Türkiye, Avrupa Birliği için son derece önemli bir ülke olmaya devam ediyor. Türkiye ile birlik arasındaki ilişkiler tarih, siyaset, kimlik ve kültür gibi fikri konularda etkili olmanın yanı sıra aynı zamanda ekonomi, enerji ve güvenlik alanlarında maddi boyutlarda da önemini hissettiriyor.  Türkiye için de, Avrupa entegrasyon projesinin de dış politika için temel öneme sahip olduğunu ama esas olarak, belki de daha önemlisi yurtiçindeki ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal evrimin şekillenmesinde son derece önemli bir yer teşkil etmektedir. Yine de ikili ilişkilerdeki bu karşılıklı bağlılık ve yoğunluk, Türkiye ve AB arasında sorunsuz bir ilişkiyi beraberinde getirmemiştir. AB-Türkiye ilişkileri periyodik derin dalgalanmalar yaşanmıştır. Türkiye -  AB ilişkilerini anlayabilmek için üç analitik lensten bakmak mümkündür:  Aday ülke olarak Türkiye, AB komşusu olarak Türkiye ve küresel bir ortak olarak Türkiye.

Senem Aydın-DÜZGİT İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Doçent ve Jean Monnet Kürsüsü sahibidir. Aydın Düzgit, Avrupa Kimliği İnşaları (Palgrave, 2012) ve (Nathalie Tocci ile) Türkiye ile Avrupa Birliği (Palgrave, 2015) kitaplarının yazarıdır. Makaleleri West European Politics, Cooperation and Conflict, Journal of Language and Politics, South European Society and Politics, Politique Européenne and Alternatives dergilerinin de dâhil olduğu çeşitli dergilerde yayımlanmıştır.  Aydın Düzgit,  South European Society and Politics dergisinin editörlerindendir, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi'nde kıdemli akademisyendir ve Carnegie Yükselen Demokrasiler Ağının bir üyesidir. Türk Bilimler Akademisi 2014 Genç Bilim Ödülü'ne layık görülmüştür. Doktorasını Brüksel Free Üniversitesi’nde tamamlayan Aydın-Düzgit, yüksek lisans derecesini Londra Ekonomi Okulu’nun Avrupa Siyaset ve Politika bölümünden (LSE) ve lisans derecesini ise Boğaziçi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden almıştır. Başlıca araştırma alanları AB genişlemesi, AB-Türkiye ilişkileri, söylem çalışmaları, kimlik ve demokratikleşme siyasetidir.