SİBER GÜVENLİK YÜKSEK LİSANS (TEZLİ-TÜRKÇE)

YLSG 700 Seminer

Bu derste öğrencilerden seçilen alanlarda kendi başlarına araştırma yapmaları, rapor yazmaları ve sınıf içi sunumlar yapmaları beklenir. Seminerin kapsamı eğitmen veya mentor/danışman tarafından belirlenecektir.

YLSG 711 Bilgisayar Güvenliği

Bu çok disiplinli temel ders, bilgisayar güvenliği temellerine genel bir bakış sağlar ve öğrencilerin Siber Güvenlik alanını genel olarak ve özünde anlamak için sağlam bir temel geliştirmelerini sağlar. Ders, risk yönetimi, Kriptografinin temelleri, Kullanıcı Kimlik Doğrulama (Parolalar, Biyometri ve alternatif parola doğrulama, Kimlik Doğrulama Protokolleri, İşletim Sistemi Güvenliği ve Erişim Kontrolü, Yazılım Güvenliği, Kötü Amaçlı Yazılımlar (virüsler, solucanlar, Truva atları,…), açık anahtar sertifikalarını kapsar.

YLSG 712 Ağ Güvenliği

Bu ders, Açık Anahtar Altyapısı, Şifreleme (Ticari Sorunlara Kısa bir Genel Bakış), Kablosuz Yerel Alan Ağları Güvenliği, Cisco WLAN Güvenlik Önlemleri, Sanal Özel Ağlar (VPN), İnternet Protokol Güvenliği (Ipsec) ve İnternet Anahtar Değişimi sürüm 2'yi (IKEv2) tanıtır. IPv4'ten IPv6'ya Geçiş Güvenliği Sorunları, Yeni Nesil Ağlar Güvenlik Mimarisi ve IPv6 sorunları, VPN: MPLS (Çok Protokollü Etiket Değiştirme) Güvenlik Sorunları, IMS (IP Multimedya Alt Sistemi) ve UMTS'de MPLS (Evrensel Mobil Telekomünikasyon Sistemi) ve IPv6, SIP (Oturum Başlatma Protokolü) Güvenliği, IETF NEA (Ağ Uç Noktası Değerlendirmesi): Cisco NAC (Ağ Erişim Kontrolü), Mobil Web Hizmetleri Güvenliği (WSS), Afet önleme ve kurtarma, Ağ Kullanım Politikaları gibi başlıkları işlemektedir.

YLSG 713 Kriptoloji

Bu ders modern Kriptolojinin ilkelerini ve uygulamalarını tanıtmaktadır. Kriptolojinin modern gelişimini etkileyen klasik kriptografik tekniklerin kısa bir incelemesiyle başlar. Konular, simetrik blok şifreleri ve Advanced Encryption Standard (AES), açık anahtarlı şifreleme sistemleri, dijital imzalar, kimlik doğrulama protokolleri, kriptografik hash fonksiyonları ve kriptografik protokoller ve bunların uygulamalarını içerir. Modern Kriptolojinin temelini sağlayan karmaşıklık teorisi ve hesaplamalı sayı teorisinden ilgili fikirlerden bazıları, kurs boyunca ihtiyaç duyulduğunda tartışılır.

YLSG 714 Veri Mahremiyeti Seminer Dersi

Bu ders, veri gizliliğinin temellerini, mevcut gizlilik konularını ve bazı ilgili gizlilik yasalarını, gizlilik tasarım stratejilerini, resmi gizlilik tanımlarını: k-anonimlik ve l-çeşitliliği, t-yakınlığı ve m-değişmezliği, diferansiyel gizlilik ve homomorfik şifrelemeyi tanıtır. Öğrenci projesi için, öğrenciler 2-3 kişilik  grup oluştururlar ve öğretim üyesi tarafından verilen konulardan birini veya ilgili başka bir konu seçerler. Daha sonra, her grup dönem projesi için bir öğrenci makalesi ve bir sunum hazırlarlar.

YLSG 715 Kodlama Teorisi

Simetrik kanallar, hata düzeltme, hata algılama, maksimum olasılık çözümü, silme çözümü, hamming kodları, kodlama sınırları (Singleton, Hamming), maksimum mesafe kodları, Doğrusal kodlar, kod üreten matrisler, parite kontrol matrisleri, Sonlu alanlar matematiği, Döngüsel kodlar, BCH kodlar, Reed-Solomon kodları, BCH ve Reed Solomon kod çözme, Evrişim Kodları, Viterbi Algoritması, Berlekamp-Massey algoritması, eklemli kodlar, Turbo kodları, Düşük yoğunluklu eşlik kontrol kodları.

YLSG 716 Etik Korsanlık

Birincil amaç, öğrencilere, sistemleri nasıl daha iyi savunulabileceklerini motive etmek için bir araç olarak savunmasız sistemlere nasıl saldırılabileceğini anlamaktır. Konular; Ayak izi ve keşif, Tarama Ağları Numaralandırma, Sistem Ağları, Kötü Amaçlı Yazılım Tehditleri, Sniffing(dinleyici) Sosyal Mühendisliği, Hizmet Reddi Oturumu Korsanlığı, Web Sunucuları Korsanlığı, Web Uygulamalarını Korsanlığı, SQL Enjeksiyonu, Kablosuz Ağları Korsanlığı ve Mobil Platformları Korsanlığı.

YLSG 717 Biyometri

Bu ders, bireylerin otomatik olarak tanımlanması/doğrulanması için yöntem ve ilkeleri kapsar. Teknolojiler arasında parmak izi, yüz, iris, el şekli ve ses tabanlı biyometri bulunur. Ek konular biyometrik sistem tasarımı, performans değerlendirmesi, multimodal biyometrik sistemler, biyometrik sistem güvenliğidir.

YLSG 798 Yüksek Lisans Tezi I

Öğrenci, danışmanının rehberliğinde, danışmanın önerdiği ve Enstitü tarafından onaylanan bir konuda araştırma yapar.

YLSG 799 Yüksek Lisans Tezi II

Öğrenci, danışmanının rehberliğinde, danışmanın önerdiği ve Enstitü tarafından onaylanan bir konuda araştırma yapar.

LUE 701 Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik

Dersin amacı araştırmanın temel yöntemlerini, etik konularını tanıtmak ve araştırma hedeflerini, hipotezleri ve araştırma çalışmalarını yapılandırılmış bir şekilde ele almak için örnek çerçeveyi formüle etmek amacıyla fikirleri araştırmaktır. Bir konu olarak Araştırma teknikleri, araştırmacıların literatürü kronolojik olarak hazırlamalarına yardımcı olmakla beraberö bunların mantıksal olarak analiz edilmelerini sağlamaktadır. Bu konu,öğrencilerin anlayış ölçeğini geliştirmek için araştırma problemlerinin tanımlanmasınaö yorumlanmasına ve sonuçlandırılmasında katkı sağlayacaktır. Bu ders aynı zamanda, öğrencilerin bir araştırma sunmak için gerekli olan araç, teknik, kavram ve uygulamaları beraber kullanmasını öğretecektir.

LUET 703 Mühendislik Matematiği

Bu ders, mühendislik temel konularında en yaygın olarak kullanılan matematik hakkındadır: Denklem sistemlerini çözmeye yönelik genel sayısal yaklaşımlar da dahil olmak üzere doğrusal cebir ve adi diferansiyel denklemlere (ODE'ler) giriş. Ele alınan konular arasında doğrusal denklem sistemleri, çözümlerin varlığı ve tekliği, Gauss eleme yer alır. Başlangıç değer problemleri, 1. ve 2. dereceden sistemler, ileri ve geri Euler ve Runge-Kutta yöntemi (RK4). Kurs ayrıca özproblemleri de kapsar: özdeğerler ve özvektörler, karmaşık sayılar, fonksiyonlar, vektörler ve matrisler dahil. Bu derste MATLAB ® kullanılmaktadır.