FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON DERS İÇERİKLERİ

 

Zorunlu Dersler:

FTR 700 Seminer (6 AKTS): Bu ders, öğrencinin danışmanı ile birlikte belirlediği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bilim alanında gereksinim duyulan özel bir konuda geniş bir literatür taraması yapması, ilgili literatür bilgilerini elde etmesi, eleştirel bir bakış açısıyla okuyarak analiz etmesi ve belirli bir sistematik içinde elde ettiği bilgileri etkili sunum yöntemlerini kullanarak aktarabilmesi için gerekli bilgi ve becerileri kazanmasına odaklanır.

FTR 701 Fizyoterapide Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik İlkeleri (6 AKTS): Bu ders, yüksek lisans yapan öğrencinin, akademik alan yazınına ulaşabilme, seçebilme yöntemlerini bilmesini ve deneyimlemesini, okuduğu yayınlara eleştirel değer biçebilmesini, ve hazırladığı yayınların nitelikli olma kriterleri konusunda gerekli kavram ve bilgileri öğrenmesini ve uygulayabilmesini, tüm bu süreçlerde katılımcılar ve yazarların hakların korunmasına yönelik etik ilke ve prensiplerin korunmasına yönelik süreçlere hakim olabilmesini hedeflemektedir.

FTR 702 Fizyoterapide Klinik Çalışma II (12 AKTS): Bu ders, fizyoterapi ve rehabilitasyon tezli yüksek lisans programına devam eden öğrencilerin, aldıkları dersler ışığında alana katkı sağlayacak bir araştırma sorusu geliştirmesini, planlamasını, gerçekleştirmesini sağlamak konusunda bilgi ve beceri kazandırmayı hedefler. Gereksinim duyulan alanlara yönelik olarak proje hazırlamak, proje iş takvimi, bütçe, ekip, başarı ölçütleri gibi parametreleri planlamak, sonuçları raporlamak, araştırmacı ve yürütücü rollerini alabilmek için gerekli olan kavramsal bilgiyi ve beceriyi kazanmasında odaklanır. Dersi alan öğrenci, Fizyoterapide Klinik Çalışma I dersi kapsamında etik kurula sunduğu araştırma projesini ulusal/uluslararası bilimsel bir toplantıda sözel/poster bildiri veya makale olarak sunmakla yükümlüdür.

FTR 703 Fizyoterapide Klinik Çalışma I (12 AKTS): Bu ders, fizyoterapi ve rehabilitasyon tezli yüksek lisans programına devam eden öğrencilerin, aldıkları dersler ışığında alana katkı sağlayacak bir araştırma sorusu geliştirmesini, planlamasını, gerçekleştirmesini sağlamak konusunda bilgi ve beceri kazandırmayı hedefler. Gereksinim duyulan alanlara yönelik olarak proje hazırlamak, proje iş takvimi, bütçe, ekip, başarı ölçütleri gibi parametreleri planlamak, sonuçları raporlamak, araştırmacı ve yürütücü rollerini alabilmek için gerekli olan kavramsal bilgiyi ve beceriyi kazanmasında odaklanır. Dersi alan öğrenci, bu kapsamda bir araştırma planlayarak, bu planı etik kurula sunmak ile yükümlüdür.

FTR 704 Kardiyopulmoner Rehabilitasyonda Klinik Çalışma II (12 AKTS): Bu ders kapsamında, kardiyopulmoner rehabilitasyonun tanımı, gerekçesi, farklı klinik sorunlarda kardiyopulmoner rehabilitasyonun fazları, rehabilitasyon hizmetleri ve rehabilitasyon organizasyonunda özel standartlar, koruyucu kardiyak rehabilitasyon uygulamaları hakkında bilgi kazandırmak, bu alan ile ilgili olan vakaya özgü olarak öğrencilerin hazırlığı, grup çalışması ile vakanın klinikte değerlendirilmesi, tedavi yaklaşımlarının kanıta dayalı verilere dayanarak belirlenmesi ve derste tartışılması, araştırma planlanması ve araştırmanın yapılarak bilimsel bir toplantıda sunulacak şekilde hazırlanması becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir.

FTR 705  Kardiyopulmoner Rehabilitasyonda Klinik Çalışma I (12 AKTS): Bu ders kapsamında, kardiyopulmoner rehabilitasyonun tanımı, gerekçesi, farklı klinik sorunlarda kardiyopulmoner rehabilitasyonun fazları, rehabilitasyon hizmetleri ve rehabilitasyon organizasyonunda özel standartlar, koruyucu kardiyak rehabilitasyon uygulamaları hakkında bilgi kazandırmak, bu alan ile ilgili olan vakaya özgü olarak öğrencilerin hazırlığı, grup çalışması ile vakanın klinikte değerlendirilmesi, tedavi yaklaşımlarının kanıta dayalı verilere dayanarak belirlenmesi ve derste tartışılması, araştırma planlanması ve araştırmanın yapılarak bilimsel bir toplantıda sunulacak şekilde hazırlanması becerisinin kazandırılması hedeflenmektedir.

FTR 706  Nörolojik Rehabiliyasyonda Klinik Çalışma II (12 AKTS): Bu ders kapsamında nörolojik rehabilitasyon alanında vakayla ilgili öğrencilerin hazırlığı, grup çalışması ile vakanın klinikte değerlendirilmesi, tedavi yaklaşımlarının kanıta dayalı verilere dayanarak belirlenmesi ve derste tartışılması, araştırma planlanması ve araştırmanın yapılarak bilimsel bir toplantıda sunulacak şekilde hazırlanması hedeflenmektedir.

FTR 707  Nörolojik Rehabilitasyonda Klinik Çalışma I (12 AKTS): Bu ders kapsamında nörolojik rehabilitasyon alanında vakayla ilgili öğrencilerin hazırlığı, grup çalışması ile vakanın klinikte değerlendirilmesi, tedavi yaklaşımlarının kanıta dayalı verilere dayanarak belirlenmesi ve derste tartışılması, araştırma planlanması ve araştırmanın yapılarak bilimsel bir toplantıda sunulacak şekilde hazırlanması hedeflenmektedir.

FTR 727 Tez – I (30 AKTS): Bu ders, fizyoterapi ve rehabilitasyon tezli yüksek lisans programına devam eden öğrencilerin,  tez konusunun belirlenmesini, tez konusu ile ilgili yurt içi ve yurt dışı literatür taramasının yapılmasını, araştırmanın tüm boyutlarının planlanmasını, veri toplama aracının geliştirilmesini, veri toplama aracının geçerlik ve güvenilirlik çalışmalarının yapılmasını, veri toplama aracının uygulanması ve bulguların değerlendirilmesini, araştırma sonuçlarının raporlaştırılmasını hedeflemektedir. Dersi alan öğrenci, tez konusunun belirlenmesi, tezin yürütülmesi ve sonuçlandırılmasıyla ile yükümlüdür.

FTR 728 Tez – II (30 AKTS): Bu ders, fizyoterapi ve rehabilitasyon tezli yüksek lisans programına devam eden öğrencilerin,  tez konusunun belirlenmesini, tez konusu ile ilgili yurt içi ve yurt dışı literatür taramasının yapılmasını, araştırmanın tüm boyutlarının planlanmasını, veri toplama aracının geliştirilmesini, veri toplama aracının geçerlik ve güvenilirlik çalışmalarının yapılmasını, veri toplama aracının uygulanması ve bulguların değerlendirilmesini, araştırma sonuçlarının raporlaştırılmasını hedeflemektedir. Dersi alan öğrenci, tez konusunun belirlenmesi, tezin yürütülmesi ve sonuçlandırılmasıyla ile yükümlüdür.

Seçmeli Dersler:

 FTR 708 Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulamalarında Kanıta Dayalı Egzersiz Yaklaşımları (6 AKTS): Bu ders, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında en sık kullanılan tedavi modalitesi olan terapatik egzersiz yaklaşımlarına ilişkin olarak sunulan kanıtların araştırılmasına, araştırma ve klinik uygulamalar sırasında kanıta dayalı egzersiz yaklaşımlarının tercih edilmesinin öneminin öğrenilmesine ve yeni kanıtlar oluşturulmasına ilişkin süreçlerin fark edilmesine odaklanmaktadır.

FTR 709 Biyoistatistik (6 AKTS): Bu ders, öğrencilerin temel istatistik kavramlarını öğrenmelerini ve bunları mesleki hayatta kullanabilme becerisine sahip olmalarını hedefler. Ders kapsamında Biyoistatistik bilimine ait temel kavramları ve tanımları, Biyoistatistiğin çalışma yaşamlarındaki yeri ve kullanım şeklini, karar verme süreçlerinde biyoistatistiğin yeri ve bilimsel karar vermenin önemini kavramaları için gereken temel istatistiksel yol ve yöntemleri öğrenmeleri hedeflenmiştir.

FTR 711 Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda İleri Değerlendirme Yöntemleri (6 AKTS): Bu ders kapsamında, öğrencilerin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında mesleki uygulamalar ve araştırmalar sırasında kullanabilecekleri spesifik alanlara ilişkin, yeni, teknolojik geçerli ve güvenilir değerlendirme yöntemlerini, güncel literatür eşliğinde incelemeleri, benzer ve farklı yöntemlerle karşılaştırabilmeleri, hasta temelli ve gözlemci temelli yaklaşımları, anket, ölçek, skala vb. prensiplerini ayırt edebilmeleri kullanabilmek üzere öğrenmeleri hedeflenmektedir.

FTR 712 İleri Egzersiz Fizyolojisi (6 AKTS): Bu dersin amacı öğrencilere; solunum ve dolaşım sisteminin akut ve kronik egzersize yanıtlar, kronik egzersize uyumların fizyolojik temelleri, maksimal oksijen tüketimini belirleyen periferal ve merkezi faktörler, egzersiz sırasında oluşan yorgunluğun fizyolojik nedenleri ve farklı çevresel koşullarda dinlenme ve egzersize verilen yanıtlar konularını güncel literatür desteği ile kavratmaktır.

FTR 713 Ortopedik Rehabilitasyonda Özel Yaklaşımlar (6 AKTS): Bu ders kapsamında öğrencilere, lisans döneminde aldıkları temel eğitimin üstüne inşaa edilmek üzere, ortopedik problemlerde bütüncül bir rehabilitasyon yaklaşımını benimsetmenin yanında, spesifik ortopedik problemlerin patomekanisi ile birlikte, hedefe yönelik özgün ve güncel fizyoterapi uygulamalarında yetkinliğinin ve klinik karar verme bakış açısının kazandırılması hedeflenmektedir.

FTR 714 Omurga Patolojilerinde Rehabilitasyon (6 AKTS): Bu derste, omurgayı oluşturan tüm elemanların, omurga sağlığındaki bireysel ve grup halindeki özelliklerini bilerek, omurgaya yönelik uygun egzersiz ve tedavi yaklaşımları, bütüncül bakış açısıyla omurgaya özel egzersizler yanı sıra spesifik omurga problemlerinin patomekanisi ile birlikte, hedefe yönelik özgün ve güncel fizyoterapi uygulamalarında yetkinliğinin ve klinik karar verme bakış açısının kazandırılması hedeflenmektedir.

FTR 715 Nörolojik Rehabilitasyonda Yenilikler (6 AKTS): Bu ders kapsamında, Nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda bozukluk, özürlülük ve engelliliğin giderilmesine yönelik geliştirilmiş yeni tedavi yöntemlerinin güncel literatür eşliğinde incelenmesi, meta–analiz ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında çeşitli değerlendirme ve uygulama yöntemlerinin etkilerini ve geçerliliklerini yorumlama becerisinin kazandırılması, nörolojik hastalıklarda probleme dayalı fizyoterapi yaklaşımları, nörolojik hastalıklarda kanıta dayalı fizyoterapi yaklaşımları, erken rehabilitasyon yaklaşımı, uzun vadeli planlamalar, ev rehabilitasyonu, toplum temelli rehabilitasyon uygulamaları, nörolojik rehabilitasyonda kullanılan teknolojik ürünler, bağımsızlığı arttıran yardımcı araç ve gereçler incelenecektir. Bu ders kapsamında nörolojik rehabilitasyon yaklaşımlarının kortikal bölge etkisi, beyin haritalanması gibi konular ele alınacaktır.

FTR 716 Koruyucu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yaklaşımları (6 AKTS): Bu ders kapsamında, Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde kulanılan fizyoterapi yöntemleri, fizyoterapistin koruyucu sağlık hizmetlerindeki rolü, kronik hastalıklar sırasında koruyucu fizyoterapi yöntemlerinide klinik karar verme yeteneğini geliştirmek, ilgili güncel literatürü takip ederek yeni fikirler ve çalışmalar oluşturulacaktır.

FTR 717 Kanıta Dayalı Elektroterapi (6 AKTS): Bu ders kapsamında, alçak, orta ve yüksek frekanslı akımlar, elektroterapideki fizyolojik yanıtlar tartışılacak, uygulama yöntemleri, elektrodiagnoz ve elektroterapide yenilikler ele alınacak, alçak ve yüksek frekanslı akımların farklı patolojik durumlarda kullanılması ile ilgili güncel yöntemler incelenecektir.

FTR 718 Ağrı Teorileri Değerlendirme ve Fizyoterapi Yaklaşımları (6 AKTS): Bu ders kapsamında, ağrı teorileri, değişik klinik durumlardan kaynaklanan ağrıya özgü değerlendirme yöntemleri, korunma ve ağrının yol açtığı fonksiyonel kayıpların önlenmesi için modifikasyonları, hastalık dönemlerine göre uygulanabilecek elektroterapi ve egzersiz yaklaşımlarını öğrenmek amaçlanmıştır. Bilişsel tedavi yaklaşımlarının ağrı kontrolündeki yeri ve güncel tedavi yaklaşımları tartışılacaktır.

FTR 719 Hareket ve Lokomosyon Analizleri (6 AKTS): Bu ders kapsamında, kinezyolojik tanımlamalar (kinetik, kinematik, vb.), kuvvetler ve denge, eksen ve düzlemler, kemik- eklem- kas- kıkırdak- kollajen dokular, normal ve patolojik yürümenin incelenmesi ve değerlendirilmesi, vücuttaki eklemlerin (omurga, omuz, dirsek, el ve elbileği, pelvis ve kalça, diz, ayak ve ayak bileği) incelenmesi ve patolojik durumlarının değerlendirilmesi ele alınacaktır.

FTR 721 Nörogelişimsel Tedavi Yaklaşımları (6 AKTS): Bu derste amaç, nörogelişimsel tedavi yaklaşımlarının etki mekanizmaları, uygulama yöntemleri ve birbirine üstünlükleri konularında kanıt değeri yüksek araştırma planlayabilme, yürütebilme ve sonuçlarını yorumlama becerisini geliştirmektir.

FTR 722 Nörolojik Rehabilitasyonda Teknolojik Yenilikler (6 AKTS): Bu ders kapsamında öğrencilerin nörolojik hastalıklarda kullanılan teknolojik gelişmeler ile bu gelişmelerin rehabilitasyon uygulamalarındaki etkileri hakkında yeni bilgi ve görüş kazanmaları amaçlanmaktadır.

FTR 723 Geriatrik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (6 AKTS): Bu ders kapsamında yaşlanma ile meydana gelen fizyolojik değişiklikler, yaşlanmanın vücut sistemlerine etkisi, yaşlı bireylerde sık görülen kronik hastalıklar ile, geriatri alanına özel değerlendirme yöntemleri, koruyucu yaklaşımlar ve fizyoterapi uygulamaları konularında bilgi ve beceri kazandırılması hedeflenmektedir.

FTR 724 Romatizmal Hastalıklarda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (6 AKTS): Bu ders kapsamında, yetişkin ve çocuklarda görülen romatizmal hastalıkların patofizyolojisi ve klinik özellikleri ile romatizmal hastalıkların tanısı ve takibinde kullanılan spesifik güncel değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi kazandırmak, bu alanda kanıta dayalı klinik karar verme ve uygulama becerisini geliştirilmek hedeflenmektedir.

FTR 725 Obezitede ve Diyabette Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (6 AKTS): Bu ders kapsamında obeziteye ilişkin risk faktörleri, koruyucu yaklaşımlar, obez bireylerde egzersiz kapasitesi, yaşam kalitesi, fiziksel aktivite düzeyi, psikososyal durum, hasta ve aile eğitimi ve fizyoterapi programının organizasyonu konularına güncel literatür ışığında yer verilecek, diyabetin vücut sistemlerine etkileri, diyabetik hastalarda koruyucu yaklaşımlar ve özel fizyoterapi yöntemleri ile ilgili güncel klinik bilgilerin kazandırılması sağlanacaktır.

FTR 726 Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Biyomekanik Prensipler (6 AKTS): Bu ders kapsamında hareket bilimi, temel mekanik özellikler, güncel kinetik ve kinematik analizler, iş/ enerji değerlendirme yöntemleri, stres/ strain, yaralanmalarının önlenmesi, tedavi ve eksternal desteklere ilişkin biyomekanik ve patomekanik prensiplerin tartışılması, güncel literatürün takip edilmesi amaçlanmaktadır.