TRM 111-BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Bu ders bilgi iÅŸlem teknolojilerinin iÅŸletme faaliyetlerine ve organizasyonlarına etkileri üzerinde durmaktadır. Asıl vurgulanan yöneticilerin karar verme süreçlerinde ihtiyaç duydukları bilginin yanı sıra organizasyonlar için gerekli fonsiyonel ve stratejik bilgi sistemlerinin uygulanmasıdır. Örnek olay çalışmaları ile öÄŸrenciler, yeni teknolojilerin problem tanımada, çözmede ve yeniliklerin adaptasyonu konusunda bilgi sahibi olmaları beklenmektedir.

Kredi: 3                       ECTS: 6

ECON 101-MİKROEKONOMİNİN İLKELERİ

Mikroekonomiye giriÅŸ, ekonomi analizinin temellerini kapsamakta, hane halkı bireylerinin ve firmaların, kıt kaynaklar altında üretim ve tüketim kararlarını irdeler. Dersin amacı, ögrencilere, talep ve arz, rasyonel karar alma, kaynak dağılımı, piyasaların koordinasyon mekanizmalari, dışsallık ve rekabet konularında bilgi vermektir.

Kredi:  4                      AKTS: 7

ENG 101-AKADEMİK İNGİLİZCE I

Akademik İngilizce dersinin amacı, öÄŸrencilerin akademik okuma, yazma ve konuÅŸma becerilerini geliÅŸtirirmektir. Bu çerçevede, not tutma, özet çıkarma, makale tarama, sunum teknikleri gibi konular incelenir. ÖÄŸrenciler, Turizm ve Otelcilik sektörünün ihtiyacı olan İngilizceyi doÄŸru kullanma ve anlama üstüne çalışmalar yaparlar. Bu ders kapsamında öÄŸrenciler, İngilizceyi doÄŸru ve etkin bir ÅŸekilde kullanır.

Kredi: 3                       AKTS: 6

MATH 111-SOSYAL BİLİMLER İÇİN MATEMATİK I

Fonksiyonlar, özellikleri ve grafikleri. Trigonometrik fonksiyonlar. Katsayı fonksiyonları, ters fonksiyonlar ve logaritmalar, geometrik seriler, bileiÅŸk faiz, katlanarak büyüme ve azalma. EÄŸrinin tanjantı, bir fonksiyonun limiti, tek taraflı sınır, sonsuzluÄŸun sınırları, süreklilik. Türevler ve oranların deÄŸiÅŸimi. Çarpım ve bölüm kuralları, trigonometrik fonksiyonların türevleri, zincir kuralı, örtülü farklılaÅŸma, logaritmek fonksiyonların türevleri. Ortalama deÄŸer teoremi. Hesabın temel teoremi. Belirsiz ÅŸekiller ve L’ Hospital’s kuralı. Optimizasyon problemleri.

Kredi: 4                       AKTS: 7

TRM 102-YÖNETİME GİRİŞ

Bu dersin amacı iÅŸletme ilkeleri ve kavramlarını tanıtmaktır. Bu ders günümüz iÅŸ ortamındaki genel iÅŸletme ve giriÅŸimcilik konularını kapsayacaktır. Bu ders muhasebe, finans, pazarlama, insan kaynakları ve operasyon yönetimini içeren iÅŸletme fonksiyonlarının bir incelemesini sunacaktır. Bu ders örgütlenme biçimleri, iÅŸletme mülkiyet çeÅŸitleri ve çaÄŸdaÅŸ toplumlarda iÅŸletmenin rolünü gösterecektir. ÖÄŸrencilere ahlaki ve sosyal sorumlulukla ilgili kavramlar tanıtılacaktır. ÖÄŸrenciler yönetimin temellerini öÄŸreneceklerdir.

Kredi: 3                                    AKTS: 6

ENGT 102-İLERİ İNGİLİZCE II

Akademik yazı yazma becerileri geliÅŸtirme, gazete okuma, deÄŸiÅŸik yazı tiplerini öÄŸrenme bu dersin ana amaçlarındandır. ÖÄŸrenci ayrıca analitik düÅŸünme ve analiz yapma yeteneklerini geliÅŸtirirler. Bu çerçevede vaka analizleri ve grup çalışmaları, ödevler ile desteklenir. Böylelikle öÄŸrenciler, İngilizceyi doÄŸru ve etkin bir ÅŸekilde kullanabileceklerdir.

Kredi: 3                       AKTS:6

TRM 112-TURİZME GİRİŞ

Turizmin tarihi ve baÅŸlangıç konuları: kültürel turizm; turizm sosyolojisi; turizm psikolojisi ve toplam turizm çıktısının farklı özellikleri ve motivasyonu. Total tourism product such as konaklama birimleri, boÅŸ zaman ve dinlenme tesisleri; ulaşım, seyahat, kültürel faaliyetler, sigorta, bankacılık gibi destek hizmetleri gibi toplam turizm çıktıları. Planlama, kalkınma ve turizm ekonomisi. Turizm pratikleri ve felsefelerinin geçmiÅŸi ve geleceÄŸi üzerine örnek olaylar. Ders kapsamında öÄŸrenciler, turizm alanındaki temel konulara hakim olur.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 108-SANİTASYON, HİJYEN VE İŞ GÜVENLİĞİ

Otel faaliyetlerinde saÄŸlık hizmetlerinin önemi ile yiyecek ve içecek birimlerinde hijyen ve uygulamaları incelenecektir. Personelin kiÅŸisel temizliÄŸi diÄŸer önemli konulardan bir tanesi olacaktır. Temizlik ve yemek yapımı, hizmet araçları ve tesislerinin saÄŸlanması ile HACCP kavramları ve uygulamaları öÄŸrenilecek konular arasındadır. Ders kapsamında öÄŸrenciler, sektörle ilgili sanitasyon, hijyen ve iÅŸ güvenliÄŸi uygulamaları hakkında detaylı bilgi sahibi olur.

Kredi: 2                       AKTS: 4

TRM 110-İLETİŞİME GİRİŞ

Bu ders beÅŸ soruya yanıt aramaktadır: İletiÅŸim nedir? Nerede ortaya çıkar? Nasıl ortaya çıkar? Neden önem arz eder? Nasıl ele alınır? Bu soruarı yanıtlamada iletiÅŸim alanında önemli konulara deÄŸinilecektir. Ders kapsamında öÄŸrenciler, iletiÅŸimin turizm sektöründeki önemi hakkında bilgi sahibi olur.

Kredi: 2                       AKTS:5

TRM 231-FİNANSAL MUHASEBE

Bu ders öÄŸrenciye finansal muhasebenin temellerini öÄŸretmektedir. Finansal muhasebe bir iÅŸletme veya örgütün performansıyla ilgili finansal bilgilerin kayıt edilmesi ve raporlanması ile ilgilidir. Bu ders finansal muhasebenin kavramları, ilkeleri ve teamüllerinin anlaşılmasını saÄŸlamaktadır. ÖÄŸrencilere karar verme amaçlı olarak finansal tabloların yorumu ve deÄŸerlendirmesini yapmakta ihtiyaç duyacakları araçları saÄŸlamaktadır. Ayıca nakit, alacaklar, envanter, iÅŸletme sermayesi, ekipman, uzun vadeli varlıklar, amortisman, kısa vadeli borç, uzun vadeli borç ve öz sermaye gibi finansal tabloların ana bölümlerini oluÅŸturan kısımları incelemektedir. Konular finansal durum, faaliyet sonuçları ve nakit akışlarını içermektedir. ÖÄŸrenciler muhasebe mantığına aÅŸina olacaklardır.

Kredi:3                                    AKTS:5

TRM 227-PAZARLAMAYA GİRİŞ

Bu ders ürün ve hizmetlerin mevcut ve geliÅŸen tüketici ihtiyaçları ile eÅŸleÅŸtirilmesini saÄŸlayan sistemi iÅŸletme öÄŸrencilerine tanıtacaktır. Stratejik planlama açısından, ders büyük ve küçük örgütler için kar edilebilir iÅŸ fırsatlarını tanımlamak ve deÄŸerlendirmek için gerekli ana kavram ve tekniklere odaklanmıştır. ÖÄŸrencilerin dinamizm ortamında analitik becerilerini geliÅŸtirmelerini saÄŸlamak için örnek olay metodu kullanılacaktır.

Kredi:3                                    AKTS:5

TRM 223-YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ I

İşletmede, endüstride ve saÄŸlıkla ilgili tesislerde yemek hizmetinin iÅŸleyiÅŸinin açıklanması ve tahlil edilmesi. Yemek hizmeti organizasyon yapısının sunumu ve analizi, iÅŸ tanımları, kontrol, sistem dizaynı, özel yemek hizmeti araçlarının düÅŸünülmesi. Oteller, havayolu yemekçiliÄŸi, diÄŸer ulaşım araçları yemekçiliÄŸi, eÄŸitim kurumları ve sözleÅŸmeli yemek hizmetinin yönetimi gibi alanlardaki faktörlerin analizi. Adı geçen iÅŸlemler için saha ziyaretleri. Ders kapsamında öÄŸrenciler, turizm iÅŸletmelerindeki yiyecek ve içecek yönetimi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 225-TURİZMDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I

Seyahat acentelerinde yaygın ÅŸekilde kullanılan yazılımlardan bir tanesi uygulamalı olarak ele alınacaktır. Ders kapsamında,kontrat girme, rezervason yapma, tur düzenleme ve faturalandırma gibi iÅŸ yaÅŸaımda sıklıkla kullanılan uygulamalar örneklerle anlatılacaktır. ÖÄŸrenciler, turizm sektöründe kullanılan bilgi teknolojileri hakkında bilgi sahibi olacak ve bilgi teknolojilerini kullanabileceklerdir.

Kredi: 2                       AKTS: 2

TRM 229-ÖRGÜTSEL DAVRANIÅž

Bu dersin amacı örgütlerdeki insan davranışının yapısı ve fonksiyonunun kavramsal ve ampirik olarak anlaşılmasını saÄŸlamaktır. ÖÄŸrenciler üretimi, örgütsel etkinlik ve verimliliÄŸi etkileyen davranışsal etkenler üzerinde çalışacaklardır. Tartışılacak konular algı, iÅŸ ve örgütsel tasarım, karar verme ve liderliÄŸi içermektedir. Bireysel ve grup çalışmaları ve örnek olay analizi teorik kavramların pratikte uygulamalarının anlaşılmasını artırmak için kullanılacaktır. Bireyin çevresiyle kurduÄŸu iliÅŸkilerde takındığı tutum ve bakış açısına vurgu yapılacaktır. Bu ders bireysel, grup ve tüm iÅŸletme düzeyinde örgütsel davranışa bir giriÅŸ saÄŸlamaktadır.

ÖnkoÅŸul: TRM 102, TRM 110

Kredi:3                                    AKTS:5

TRM 222-OTEL OPERASYON YÖNETİMİ

Otellerin bölümleri, iÅŸlevleri ve birbirleri ile olan iliÅŸkileri hakkında bilgiler verilecektir. Önemli performans indeksleri, rekabete karşı performansın ölçümü, yönetimde pratik uygulamalar; otel satış ve pazarlaması; grup satışı, ön büro iÅŸlemleri ve rezervasyonları ele alınacaktır. ÖÄŸrenciler, otel iÅŸletmelerinde gerçekleÅŸtirilen operasyonlar hakkında detaylı bilgi sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 228-YÖNETİM MUHASEBESİ

Bu ders yönetim muhasebesiyle alakalı kavramlara, zorluklara ve yöntemlere genel bir giriÅŸ saÄŸlamaktadır. Yönetim muhasebesi ağırlıklı olarak iÅŸletmelerin, hizmet saÄŸlama ve ürün üretiminde kullanılan kaynakları ölçmek ve kontrol etmek için bilgiyi nasıl kullandıkları sorusunu ele almaktadır. Bu derste planlama, denetleme, ve karar vermede kullanılan raporlamalara iliÅŸkin ilkeler, kavramlar, ve metotlara aÅŸinalık saÄŸlanacaktır. Maliyetlendirme, analiz ve kontrol  de ayrıca ele alınacaktır.

Kredi: 3                       AKTS:5

TRM 200-YAZ SEKTÖRDE EĞİTİM STAJI I

Sektörde mesleki eÄŸitim 1. stajı toplam 8 hafta sürecek olup, 1 Temmuz-31 AÄŸustos tarihlerinde sektörde eÄŸitimlerini tamamlayacaklardır. Bu eÄŸitimleri alırlarken otellerin deÄŸiÅŸik departmanlarında çalışabilecekler ve iÅŸ başı eÄŸitimi alacaklardır. ÖÄŸrencilerin ilk stajlarında Ön büro, kat hizmetleri, resepsiyon, rezervasyon, restoran gibi alanlarda yapmaları tavsiye edilir. Turizmin bir çok alanında da sektörde eÄŸitim yapma imkânına sahip olacaklardır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 224-YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ II

Yiyecek ve içecek birimlerinde maliyet hesaplamaları ve uygulamalarının incelenmesi ve öÄŸrenilmesinin yanı sıra, servis çeÅŸitleri, restoran çeÅŸitleri, yiyecek sunum çeÅŸitleri öÄŸretilecektir. Ders uygulamalı olarak otellerde yiyecek ve içecek departmanlarını ziyaret ile  gerçekleÅŸtirilecektir. c

Ön KoÅŸul: TRM 223

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 226-TURİZMDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II

Bu ders kapsamında, otel İşletmelerinde kullanılan önbüro otomasyon programlarından bir tanesi uygulamalı olarak ele alınacaktır. Misafir giriÅŸ ve çıkışlarının yapılması, ödeme alınması, faturalandırma, oda deÄŸiÅŸikli gibi önbüroda sıklıkla karşılaşılan durumlar öÄŸretilecektir. Ayrıca yönetsel faaliyetleri için gerekli raporların alınması gösterilecektir. ÖÄŸrenciler, turizm sektöründe kullanılan bilgi teknolojileri hakkında bilgi sahibi olacak ve bilgi teknolojilerini kullanabileceklerdir.

ÖnkoÅŸul: TRM 225

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 331-HİZMET PAZARLAMASI

Pazarlamanın temel kavramları, pazarlama yönetimi, pazarlama örgütleri ve hizmetler özelinde pazarlama ortamı. Tüketici ve örgütsel pazarların niteliklerinin analizi, hızla deÄŸiÅŸen çevresel faktörlerden doÄŸan zorluklar ve strateji oluÅŸturmanın yanı sıra pazarlama problemleri. Pazarlama problemleri çözülmesi ve belirlenmesinde öÄŸrencilerin daha etkin katılımını saÄŸlamak üzere örnek olaylar. Pazarlama fonksiyonunun yönetimi, özellikle hizmet organizasyonunun gerekleri, pazarlama kavramlarının uygulaması, hizmet sektöründeki yöntem ve teknikler, farklı teÅŸvik mekanizmalarının kullanımı ve sınırlandırılması. (reklam, sahada satış, alım-satım, hizmet sektöründe satış teÅŸviÄŸi). Seçilen alanlarda örnek olaylar. ÖÄŸrenciler, sektörde kullanılan pazarlama teknikleri hakkında fikir sahibi olacaklardır.

ÖnkoÅŸul: TRM 227

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 333-GELİR YÖNETİMİ

Konaklama iÅŸletmelerinde verimililiÄŸi artıracak uygulamaların çalışmaları anlatılacak olup, otellerde verimlilik konsepti detaylı bir ÅŸekilde incelenecektir. ÖÄŸrenciler verimlilik çalışamalarını kabul edilmiÅŸ methodlar ve teoriler üstünden öÄŸrenirken bunun yasal yapıları ve yansımaları üstünde analitik incelemelerde bulunacaklardır. Konaklama tesislerinde ücretlendirme ve bunun karlılığa katkısı ve gelecek tahminlerdeki etkilerini inceleyerek öÄŸreneceklerdir.

ÖnkoÅŸul: TRM 223, TRM 224

Kredi: 3                      AKTS: 5

TRM 335-TÜKETİCİ DAVRANIÅžI

Satın almayla ilgili tüketici kararlarını etkileyen faktörler. Tüketicinin karar verme sürecinde etkili olan kiÅŸisel ve dışsal faktörler, tutum oluÅŸturma ve tutum deÄŸiÅŸtirme, iletiÅŸim, yeniliklerin uygulanması ve markaya baÄŸlılık. Özellikle hizmetler konusunda, bireyin piyasadaki yeri ve tüketici karar vermesi üzerine farklı görüÅŸler. Kar amacı güden ve gütmeyen örgütlerin stratejik planlaması, tüketici eÄŸilimleri konuları, küresel pazarlar, tüketicinin korunması ve tüketici davranışında etik konusunda uygulamalar. ÖÄŸrenciler, tüketiciye karşı nasıl davranması gerektiÄŸini ve ne tür stratejiler izlenmesi gerektiÄŸi konusunda bilgi sahibi olacaktır.

ÖnkoÅŸul: TRM 110

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 300-YAZ SEKTÖRDE EĞİTİM STAJI II

Sektörde mesleki eÄŸitim 2. stajı toplam 8 hafta sürecek olup, 1 Temmuz-31 AÄŸustos tarihlerinde sektörde eÄŸitimlerini tamamlayacaklardır. Bu eÄŸitimleri alırlarken otellerin deÄŸiÅŸik departmanlarında çalışabilecekler ve iÅŸ başı eÄŸitimi alacaklardır. ÖÄŸrencilerin ilk stajlarında Ön büro, kat hizmetleri, resepsiyon, rezervasyon, restoran gibi alanlarda yapmaları tavsiye edilir. Turizmin bir çok alanında da sektörde eÄŸitim yapma imkanına sahip olacaklardır.

Ön KoÅŸul: TRM 200

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 302-TURİZM EKONOMİSİ

Turizmin geliÅŸtirilmesinde ekonominin rolü incelenecektir. Toplumsal kaynak dağılımından doÄŸan problemlerden ortaya çıkan Mikroekonomik ve Makroekonomik teori ve uygulamalar, özellikle de toplumsal kaynakların çoklu kullanımından doÄŸan problemler ve bireysel çıkarlar ile toplumsal çıkarlar arasındaki çatışmalar. ÖÄŸrenciler, turizm ve ekonomi arasındaki iliÅŸki ve turizmin ekonomi içerisindeki önemi hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 304-İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İnsan kaynakları yönetiminin iÅŸlevleri; insan kaynakları planlaması, iÅŸ analizi, iÅŸ tanımları, iÅŸ tanımlama, iÅŸ tasarımı, istihdam, seçme, yeni iÅŸçilerin yönlendirilmesi, eÄŸitim ve geliÅŸtirme, performansın takdir edilmesi, ücret ve maaÅŸ yönetimi, iÅŸ deÄŸerlemesi, CV yazma ve mülakat teknikleri ve disiplin. ÖÄŸrenciler, insan kaynakları yönetimi konusunda bilgi sahibi olacaklardır.

ÖnkoÅŸul: TRM 229

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 306-TURİZM MEVZUATI

Bu ders kapsamında misafirler, diÄŸer müÅŸteriler ve tedarikçiler ile gerçekleÅŸtirilen yasal ve etik iliÅŸkiler tanımlanacaktır. Bunu yanısıra, öÄŸrenciler turizm hukuku, alkol ve gısa mevzuatı, seyahat acenteleriyle iliÅŸkiler, istihdam, franchising, kullanım hakkı, lisanslar vb. konular kapsamındaki spesifik konuları anlama, analiz etme ve tanımlama becerisi edineceklerdir.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 401-SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM

Sürdürülebilirlik, 1960’lı yılların başından beri, turizm çalışmaları içerisinde önemli bir akademik araÅŸtırma kanalıdır. Dünya genelinde, sürdürülebilirlik kavramı ile iliÅŸkili deÄŸiÅŸken konu baÅŸlıkları baÅŸlıca konferanslarda tartışılmakta ve ayrıca farklı akademik alanlarda da ele alınmaktadır. Bu ders, küresel turizm endüstri çerçevesinde, sürdürülebilirlik kavramı ile iliÅŸkili meselelerin eleÅŸtirel deÄŸerlendirmelerini yapmakta ve bunları politika, uygulama ve  planlama perspektiflerinde incelemektedir. ÖÄŸrenciler, sürdürülebilirlik kavramı ve turizm sektöründeki uygulamaları hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 403-ARAÅžTIRMA YÖNTEMLERİ

Sosyal bilimler ve araÅŸtırma, sosyal bilimlerde araÅŸtırmanın planlanması, konu ve amaç, araÅŸtırma soruları, araÅŸtırma denemeleri, evren ve örneklem, sosyal bilimlerde araÅŸtırma modelleri: Tarihî model, deneysel model, korelasyon modeli, ölçüm düzeyleri, ölçüm araçlarının özellikleri, ölçüm araçları çeÅŸitleri, veri analizi teknikleri, sosyal bilimlerde araÅŸtırma raporlarının hazırlanışı. ÖÄŸrenciler, verileri analiz etme ve raporlama konusunda deneyim kazanacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 405-ÇAÄžDAÅž YÖNETİM TEKNİKLERİ

Bu ders kapsamında iÅŸletmelerde uygulanan güncel yönetim konuları ve teknikleri ele alınarak; deÄŸiÅŸim mühendisliÄŸi, toplam kalite yönetimi, öÄŸrenen örgütler, kıyaslama, dış kaynaklardan yararlanma, misafir iliÅŸkileri yönetimi, kriz yönetimi, küçülerek büyüme vb. yönetim teknikleri incelenir. ÖÄŸrenciler, turizm sektöründe kullanılan güncel yönetim teknikleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 400-BİTİRME PROJESİ

Bu derste öÄŸrenciler danışman eÅŸliÄŸinde proje hazırlayacaklardır. Bilimsel bir temele dayandırılarak hazırlanacak bu çalışmada turizm ve otelcilik ile alakalı öÄŸrencinin ilgi duyduÄŸu bir alt alanda, araÅŸtırma sorusu, hipotez ve metodolojisi olan ve akademik çerçevede yazılacak olan bir bilimsel çalışma yapılacaktır. ÖÄŸrenciler, proje yazma ve uygulama konusunda deneyim kazanacaktır.

Ön KoÅŸul: TRM 403

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 402-YATIRIM PROJE ANALİZİ

Temel sermaye bütçeleme ve yatırım deÄŸerleme teknikleri. Tam bir fizibilite çalışmasının temel bileÅŸenleri: İşletme konseptinin geliÅŸtirilmesi, sektör eÄŸilimlerinin incelenmesi, pazarlama planının hazırlanması, yönetim ve organizasyon planlarının hazırlanması, finansal bilanço tahminleri, nakit akışı bilançoları, yatırım deÄŸerleme kriterlerinin uygulanması, duyarlılık analizi, fizibilite raporunun hazırlanması ve sunumu. Turizm yatırım projelerine yatırım deÄŸerleme modelinin uygulanması. ÖÄŸrenciler, yatırım faaliyetlerinin tüm aÅŸamaları hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

 

 ALAN SEÇMELİ DERSLER

 

TRM 373-TARİHİ ŞEHİRLER VE TURİZM

Modern ÅŸehirlerin pek çoÄŸu eski ÅŸehirlerin üzerinde yükselirler ve halen onlardan bazı parçalar barındırırlar. Günümüzde arkeologların ‘arkeolojik alan’ ÅŸeklinde tanımladığı yerler geçmiÅŸte yaÅŸam alanıdır. Bu ders eski ÅŸehirlerin küresel turizm endüstrisindeki dönüÅŸümlerini inceler. Teorik ve eleÅŸtirel tartışmaların ışığında ÅŸehirlerin uzak geçmiÅŸle baÄŸlantılı fiziki ve kültürel öÄŸelerinin kullanımının yarattığı etkiler ele alınır. ÖÄŸrenciler, tarihi ÅŸehirler ile turizm arasındaki iliÅŸkinin önemini kavrayacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 375-OTEL GÜVENLİK YÖNETİMİ

Güvenlik ve güvenlik önlemleri ve hava seyahati, gezi tekneleri ve otellerdeki operasyonel prosedürleri. Güvenlik zafiyetleri, yangından korunma, gıda kaynaklı hastalıklar ve enfeksiyon ve enfeksiyon rahatsızlıkları, tıbbi acil durumlar ve terörizm ve bahsedilen zafiyetlere göre gerekli tedbirlerin seçilme politikası. ÖÄŸrenciler, otel iÅŸletmelerinde güvenliÄŸin önemi ve uygulanan güvenlik yönetimi konusunda bilgi sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 379-SEYAHAT ENDÜSTRİSİ

Seyahat endüstrisinin geliÅŸimi ve özellikleri, seyahat iÅŸletmelerini deÄŸiÅŸik açıdan sınıflandırılmasını kavramak ve açıklamak. Seyahat iÅŸletmelerinin yönetimini, fonksiyonlarını, iÅŸ ve görev tanımlarını, organizasyonunu açıklamak. ÖÄŸrenciler, seyahat endüstrisi ve seyahat iÅŸletmelerinin önemi ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 381-TURİZMDE PERFORMANS ÖLÇÜMÜ
Otellerin anahtar bölümlerine giriÅŸ; satış ve pazarlama deÄŸiÅŸkenleri; kullanım süresi, ortalama seviye, gelir, RevPar, kalış süresi ve gelir yönetimi. Önemli performans indeksleri, rekabete karşı performansın ölçümü. Yönetimde pratik uygulamalar; otel satış ve pazarlaması; grup satışı, ön büro iÅŸlemleri ve rezervasyonları. ÖÄŸrenciler, turizm sektöründe performans ölçümleri konusunda yeterli bilgiye sahip olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 383-İNAVOSYON VE YARATICILIK

Turizm ve otelcilikte yaratıcılık ve yenilikçilik için yapılması gerekenler, dünya trendleri ve geliÅŸmelerinin öÄŸretileceÄŸi bu ders öÄŸrencilerin yaratıcılıklarını geliÅŸtirmeleri için imkanlar ve uygulamalar içerecektir. Turizmde yaratıcı olmak için kiÅŸilerin ihtiyaç duydukları teknikler öÄŸretilecektir. Grup çalışmalarında yaratıcılık ve bireysel yaratıcılık ile kuruma olan katkıları öÄŸretilerek uygulamalar ile pekiÅŸtirilecektir. Turizmde yeni ürün geliÅŸtirme ve ınovasyon için yapılması gerekenler uygulamalı projeler ile desteklenecektir. Bu ders kapsamında öÄŸrenciler, turizm sektöründe inovasyon ve yaratıcılık konusunda bilgi sahibi olur.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 370-EÄžLENCE VE REKREASYON YÖNETİMİ

EÄŸlence ve rekreasyon ile alakalı birçok kavram, konu ve olay bu ders altında ele alınacaktır. EÄŸlence ve rekreasyonun geçmiÅŸi, psikolojisi ve felsefesi ele alınacaktır aynı zamanda organizasyon ve programların kapsamı da bu dersin konusudur. ÖÄŸrenciler, turizm iÅŸletmelerinde eÄŸlence ve rekreasyon yönetimi konusunda yeterli bilgiye sahip olacaklardır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 372-ÖZEL İLGİ TURİZMİ

Turizm çeÅŸitliliÄŸinin farklılıkları, kiÅŸisel tercihlere ve farklı yaÅŸam ÅŸekillerine baÄŸlı olarak yeni ortaya çıkmakta olan turizm faaliyetleri incelenir. DeÄŸiÅŸik turizm çeÅŸitleri ve özel ilgi turizm yapısı incelenir. Örnek olarak, taÅŸra turizmi, kültürel turizm, tarihi miras turizmi, eÄŸitim turizmi, saÄŸlık turizmi, yaÅŸlılara yönelik turizm örnekler ile öÄŸretilir. Uygulama gezileri ve yerinde öÄŸrenme çalışmaları yapılacaktır. ÖÄŸrenciler, özel ilgi turizmi kapsamında ortaya çıkan yeni turizm türleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 374-ÜLKELER VE KÜLTÜRLER

Kültür kavramının içine sığdırılabilecek pek çok farklı öÄŸe modern turizm endüstri tarafından metalaÅŸtırılmaktadır. Kültür sürekli yapılandırmaya açıktır. Bu ders küresel turizmin merkezindeki kültür olgusunu mercek altına almaktadır. Kültürel varlık, kültürel miras, somut olmayan kültürel miras, kültürel önem, kültürel ifade gibi birçok akademik kavram ekonomi, turizm, küreselleÅŸme, deÄŸiÅŸim, geçmiÅŸ, kalkınma, kimlik, özgünlük gibi konu baÅŸlıkları ile iliÅŸkilendirilerek incelenmektedir. ÖÄŸrenciler, ülkeler ve özgün kültürleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 378-OTELLERDE KONTRAT YÖNETİMİ

Otellerde Tur operatörleri ve acentalar ile yapılan antlaÅŸmalar, antlaÅŸma kuralları, yapıları incelenir. Otellerin fiyat politikaları, yapılan kontrakların geöerlilikleri ve yasal uygulamaları ana konular arasındadır. ÖÄŸrenciler otellerde yapılan antlaÅŸma ve kontraklarda kiÅŸilerin ihtiyacı olan yetenekler ve iliÅŸkiler konusunda eÄŸitilir ve örnek olaylar ile uygulama yetileri pekiÅŸtirilir. ÖÄŸrenciler, sektörde kontratların yapılış prosedürleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 380-ODALAR BÖLÜMÜ YÖNETİMİ

Odalar Bölümü hakkında bilgi verilmesi ile baÅŸlayarak, yönetimsel yapıları, iletiÅŸim ve diÄŸer departmanlar ile olan iliÅŸkiler incelenir. Otellerde odalar bölümünü kapsayan, ön büro ve kat hizmetlerinin çalışmalarına ağırlık verilerek, otelin verimliliÄŸinde ve baÅŸarısında etkili olan faktörler irdelenir. Sektörün bu alanlarında uzun yıllar çalışmış kiÅŸilerin derse konuk konuÅŸmacı olacağı ve gerçek olaylar ve örnekler üstünden öÄŸrenerek uygulama gezileri yapılacaktır. ÖÄŸrenciler, odalar bölümünün önemi ve yönetimi konusunda bilgi sahibi olacaklardır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 382-TURİZMDE PAZAR ARAŞTIRMASI

Turizm ve otelcilikte gerekli olan pazar araÅŸtırmaları teknikleri, prensipleri ve stratejilerinin anlatılacağı bu ders öÄŸrencilere turistin istekleri ve ihtiyaçları doÄŸrultusunda yapılacak araÅŸtırmalarla üst düzey yöenticilerin bunları nasıl kullanılacağı öÄŸretilecektir. Turistik destinasyon pazarlamasında turistin ihtiyaölarının nasıl bulunacağı ve bu çalışmaların gelecek tahminlerde oynadığı roller irdelencetir. Turizm ve otelcilikte pazar araÅŸtırmalarının konsepti ve çeÅŸitliliÄŸi örnek olaylar ve uygulama çalışması ile yapılandırılacaktır. Bu ders kapsamında öÄŸrenciler, turizm sektöründeki pazar araÅŸtırmaları hakkında bilgi sahibi olur.

Kredi: 3                        AKTS: 5

TRM 475-DESTİNASYON YÖNETİMİ

Turistik yerler oluÅŸturmak için farklı kaynakların birer turizm ürününe dönüÅŸtürülmesi adına tespit edilmesi, yorumlanması ve ticarileÅŸtirilmesi. Turizmin kurumlarını gözden geçirme, araÅŸtırma yöntemleri, seyahat coÄŸrafyası ve iÅŸletme kavramlarının turistik merkezler oluÅŸturulmasındaki rolü. Ticari bir araç olarak internet ve turizm sektöründeki kullanımı. İşlenecek konular arasında internetin geliÅŸtirilmesi, internetin dünya çapında iletiÅŸim, teÅŸvik, arz, reklam ve dağıtım aracı olarak kullanımından doÄŸan sosyal ve pazarlama deÄŸiÅŸiklikleri vardır. ÖÄŸrenciler, bir destinasyonun nasıl ve ne ÅŸekilde pazarlanması gerektiÄŸi ve baÅŸarılı bir pazarlama faaliyetine etki eden unsurlar hakkında yeterli bilgiye sahip olacaklardır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 477-TURİSTİK DENEYİMİN TASARIMI

Bu ders, turisti memnun edici bir turizm deneyimi oluÅŸturabilmek için gerekli olan unsurların ele alındığı bir içeriÄŸe sahiptir. Dersi alan öÄŸrenciler unutulmaz bir turizm deneyimi planlamada baÅŸarılı olabilmek için gerekli olan ilkeleri öÄŸrenecektir. Ders kapsamında turist cazibe noktaları, motivasyon faktörler, turizm deneyimi oluÅŸturmada kullanılan özellikler, turizmde memnuniyet ve hizmet kalitesi vb. konular yer almaktadır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 479-OTEL FRANCHISING YÖNETİMİ

Bu ders otelcilikte bayi yönetimi, uluslararası bayi prosedürleri, ücretlendirme, kurallar ve yasal uygulamalar hakkında bilgi verir. BayiliÄŸi alan ile veren arasındaki iliÅŸkiler ve antlaÅŸmalarda yapılması gerekenler ile operasyon yönetimini irdeler. MarkalaÅŸma, alının markayı tanıtma ve yeni markalar yaratarak bayilik kurma ayrıca konular arasındadır. ÖÄŸrenciler, franchasing ve turizmde franchasing uygulamaları hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 481-TURİZM VE OTELCİLİKTE BÜYÜK VERİ ANALİZİ

Big Data günümüzde üzerinde en çok konuÅŸulan konularından biridir. Bu ders öÄŸrencilerin verileri kullanarak iÅŸ hayatlarında daha iyi karar vermelerini saÄŸlayacaktır. ÖÄŸrenciler verileri üreten veya kullanan olsun, ders problemin çerçevesini belirlemek ve çözüm önerisi geliÅŸtirmeyi kolaylaÅŸtıracaktır. Bu ders, Turizm ve Otel İşletmecilÄŸi alanında Big Data kavramının ilkelerini, konseptini ve analiz araçlarını ele alacaktır. R ve GIS gibi bir çok analiz araçları dersin içeriÄŸinde yer almaktadır. ÖÄŸrenciler, sektörde kullanılan big data programlarını kullanmayı öÄŸreneceklerdir.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 483-LİDERLİK VE PROFESYONEL YÖNETİCİLİK

Turizm ve Otelcilikte liderlik ve yönetimsel farklılıklar incelenecek olup, liderde olması gereken özellikler ve yetenekler irdelenecektir. Liderlikte ihtiyaç duyulan insan yönetimi ve insana yatırım konseptleri öÄŸretiecek. İşletmelerde iÅŸe alma ve iÅŸten öıkarmada liderin rolü ve otelcilikte çeÅŸitlilik üstüne çalışmalar yapılacaktır. Liderlerin yaÅŸamlarından örnekler verilecek ve sektör liderleri konuk konuÅŸmacı olarak derse katılımları sayesinde öÄŸrenciler sektör liderlerini yakından tanıma fırsatı yakalayacaktır. ÖÄŸrenciler, liderlik ve türleri, liderliÄŸin iÅŸletme faaliyetlerine etkisi vs. konularda bilgi sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 485-TURİSTİK ÇEKİCİLİKLER VE KÜLTÜREL MİRAS YÖNETİMİ

Tarihi yerler ve kültür turizmi ile ilgili kavramları, sorunları anlama ve yönetimini içermektedir. Tarihi, dini ve kültürel çekicikliklerin, tapınak, müze ve UNESCO listesinde bulunan yerlerin analizinin yapılıp, sunum ve uygulama faaliyetlerini içermektedir. ÖÄŸrenciler, kültürel mirasın turizm açısından kullanılması ve yönetilmesi konusunda bilgi sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 487-TURİZM SOSYOLOJİSİ

Bu dersin amacı, turizme katılan turistler ile turizmi ürünü sunan kuruluÅŸların sosyolojik yapılarının incelenmesi sonucunda turizmin toplumsal etkilerinin araÅŸtırılmasıdır. ÖÄŸrenciler, turizm faaliyetlerini sosyolojik açıdan irdeleme yeteneÄŸi kazanacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 470-ANADOLU UYGARLIKLARI

Anadolu tarih boyunca kültürel çeÅŸitliliÄŸi ile var olmuÅŸtur. Bu çeÅŸitliliÄŸi ve daha genel anlamda ‘geçmiÅŸi’ irdelemek günümüzü anlamak isteyenler için araçtır. Anadolu Uygarlıkları dersi Anadolu topraklarında tarih öncesi dönemden 19. yüzyıl sonuna kadar yaÅŸamış farklı kültürleri kronolojik olarak ele alır. Güncel tarih ve arkeoloji araÅŸtırmaların ışığında Anadolu’nun baÅŸlıca kültürel geliÅŸimi teknolojik, sosyo-ekonomik, çevresel ve siyasi eksenlerde bütün halinde incelenmektedir. ÖÄŸrenciler, Anadolu uygarlıkları hakkında detaylı bilgi sahibi olacaklardır.

Kredi: 3                        AKTS: 5

TRM 472-GÖLGE YÖNETİCİ

ÖÄŸrencilerimiz 4. Sınıfın bahar döneminde haftanın 3 günü kampüse gelerek eÄŸitimlerine devam ederken haftanın 3 günü turizm sektöründe bir yöneticinin gölgesi olarak çalışmakta, staj dönemlerinde edindiÄŸi operasyonel deneyimlerin üzerine yönetimsel deneyimler ekleyerek mezuniyet sonrası kariyer planlarını yapmaktadırlar. Bu program sayesinde öÄŸrencilerimiz okulda öÄŸrendikleri teorik bilgiler ile staj dönemlerinde edindikleri tecrübeleri, yöneticinin bakış açısından deÄŸerlendirmek ve karar verme süreçlerinde deneyim kazanmaktadırlar. ÖÄŸrencileirmizin taze fikirleri ile yöneticilerin deneyimlerinin harmanlandığı çalışma programında öÄŸrencileirmiz yönericileir ile birlikte iÅŸ görüÅŸmelerine, toplantılara katılmakta, günlük iÅŸ akışına dahil olmaktadırlar. ÖÄŸrenciler, yöneticilik deneyimi elde edeceklerdir.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 474-RESORT VE CASINO YÖNETİMİ

Program, öÄŸrencilere resort ve casino operasyonuna yönelik gerekli bilgi ve becerileri kazandırır. Bu ders kapsamında öÄŸrenciler kumar oyunlarının tarihi ve geliÅŸimi, casino organizasyonu, casino oyun matematiÄŸi, casino yönetimi vb. konularda bilgi sahibi olur.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 476-AVRUPA BİRLİĞİ VE TURİZM

Avrupa BirliÄŸi Turizm uygulamaları ve turist akışı incelenecek olup, Avrupa BirliÄŸinin Turizm için saÄŸladığı teÅŸvikler ve uygulama alanları öÄŸretilecektir. Avrupa BirliÄŸi projelerine baÅŸvuru yöntemleri, proje oluÅŸturma, yönetme, hibeler ve maddi yardımların kullanım alanları ve uygulamaları ana konular arasındadır. Avrupa Turistinin karakteri ve turÅŸsm anlayışı örnekler ile incelencektir. ÖÄŸrenciler, Avrupa birliÄŸi ve turizm sektörü arasındaki iliÅŸki hakkında bilgi sahibi olur.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 478-TURİZM POLİTİKALARI VE PLANLAMA

Turizm politikaları ve planlamanın geniÅŸ kapsamlı incelendiÄŸi derstir. Bu derste sosyoekonomik planlama prosedürleri, turizm destinasyon oluÅŸturma, geliÅŸtrirme, ÅŸehir ve kasaba, köy kavramlarının turizm açısından farklılıkları incelenecek bazı konulardır. Öncelik turizmde politika ve ürün geliÅŸtirme, ve turizm ihtiyaçları üstüne çalışmalarda olacaktır. Turizmin sosyolojik, politik, ekonomik ve iÅŸletme ile olan iliÅŸkileri incelenecektir. ÖÄŸrenciler, turizm politikalarının geliÅŸtirilmesi ve uygulanması hakkında bilgi sahibi olur.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 480-TURİZM COĞRAFYASI

Bu ders uluslararası turizm bölgelerine ve bu bölgede yaÅŸayan halklar üzerine odaklanmıştır. UlaÅŸtırma araçlarının hızla geliÅŸmesi ile turistik bölgelere ulaşım daha kolay olmuÅŸtur. Popüler destinasyonlar ve bunları diÄŸerlerinden ayıran özellikler üzerinde durulacaktır. Aayrıca temel turizm coÄŸrafyaları ile kültürel coÄŸrafyalar incelenecektir. ÖÄŸrenciler, turizm coÄŸrafyası ve kültürel coÄŸrafya hakkında bilgi sahibi olur.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 484-RESTORAN GİRİŞİMCİLİĞİ

Restoran giriÅŸimciliÄŸinde örnek olaylar, gerçek hayat hikayeleri ile baÅŸarılı restoran yönetiminin ilkelerinin anlatılacaktır. Restoran iÅŸletmeciliÄŸinde önemli konulardan yiyecek hazırlama, içecek servisi, insan yönetimi, pazarlama, promosyon, masa düzeni, müÅŸteri memnuniyeti gibi konular öÄŸretilecektir. Bu ders kapsamında öÄŸrenciler, restoran giriÅŸimciliÄŸi hakkında bilgi sahibi olur.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 486-TURİZM FUAR VE SERGİ YÖNETİMİ

Fuar ve sergi yönetimi büyük ilgi duyulan alanlardan biri haline gelmiÅŸtir. Bu dersin amacı, iletiÅŸim, tutundurma, lojisitik, pazarlama araçları ile diÄŸer sosyal ve ekonomik disiplenlerden yararlanılarak öÄŸrencilerin turizm fuar ve sergi yönetimi hakkındaki bilgilerini arttırmaktadır. ÖÄŸrenciler uygulamalı olarak iyi bir fuar ve sergi yönetiminin nasıl olacağı hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 490-YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ

Bu derste yiyecek içecek ünitelerinin ön kısmının (servis) etkin yönetimini saÄŸlayacak genel terminoloji, kavram ve prosedürler çerçevesinde etkin planlama, operasyon ve denetim faaliyetleri hakkında bilgi verilir. Bu ders kapsamında öÄŸrenciler, yiyecek ve içecek servisi hakkında bilgi sahibi olur.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 492-GIDA VE MEDYA

ÖÄŸrenciler yiyecek ve içecek dünyasını medya, basın gibi farklı bir açıdan irdeleyecek, sektörün tanınmasında ve yaygınlaÅŸmasında önemli bir görev üstlenen basılı ve/ya elektronik basın ve medya alanlarındaki olanakları araÅŸtıracak ve giriÅŸimci ve yaratıcı yönlerini deÄŸerlendirmeye çalışacaklardır. Bu ders kapsamında öÄŸrenciler, gıda ve medya arasındaki iliÅŸki hakkında bilgi sahibi olur.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 494-KONGRE VE KONFERANS YÖNETİMİ

Kongre turizmi, turizm ekonomisi üzerindeki etkisi; Akımlar ve tüketici araÅŸtırması; turistik yer planlaması ve pazarlaması; bireysel programlar için planlama ve pazarlama; kongre planlaması ve kongre bürolarının iÅŸlevleri ve turistik yerlerin geliÅŸtirilmesi üzerindeki etkisi. Özel programlar hakkında örnek olaylar. ÖÄŸrenciler, kongre ve konferansların gerçekleÅŸtirilme ve pazarlanması hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

Kredi: 3                       AKTS: 5

TRM 496-KRUVAZİYER, MARİNA VE HAVAALANI OPERASYONU

Bu derste kruvaziyer, marina ve havaalanı operasyonlarının gerçekleÅŸtirilmesi ve tesislerin yönetimi konusunda bilgiler verilecektir. Gerçek örnekler temel alınarak, bu operasyonların baÅŸarısına etki eden faktörler irdelenecektir. ÖÄŸrenciler, turizm sektörüyle yakından iliÅŸkili olan bu sektörlerin yönetimi ve iÅŸleyiÅŸi hakkında fikir sahibi olacaklardır.

Kredi: 3                       AKTS: 

TRM 498-TURİZMDE TÜKETİCİ PSİKOLOJİSİ VE ETİK

Turizmde gerek misafir gerekse de çalışan kiÅŸilerin psikolojik yapıları, moral, etik kavramlar incelenecektir. EÅŸitlik, çalışma prensipleri, servis kalitesini etkileyen. İş veren ve çalışan iliÅŸkileri, kiÅŸilik karakter analizi gibi konular öÄŸrenciye daha kaliteli çalışma ortamı oluÅŸturulabilmesi için yapılacaklar öÄŸretilecektir. ÖÄŸrenciler, turizm sektöründeki tüketici psikolojisi ve buna etki eden unsurlar hakkında fikir sahibi olacaktır.

Kredi: 3                       AKTS: 5