PROGRAM YETERLİLİKLERİ

PROGRAM PROFİLİ

Fakültemizde lisans eğitimi dört yıl (sekiz yarıyıl) olup, eğitim dili %30 oranında İngilizce, %70 oranında Türkçedir. Ayrıca DGS, denklik, yatay geçiş yoluyla da fakültemize öğrenci kabul edilmektedir. Swiss Mobility ile yurtdışı ve Farabi, Mevlana ile yurtiçi öğrenci değişim programları fakültemizde uygulanmakta olup, ulusal ve yabancı fakültelerden öğrenciler kabul edilmektedir. Fakültemiz bünyesinde hukuk temel alanına ilişkin temel dersler ile birlikte spesifika alanlarda uzmanlaşma yolunu açan Bilişim Hukuku, Rekabet Hukuku, Spor Hukuku gibi seçmeli derslerin yanında, anadili İngilizce olan uzman öğretim görevlilerinden yabancı dil alanında Hukuki Yazım, Hukuk İngilizcesi dersleri de verilmektedir. Yine Almanca dilini öğrenmek ve uzmanlaşmak isteyen öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca seçmeli ders olarak Almanca dil eğitimi görmelerine olanak tanınmaktadır. Fakültemizde 10 öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi, 6 araştırma görevlisi olmak üzere 18 akademik personel bulunmakta olup, 2 idari personel yer almaktadır.

ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI

ÖSYM’nin her yıl düzenlediği üniversiteye giriş sınavları kapsamında hukuk fakülteleri için belirlenen TM-3 puan (2018 yılı için ÖSYM tarafından açıklanacak yeni sınav sisteminde kullanılacak ilgili puan) türünden 150.000 sıralama barajını aşmak koşuluyla ve bir önceki yılın taban puanları esas alınarak tercih yapmak suretiyle kabul edilmektedirler.

Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 5’inci maddesi uyarınca, Üniversiteye kesin kayıt yaptırabilmek için, ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi yerleştirme sınavları sonucunda üniversitenin bir diploma programına yerleştirilmiş olmak, özel yetenek sınavında başarılı olmak veya yatay geçiş başvurusu kabul edilmiş olmak gerekir. Uluslararası öğrencilerin kabulü ve kayıtları için ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde YÖK ve Senato tarafından belirlenen esaslar uygulanır. Yatay geçiş, dikey geçiş ve diğer esaslarla öğrenci kabulü için tıklayınız.

ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI

ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme, Dikey Geçiş Sınavı (DGS), başarı koşulu ile yurtiçi ve yurtdışı kurumlar arası yatay geçiş, başarı koşulu ile kurum içi yatay geçiş, merkezi yerleştirme puanı ile kurumlar arası ve kurum içi yatay geçiş ile Fakültemize öğrenci kabul edilmektedir.

Fakültemize kabul edilen öğrenciler, Fakültemize kayıt yaptırmadan önce kayıtlı oldukları lisans veya ön lisans programlarından başarılı oldukları derslerin Fakültemiz ders müfredatına intibak ettirilmesini talep edebilirler. Bu talep, öğrencinin, eğer gerekiyorsa, İngilizce hazırlık okulunu tamamlayarak, Fakültede öğrenim görmeye başlayacağı akademik yılın başında Fakülte Dekanlığı’na yazacağı bir dilekçe ile yapılır. Talepte bulunan öğrencinin, dilekçesine onaylı bir not döküm (transkript) belgesinin aslını eklemesi gereklidir.

İntibak işlemi, Fakültemiz yönetim kurulunun ve görevlendireceği komisyonların belirlediği esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir. İntibak işlemlerinde ders içerikleri ve AKTS yükü gözetilir. İntibak işlemlerinde ayrıca, özellikle hukuk fakültesi dışındaki fakülte bölümlerinden ve yüksekokullardan alınan derslerin intibakı bakımından, öğrencinin önceden kayıtlı olduğu programdan edinmesi mümkün olan hukuki bilgi birikimi de değerlendirilerek bir karar verilir. Kurumlar arası yurtdışı yatay geçişle fakültemize kayıt yaptıran öğrencilerin intibak taleplerinin değerlendirilmesinde ise, yurtdışından alınan derslerin hukuk temel alanına ilişkin ulusal yeterliliklere uygun olarak belirlenen program yeterliliklerine uygun olması esası gözetilir.

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Hukuk fakültesi mezunları, lisans derecesi almaya hak kazandıktan sonra lisansüstü eğitimlerini sürdürmek istediklerine, buna yönelik programlara katılmak için her enstitünün belirlediği genel not ortalaması, yabancı dil seviyesi, ALES ve diğer sınav yeterliliklerini tamamladıkları takdirde lisansüstü eğitime devam edebilirler. Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Kamu Hukuku ve Özel Hukuk bölümlerine ilişkin ayrı ayrı Tezsiz Yüksek Lisans ve Tezli Yüksek Lisans programları bulunmaktadır. Kamu Hukuku ve Özel Hukuk tezli ve tezsiz yüksek lisans programları hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Üniversitemizde sınavlar ara sınav, final sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavı, ek sınav ve tek ders sınavından oluşur. Sınavlar fakültemiz tarafından hazırlanan ve ilan edilen programa göre yapılır. Sınavlara girmek için öğrenci kimlik kartlarının ibrazı zorunludur. Üniversitemizde bütünleme sınavı uygulaması bulunmayıp, yaz okulu programı mevcuttur.

Ara sınav, fakültemiz lisans programı müfredatında bulunan bir dersin verildiği yarıyıl içinde yapılan sınavdır. Her dersin bir yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır veya ders içerisinde yapılan ödev, proje ve benzeri çalışmalar bir ara sınav yerine dersin öğretim üyesi takdirinde kullanılabilir. Final sınavı ise, dersin okutulduğu yarıyıl sonunda akademik takvimde belirtilen tarihler içinde yapılan sınavdır. Final sınavlarına katılabilmek için derslere %70 devam mecburiyetinin tamamlanması gerekmektedir. Öğrencilerin dersten başarılı sayılmaları için belirlenen not aralıkları da web sitemizde yayınlanmıştır.

Öğrencilerimizin akademik yeterliği her yarıyıl sonunda not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. İkinci yarıyılın sonundan itibaren genel not ortalaması 2,00 ve üzeri olan öğrencilerin durumu başarılı; 1,99 ve altındaki öğrencilerin durumu ise akademik olarak yetersiz kabul edilir. Program müfredatında bulunan bir dersten başarısız olan öğrenciler bu dersin verildiği ilk yarıyılda dersi tekrar almak zorundadır. Başarısız olunan dersler tamamlanmadan geri kalan tüm mezuniyet koşulları gerçekleşmiş olsa da öğrenci mezuniyete hak kazanamaz.

MEZUNİYET KOŞULLARI

Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 40’ıncı maddesi uyarınca, Fakültemiz müfredatında yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlamaları, genel not ortalamalarının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması ve tamamladıkları toplam kredinin en az 240 AKTS kredisi olduğu tespit edilen öğrenciler, Fakültemizden lisans diploması almaya hak kazanırlar.

İSTİHDAM OLANAKLARI

Hukuk fakültesi mezunları, yalnızca hukuk fakültesi mezunlarının yapabileceği meslekler olan adli hakimlik, savcılık, noterlik ve avukatlık meslekleri yanında, edindikleri hukuk nosyonu ile her alanda başarılı birer yönetici, tacir, danışman ve benzeri iş ve meslekleri başarı ile yürütebilmesi için diğer disiplinlerin de temel bilgilerine sahip şekilde mezun olurlar.

Bununla birlikte, hukuk fakültesi mezunları olarak Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılarak kaymakamlık, kurum avukatlığı, kurumların açtığı uzman hukukçuluk, hukukçu, hukuk müşavirliği gibi kadrolara yerleşebilmek de mümkündür.