YediDuyu ile Disiplinlerarası Söyleşi | 13 Şubat 2024

13 Şubat 2024 tarihinde saat 10:00'da, Fzt. Ayşen Kılınçer Çopur'un yönettiği “Otizmde Duyularla Hayatı Kolaylaştırmak” başlıklı duyu bütünlemeyi konu alan bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu söyleşinin odağı, iç mekanlarda deneyim tasarımı konusundaki etkinliklerden farklı bir kullanıcı kitlesiydi. Söyleşide, otizmli bireylerle etkileşim kurma yolları, otizmli bir bireyi anlama ve otizmin karakteristik özellikleri gibi oldukça önemli konular derinlemesine ele alındı. Fzt. Ayşen Kılınçer Çopur, duyu bütünleme konusunda ders niteliğinde bilgiler ve yöntemler paylaştı. Bu yöntemler, öğrencilerimizin otizm spektrumunda yer alan bireylerin duyusal uyaranları nasıl algıladıkları, bu uyaranların onların davranışları ve deneyimleri üzerinde nasıl etkiler yarattığı konusunda bilgi sahibi olmasını sağladı. Bu sayede, iç mekan tasarımının bu alanda nasıl bir rol oynayabileceği ve otizm spektrumunda olan bireylerin yaşam kalitesini artırmak için nasıl optimize edilebileceği konusunda kazanımlar elde edildi. Bu bağlamda, öğrencilerimiz, özel ihtiyaçlara yönelik iç mekan tasarımı, duyusal uyarıcıların düzenlenmesi, renk seçimi, ses düzenlemesi ve mekanın düzenlenmesi için gerekli bilgiler edindi. Toplumda farkındalık yaratmak ve otizm spektrumunda olan bireylere destek olmak için İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencilerimizin duyarlılığı arttı ve bu sayede öğrencilerimize erişilebilir mekanlar tasarlamak için ilham ve bilgi kaynağı sahibi oldu. Bu bilgilendirici anlatımı için Fzt. Ayşen Kılınçer Çopur’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.