IAED 3104
Mobilya Tasarımı için Malzeme ve Üretim Teknikleri
Öğretim Elemanı: Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Uğur KAHRAMAN
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, kavramsal geliştirme süreciyle başlayarak uygulama çizimlerinin üretilmesi ve özgün fikri temsil eden, gerçek ölçekte ve gerçek malzemeden bir oturma elemanının tasarlanmasıdır. Bu tasarım stüdyosunun temel hedefi, önerilen bir bağlam ve tasarım profiline yanıt veren bir mobilya tasarımı geliştirmektir. Tasarlanan bu oturma elemanı, profesyonellerin desteğiyle üretilecektir.
Dersin İçeriği
Bu ders, mobilya birleştirme tekniklerini ve detaylı teknik çizimleri yalnızca el çizimi yöntemleriyle derinlemesine incelemektedir. Katılımcılar, geleneksel el işçiliğini ve dijital araçlar kullanılmadan manuel çizim tekniklerini vurgulayarak, mobilya eklemlerinin ve tasarımlarının hassas ve detaylı çizimlerini oluşturma konusunda pratik beceriler kazanacaktır.
Dersin Ön Koşulu/ Yan Koşulu
IAED 1102 Teknik Çizim II
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Fine Wood Working on Planes and Chisels, The Taunton Press2. Designing Furniture by Seth Stem, The Taunton Press3. Tilley, A.R., Henry Dreyfuss Associates (2002). The Measure of Man and Woman: Human Factors in Design. New York: John Wiley & Sons, Inc. ISBN 04710995544. The Art of Making Furniture by John Makepeace, Sterling Publishing Co.5. The Unknown Craftsman by Soetsu Yanagi6. Fine Woodworking on Joinery, The Taunton Press7. The Fine Art of Cabinet Making by James Krenov, Van Nostrand Reinhold Co.
Akademik Dürüstlük ve Yapay Zeka
Yapay Zekâ (AI) Kullanımı:Öğrencilerin çalışmalarında dil bilgisi düzeltmesi ve akademik yazımın geliştirilmesi amacıyla ChatGPT, Grammarly vb. yapay zekâ araçlarını kullanmalarına izin verilmektedir. Ancak yapay zekâ tarafından üretilen özgün içeriklerin (örneğin analiz, paragraf yazımı, kavramsal açıklamalar vb.) toplamı, teslim edilen çalışmanın %20’sini geçmemelidir.Yapay zekâ araçlarının kullanıldığı durumlarda, öğrencilerin ödev/rapor/teslim dosyası içerisinde açık bir kullanım beyanı eklemeleri zorunludur. Bu beyanda kullanılan yapay zekâ aracının/modelinin adı, kullanım amacı ve çalışmaya nasıl katkı sağladığına dair kısa bir açıklama yer almalıdır.Örnek beyan:“Giriş paragrafının dil kontrolü ve yeniden yapılandırılması için ChatGPT-4 kullandım.”Yapay zekâ araçlarının kullanıldığı halde bunun beyan edilmemesi, akademik dürüstlük ve intihal kurallarının ihlali olarak değerlendirilecek ve gerekli disiplin işlemleri uygulanabilecektir.