükbaş Dayı ve Öğr. Gör. Selin Akdeğirmen Ercan'ın yürütücülüğünde, Arş. Gör. Serim Aygen Kiştin ve yüksek lisans öğrencisi Ümmühan Buse Atılgan’ın asistanlığında, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Antalya Müzesi ve Suna-İnan Kıraç Vakfı Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü'nün katkılarıyla, 29 Nisan, 13 ve 14 Mayıs 2022 tarihlerinde Kovanlık Ortaokulu öğrencilerinde kültürel mirasın korunmasına yönelik farkındalık yaratmayı hedefleyen 'Kültürel Mirasın Korunması Eğitimi programı' tamamlanmıştır.  Kovanlık Ortaokulu Müdürü Özkan Vural ve görevli öğretmenler eğitim programına tam destek vermişlerdir.

Somut ve somut olmayan kültürel mirasın önemi ve korunması bilincinin küçük yaşlarda kazandırılması gerekliliğine odaklanan bu eğitim programına, Kovanlık Ortaokulu 5. ve 6. Sınıf öğrencilerinden toplam 32 öğrenci katılım sağlarken, Mimarlık Bölümü öğrencilerinden Ali Üney Akalın, Semin Zehra Uğur, Emine Nur Vural ve Elifnur Doymuş üniversitemizde düzenlenen atölye çalışmalarına destek vermiştir.

Programın 29 Nisan 2022 tarihindeki ilk etkinliği üniversitemizde ‘Doğal Miras, Coğrafyamız ve Ekoloji’ ve ‘Tarihi Kentler ve Tarihi Evler’ ile ilgili sunumlar ve oyunlarla başlatılmış ve öğrencilere bilgi aktarımı başlatılmıştır. Sonrasında Kaleiçi tarihi kent merkezi gezisi yapılmış ve Saat Kulesi, Üç Kapılar (Hadrianus Kapısı), Hıdırlık Kulesi gibi anıtsal yapılarla ilgili yerinde anlatım yapılmıştır. Suna-İnan Kıraç Vakfı Kaleiçi Müzesi, Özge Yanardağ’ın ve müzede görevli kişilerin rehberliğinde oyunlarla gezdirilmiş ve eğlenerek öğrenmeleri sağlanmıştır.

13 Mayıs 2022 tarihinde yapılan eğitimin ikinci gününde öğrencilerle yapılan ısınma oyununda sonra, Antalya Arkeoloji Müzesi ziyaret edilmiştir. Müzede görevli Cansu Yıldırım ve Yunus Susam rehberliğinde gerçekleştirilen geziden sonra öğrencilerle üniversitemizin Döşemealtı kampüsüne gelinerek, Kaleiçi ve müze gezisinde edinilen bilgilerle ilgili yansımaların görüldüğü resim atölyesi çalışması yapılmıştır.

14 Mayıs 2022 tarihinde yapılan eğitimin üçüncü ve son gününde Antalya Etnoğrafya Müzesi ziyaret edilmiştir. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlisi Mahmut Davulcu eşliğinde yapılan gezide öğrenciler somut olmayan mirasımıza dair önemli bilgiler edinmişlerdir. Geziden sonra üniversitemizin Döşemealtı kampüsüne gelinerek, Döşemealtı halılarında bulunan desenlerin kullanımıyla tasarımların yapıldığı atölye çalışması ile Kovanlık Köyünde halen yaşatılan ve somut olmayan kültürel miras niteliği taşıyan halı dokuma kültürünü daha iyi anlamaları sağlanmıştır. Öğrencilere sertifika sunma töreniyle tamamlanan eğitim programında öğrencilerin eğlenerek öğrenmeleri hedeflenmiştir.

Eğitimde emeği geçen ve destek sağlayan tüm paydaşlara ve katılımcılara teşekkür ederiz.