Sıfır Atık Nedir?

Sıfır Atık; döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını destekler. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur. Böylece sosyal dayanışmanın geliştirilmesi de dahil olmak üzere olumlu sosyo-ekonomik sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olabilir.

Antalya Bilim Üniversitesi atık azaltımı, atıkların geri dönüşümü ve bertarafı konularında; sıfır atık felsefesini benimsemiştir. Sıfır atık; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

* Üniversitemiz Sıfır Atık belgesini 13.09.2022 tarihinde almıştır.


* Tüm kampüsümüzda sıfır atık uygulaması başarı ile uygulanmaktadır. Binalarımızda 6’lı ve 2’lı atık çöp kovalarımız bulunmaktadır. Üniversitemizin bahçesinde ise tüm atık kovalarımız 2’li atık kutuları bulunmaktadır. Kampüsümüzde  geri kazanabilir atıkların, diğer atıklarla karrışmadan kaynağında ayrı toplanması ile geri kazanım sürecinin daha sağlıklı işlenmesi amacı ile mobil atık getirme merkezimiz ve kullanımı mümkün olan kıyafetlerimiz için giysi kumbaramız bulunmaktadır. Daha sonra giysi kumbarasında bulunan kıyafetler temizlenip ütülenerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.


* Üniversitemizin sürdürülebilirlik hedeflerini de kapsayacak şekilde Sıfır Atık Yönetim Sistemi’nin sürekli olarak iyileştirilmesi için üniversitemiz personeline “Sıfır Atık Farkındalık Eğitimi” düzenlenmiştir.

 

Sıfır Atık Eğitimi

 

* Sosyal sorumluluk projeleri ile de atık oluşumundan geri dönüşüm ve atık oluşumunu azaltma çalışmaları yapılmaktadır.

* Atık oluşumunda geri dönüşüm için mavi kapak projesinde, Hayatın engellerine kapak olsun sloganı ile üniversitemiz mavi kapakları toplayarak Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğine göndermektedir. Proje;  ortopedik engelli bireyin tek başına hareket etmesini, özgürce gezmesini, alışveriş yapabilmesini ve yaşadığı dünyayı keşfetmesini sağlayabilmek için içilen su şişesinin ya da damacananın, kullanılan zeytinyağının, içeceklerin kapağını atmak yerine biriktirerek engelli bireylerin hayatlarına özgürce devam etmelerine yardımcı olmaktadır. Kapaklar derneğin anlaşmalı olduğu geri dönüşüm firmalarına teslim edilerek, elde edilen gelir ile  ihtiyaç sahiplerinin akülü ve manuel tekerlekli sandalye satın alımları gerçekleştirilir ve teslim edilir.

* Kampüsümüzde kullanılmayan malzemelerden geri dönüşüm kullanılarak ürünler yapılmaktadır. Bitki çemberi, kedi evleri gibi..