Akdeniz ve Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Turizm Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Karşılaştırmalı Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi
Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi
Etkinlikler
Tanıtım
İletişim
Kristal Mutfak ile Tasarım Söyleşisi | 07 Ekim 2024
07.10.2024 tarihinde ders yürütücülüğü ve gözetmenliği Dr. Öğr. Üyesi Enes Can KILIÇ, Öğr. Gör. Dr. Melda YILDIZ, Öğr. Gör. Dr. Narin FARAVAR TAŞDEMİR ve Arş. Gör. Müge DEVELİER tarafından yapılan IAED 3001 Mekan Tasarım Stüdyosu V dersi kapsamında, Kristal Mutfak’ı temsilen Gıda ve Endüstriyel Mutfak İş Danışmanı Arian FARAVAR "Restoran Endüstrisinde Gastronomi ve Endüstriyel Mutfak Uygulama Standartlarının Analizi" başlıklı bir sunum gerçekleştirmiştir. Sunumda, öğrencilere endüstriyel mutfak tasarımıyla ilgili temel bilgiler aktarılmıştır. Özellikle mutfak çeşitleri, minimum mutfak ölçüleri ve mutfak tasarımında dikkat edilmesi gereken kritik unsurlar üzerinde durularak mutfak tasarımında "yapmalı/yapmamalı" şeklinde verilen örneklerle, öğrencilerin mutfak planlamasındaki hataları ve doğru yaklaşımları görmeleri sağlanmıştır.
Mutfakların doğru ve verimli bir şekilde tasarlanması için öğrencilere tasarım süreçlerinde profesyonel standartlara uygun hareket etmeleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu kapsamda, mutfak tasarımının sadece estetik değil, aynı zamanda fonksiyonellik, güvenlik ve ergonomi gibi kriterlere uygun olması gerektiği vurgulanmıştır.
Gastronomi sektöründe geçerli olan yönetmeliklere ve yönergelere de değinilen sunumda; özellikle hijyen standartları, çalışma güvenliği ve enerji verimliliği konularının endüstriyel mutfaklarda dikkatle ele alınması gerektiği belirtilmiştir. Tasarımların, yerel ve uluslararası mevzuatlara uygun olarak yapılmasının, işletmelerin sürdürülebilirliği ve kullanıcı güvenliği açısından önemi vurgulanmıştır.
Sunumun bir diğer önemli noktası, iş uygulamaları ve profesyonellik konusu olmuştur. Mutfak tasarımında kullanılacak malzemelerin seçiminden, işçilik ve detaylara kadar her aşamada profesyonel standartlara uymanın, projelerin başarısında kritik rol oynadığı belirtilmiştir. Özellikle endüstriyel mutfaklarda iş akışını optimize edecek fonksiyonel çözümler sunulmasının, mutfak personelinin iş verimliliğini artıracağı ve işletmelere önemli avantajlar sağlayacağı üzerinde durulmuştur. Sunum, öğrencilerin mutfak tasarımı ve gastronomi sektöründeki güncel gelişmelerle ilgili sorularının yanıtlandığı bir soru-cevap bölümüyle son bulmuştur.
Bu değerli katkıları ve sunumları için Kristal Mutfak firmasından Arian FARAVAR’A teşekkür ederiz.