İşletme Doktora Ders İçerikleri

ISD 801 Finansal Muhasebe

Bu dersin amacı, öğrencilerin muhasebenin temel kavram ve kurallarını ve muhasebe döngüsünü öğrenip mali tabloları anlayacak düzeye gelmelerini sağlamak, ticari işlemlerin kayıtlarını yapmalarını sağlayacak bilgi ve tecrübeleri geliştirmektir. Bu ders, finansal muhasebe kavramları ve finansal raporlama konularında öğrenciye sağlam bir temel oluşturmayı amaçlamakta; ders sonunda öğrencinin finansal raporları hazırlayabilecek ve kullanabilecek seviyeye gelmesi hedeflenmektedir. Ders, karar vericilerin muhasebe bilgi sisteminin sunduğu bilgiyi nasıl analiz ettikleri, yorumladıkları ve kullandıklarına odaklanacaktır. Bilanço ve gelir tablosu unsurlarının muhasebeleştirilmesi, hesap kavramı ve işleyişi, muhasebe süreci, stok maliyetleme yöntemleri, amortisman yöntemleri, menkul değerlere yönelik muhasebe işlemleri dersin temel konuları arasındadır. Kapsanacak konular finansal raporların hazırlanmasıyla ilgili temel ilkeleri ve raporların hazırlanma süreçlerini içermekte, muhasebenin işletmelerin iktisadi faaliyetlerini nasıl ölçtüğüne, kaydettiğine, raporladığına ve tahakkuk ile nakit akım esaslarının muhasebe bilgisinin yorumlanmasındaki ilişkisine ağırlık verilmektedir. Muhasebe bilgi sisteminin nasıl işlediğini kavramak, muhasebe bilgi sisteminin çıktıları olan temel finansal tabloları anlamak ve yorumlamak, finansal tablolarda sunulan bilgileri kullanarak işletmeyle ilgili konularda kararlar alabilmek, genel kabul görmüş muhasebe ilkelerini işletmelerin mali olaylarına uygulayabilmek, iç denetim ve kontrol ile ilgili temel kavramları bilmek ve işletmelere uygulayabilmek, vergilerle ilgili bilgilerini işletmeyle ilgili kararlarda uygulayabilmek bu dersin temel çıktılarıdır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 802 Finansal Yönetim

Bu dersin amacı muhasebe finans ilişkisini pekiştirmek, paranın zaman değeri, tahvil ve hisse senetlerinin değerlendirilmesi, net bugünkü değer, değer ve değer yatırım ölçütleri, yatırım kararı alınmasında risk getiri ve sermayenin fırsat maliyeti gibi konularda öğrencilerin bilgi edinmesini sağlamaktır. Finansal Yönetim dersinde, gerek firma sahiplerinin gerekse de profesyonel finans yöneticilerinin, bir şirketi ya da işletmeyi finansal açıdan en verimli şekilde nasıl yönetebilecekleri, proje/yatırım kararları alınırken preoje finansmanının nasıl yapılması gerektiği, dış ticaret işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar, şirketin kur riskinin nasıl yöneteceği, finansal tabloların nasıl inceleneceği konusunda çalışmalar yapılacaktır. Bilimsel araştırma ile ilgili beceriler elde etmek, finansal yönetim bilgisine derinlemesine hakim olmak, analitik ve eleştirel düşünme kapasitesini artırmak, bağımsız ve yansıtıcı öğrenmeye katılma yeteneği, finansal kavramları küresel ticaret ortamında kullanabilmek, mali bilgilerin detaylı analizini yapabilmek bu dersin çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 803 Pazarlama Yönetimi

Bu dersin amacı, pazarlama yönetiminin ilkeleri ve organizasyonlara olan katkısını incelemek, alıcı ve satıcıların bilgi edinme, satın alma tutum ve davranışlarını etkileyen faktörleri, pazar araştırmalarındaki ana metotları ve tüketici eğilimlerinin saptanması ile ilgili yöntemleri öğrencilere sunmaktır. Bunlara ek olarak pazarlama yönetiminin temel kavramlarını tanıtmak, pazarlama yöneticisinin karşılaşabileceği problemleri irdeleyip tartışmak, yönetim bakış açısını geliştirmek, çeşitli pazarlama problemlerine analitik çözüm yaklaşımları getirmesini sağlamak ve yöneticilerin sorunların çözümüne ilişkin sonuç ve tavsiyeler oluşturma yeteneklerini geliştirmektir. Bu amaçlara ulaşmak için; pazarlama sisteminin içinde bulunduğu çevre ile ilişkisi, pazarlama kavramının açıklanması, pazarlama birimleri ve işleyişleri, pazarlama stratejileri ve planlama, pazarlama araştırması ve pazarlama bilgi sistemleri, tüketici davranışı, ürün, dağıtım, tutundurma ve fiyatlandırma stratejileri konuları üzerine durulacaktır. Piyasa bölümlendirmesi ve konumlanma, yeni ürün geliştirme ve ürün karması yönetimi, ürün ve hizmet kararları dersin konuları arasındadır. Pazarlamada kullanılan temel kavramlar ve terminolojiyi anlamak, sosyal, politik, ekonomik ve rekabet çevrelerinin kendi içlerindeki ilişkileri, bunların pazarlama faaliyetlerine etkileri ve pazarlama stratejileri içerisindeki yerleri ve önemlerini olabildiğince analitik bir yaklaşımla ele almak, pazarlamanın yalnızca pazarlama ve satış departmanları açısından taktik ve operasyonel işlev ve önemleri değil en üst yönetim düzeyindeki stratejik rolünü önce tanımlayıcı düzeyde daha sonra da problem çözme düzeyinde ele almak, pazarlama ve diğer işletme konularında ileriye yönelik çalışmalara temel oluşturabilecek ana konuları incelemek, çağdaş pazarlama yönetimi ve iş dünyası uygulamaları ile kişilerarası iletişim ve yazışma becerisini kazandırmaya yönelik uygulamalar yapmak, stratejik bir pazarlama planı hazırlamak, yazmak ve sunmak bu dersin çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 804 Stratejik Yönetim

Bu dersin amacı, dinamik ve hızla değişen bir ortamdaki işletmelerin, stratejik seçenek alternatiflerinin değerlendirilmesi ve farklı işlevsel alanlardaki faaliyetlerini bütünleştirme amacını gerçekleştirmesini sağlayacak bilgileri sunmaktır. Bu ders ile öğrencilere etkin stratejik konusunda bilgi sahibi olmaları, mevcut örgütleri gözlemleyerek analiz edebilmeleri ve başarılı ve başarısız organizasyonları değerlendirmeleri hedeflenmektedir. Üst düzey yönetimin önemli görevlerinden bir kısmını oluşturan örgütsel yenilenme ve büyümenin gerçekleşmesini sağlayan süreçler, gelişme stratejileri ve yapıları, strateji formülasyonu ve uygulaması global bir perspektifte ele alınacaktır. Bu derste; stratejik yönetim ve stratejik liderlik kapsamında; stratejik yönetim: kavramsal çerçeve ve süreç, stratejik  yönetimde çevrenin rolü ve çevre analizi, stratejiler: kurumsal stratejiler ve rekabet stratejileri, yönetim stratejilerinin uygulanmasında kullanılan teknikler, işletme yapıları ve stratejik yönetim, kültür, insan kaynakları ve işletme yetenekleri, liderlik, yenilikçilik, girişimcilik ve stratejik liderlik, liderlikte güncel yaklaşımlar, etik liderlik,  sosyal sorumluluk  ve farklılıkların yönetimi, liderlik yeteneklerinin geliştirilmesi konuları incelenecek ve bu çerçevede stratejik liderlik ev yönetim alanında yapılan araştırmalar ele alınacaktır. Stratejik yönetimle ilgili temel kavramlar hakkında fikir alışverişinde bulunabilmek, yönetici pozisyonlarının gerektirdiği beceri ve rolleri muhakeme edebilmek, planlama ile ilgili genel felsefe ve bakış açısına sahip olmak, günümüzde çokça kullanılan planlama tekniklerine aşina olmak, farklı organizasyon yapıları hakkında fikir sahibi olmak ve gerektiğinde yeni organizasyon yapıları tasarlayabilmek, yönetim fonksiyonlarını gerektiğinde yerine getirebilmek için gerekli temel bilgileri edinmek bu dersin çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 805 Yönetim ve Organizasyon

Bu ders ile öğrencilere etkin yönetim ve organizasyon konusunda bilgi sahibi olmaları, mevcut örgütleri gözlemleyerek analiz edebilmeleri ve başarılı ve başarısız organizasyonları değerlendirmeleri hedeflenmektedir. Bu dersin temel amacı farklı disiplinlerdeki bir çok bakış açısını entegre ederek insan davranışlarını ve yönetim teorisini incelemektir. Dersin konuları arasında yönetim sürecinin temel özellikleri; işletmeler için önemi; benzer kavramlarla karşılaştırma; yönetim biliminin gelişimi; modern yönetim akımları; yönetim düşüncesi ve örgüt kuramı; organizasyon süreci ve planlama süreci ile karşılaştırma, bölümlendirme, kadrolama gibi kavramlar yer almaktadır. Bu ders ile yönetimin bilimsel ve sanatsal yönleri ele alınacak, klasik yönetim anlayışından günümüz yönetim anlayışına kadar gelişimi incelenecek, yönetimin boyutları analiz edilerek, etkin örgüt ve uygulamaları güncel örneklerle sunulacaktır. Yönetim ve organizasyonla ilgili temel kavramlar hakkında fikir alışverişinde bulunabilmek, kendisinin bulunduğu ve bulunacağı yönetici pozisyonlarının gerektirdiği beceri ve rolleri muhakeme edebilmek, planlama ile ilgili genel felsefe ve bakış açısına sahip olmak, günümüzde çokça kullanılan planlama tekniklerine aşina olmak, farklı organizasyon yapıları hakkında fikir sahibi olmak ve gerektiğinde yeni organizasyon yapıları tasarlayabilmek, yönetim fonksiyonlarını gerektiğinde yerine getirebilmek için gerekli temel bilgileri edinmek bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 806 İnsan Kaynakları Yönetimi

Bu dersin amacı, İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) modelleri ve fonksiyonları hakkında bilgi vermek ve insan kaynağının global piyasada şirketler için önemini irdelemektir. Bu ders ile öğrencilere etkin İKY konusunda bilgi sahibi olmaları, mevcut örgütleri gözlemleyerek analiz edebilmeleri ve başarılı ve başarısız organizasyonları değerlendirmeleri hedeflenmektedir. Derste ele alınan konular arasında İKY’nin tarihsel gelişimi, önemi ve örgütteki yeri; iş analizi, kadrolama, insan kaynakları planlaması, insan kaynakları temin ve seçim süreci, çalışanların iş ortamına uyumlaştırılması, insan kaynakları geliştirme, ücret ve ödüllendirme sistemleri, performans, şirket içi eğitim ve kariyer yönetimi gibi konular yer almaktadır. Bir işletmenin kısa tarihçesi, misyonu ve vizyonunun ne olduğu, hangi sektörde faaliyet gösterdiği ve ne ürettiği, kaç çalışanı olduğu, karşı karşıya olduğu başlıca tehdit ve fırsatların neler olduğu, hedef ve amaçlarına dair stratejik planı ve bu plana dair başarı derecesi gibi konular bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. İKY ile ilgili temel kavramlar hakkında fikir alışverişinde bulunabilmek, yönetici pozisyonlarının gerektirdiği beceri ve rolleri muhakeme edebilmek, İKY ile ilgili genel felsefe ve bakış açısına sahip olmak, günümüzde çokça kullanılan planlama tekniklerine aşina olmak, farklı organizasyon yapıları hakkında fikir sahibi olmak ve gerektiğinde yeni organizasyon yapıları tasarlayabilmek bu dersin çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 819 Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik

Bu dersin amacı, öğrencilere araştırmalarda kullanabilecekleri niteliksel ve niceliksel yöntemler, araştırma konularının ve bu konulara uygun yöntemlerin seçimi, veri toplama, değerlendirme ve sonuca varma gibi konularda temel teknik bilgileri sunmaktır. Bu dersle, bilimsel araştırmanın metodolojik temellerini anlamak ve farklı araştırma uygulamalarını tartışmak amaçlanmaktadır.  Araştırma sürecini anlamak ve yönetebilmek, kalitatif pazarlama araştırması yapabilmek, kantitatif pazarlama araştırması yapabilmek, hipotez geliştirebilmek ve test edebilmek, deneysel serimler konusunda bilgi sahibi olmak, parametrik ve non-parametrik testleri öğrenmek bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Zorunlu

ISD 810 Muhasebe Denetimi

Bu dersin amacı, öğrencilerin, finansal tabloların ve dönem içi kayıtların doğruluğunun araştırılması ve eğer varsa hile ve eksikliklerin belirlenmesi ile nasıl düzeltileceği konusunda bilgilendirilmesidir. Bu dersle, finansal denetim kapsamında denetime tabi olan finansal tablo ve kayıtlarının düzgün bir şekilde aktarılması için gerekli yöntem tekniklerin öğrencilere öğretilmesi hedeflenmektedir. Derste temel olarak denetim teknikleri, denetimin önemi, denetim planlaması, denetim raporu hazırlanması, denetim ve denetçi türleri, denetim standartları, iç kontrol sisteminin incelenmesi, denetleme çalışmalarının nasıl yürütüleceği gibi konular incelenecektir. Finansal tabloları düzgün bir şekilde aktarabilme, temel denetim teknikleri hakkında bilgi sahibi olma, denetimin önemini kavrama denetim planlaması yapabilme, denetim raporu hazırlayabilme, istatistiki örnekleme ve iç kontrol sistemi uygulayabilme dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 811 Yönetim Muhasebesi

Yönetim muhasebesi dersi, yönetim muhasebesi konusundaki temel kavramları, planlama ve kontrol, karar alma ve raporlama konularını; yani işletmelerde gerekli finansal bilgileri derlemek ve raporlamak için gerekli bilgileri içerir ve öğrencilerin çeşitli yönetim seviyelerinin karar almak için ihtiyaç duyduğu bilgileri üretme becerisi kazanmasını amaçlar. Ders konuları arasında muhasebe analizi ve yönetimin karar alma işlevi, planlama amacıyla bilgi, maliyet-hacim kâr analizleri, başabaş noktası analizi, bütçelerin planlama aracı olarak kullanılması, üretim bütçesi gibi konular yer almaktadır. Bunlara ek olarak bu derste bütçeleme, kontrol ve çeşitli finansal yönetim konularında ve sermaye bütçelemesi konusunda gerekli karar alma teknikleri ve araçları, maliyet muhasebesi ve yönetim muhasebesi arasındaki ilişki, gider dağıtım yöntemleri, faaliyet tabanlı maliyetleme, birleşik ve yan mamullerin maliyetlendirilmesi yöntemleri gibi konular da işlenecektir. Yönetim muhasebesini tanımlama ve finansal muhasebe ile karşılaştırabilme, bütçeleme konusunu anlama, planlanan ve gerçekleşen sonuçları karşılaştırabilme, maliyet muhasebesi ve yönetim muhasebesi arasındaki ilişkiyi kurabilme, gider dağıtım yöntemlerini kavrama, işletmeyi bölümlendirme ve bölümlere ilişkin raporlama yapabilme bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 812 Satış Yönetimi

Satış yönetimi dersinde öğrencilerin satış gücünün yönetilmesi, bütçeleme ve satış kotaları gibi konuları anlamaları sağlanır, bu hususlarla ilgili temel kavramlar, stratejik satış planlaması ve bütçelenmesi, satışta etik kavramlar, satış tahminleri gibi konu başlıkları bulunur. Bu ders ile öğrencilere etkin satış yönetimi bilgi sahibi olmaları, mevcut örgütleri gözlemleyerek analiz edebilmeleri ve başarılı ve başarısız organizasyonları değerlendirmeleri hedeflenmektedir. Bu derste; satış yönetiminin kavramsal çerçevesi, satış yönetimi fonksiyonları, satıcılık ve satış yöneticiliği, satış sisteminin düzenlenmesi, satış gücünün oluşturulması ve eğitimi, satışçıların motivasyonu ve ücretlendirilmesi, satış tahminlemesi ve bütçelemesi, satış bölgeleri, satış kotaları, satış politikaları ve stratejileri, satış performansı, satış yönetiminin etik ve yasal boyutu Türkiye ve dünya kapsamında literatür ve yapılan araştırmalar ele alınacaktır. Satış yönetimi ilgili temel kavramlar hakkında fikir alışverişinde bulunabilmek, yönetici pozisyonlarının gerektirdiği beceri ve rolleri muhakeme edebilmek, planlama ile ilgili genel felsefe ve bakış açısına sahip olmak, günümüzde çokça kullanılan planlama tekniklerine aşina olmak, farklı organizasyon yapıları hakkında fikir sahibi olmak ve gerektiğinde yeni organizasyon yapıları tasarlayabilmek, yönetim fonksiyonlarını gerektiğinde yerine getirebilmek için gerekli temel bilgileri edinmek  bu dersin temel çıktıları arasındadır.

 Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 813 Uluslararası Pazarlama

Bu dersin amacı uluslararası pazarlamanın temel kavramlarını ve ihracat kavramını öğretmektir. Dersin konuları arasında; küresel pazarlara giriş stratejileri, bu pazarlarda pazarlama karmasına yönelik nasıl kararlar verileceği, uluslararası pazarlarda mamul politikası, ithalat/ihracat işlemleri ve yönetimi gibi konular işlenecektir. Uluslararası ticaret, uluslararası pazarlama çevresi, uluslararası pazarlama stratejilerine ait kavramların benimsenmesi için pazar bölümleme ve hedef pazarın seçimi, uluslararası pazarlamada ihracat ve sigorta işlemleri, banka işlemleri, pazarlama karması (ürün kararları ve stratejileri, marka seçimi, marka ve stratejileri, ambalajlama ve etiketleme), fiyatlandırma stratejileri, dağıtım stratejileri gibi konular işlenir. Uluslararası pazarlama konusundaki temel kavram ve ilkeleri öğrenme, uluslararası pazarlamanın önemini kavrama, uluslararası pazarlama kararlarını etkileyen makro faktörleri açıklama, teknoloji trendlerinin tüketici ve ürün temelindeki katkılarını öğrenme, uluslararası alanda potansiyel pazarları analiz edebilme ve belirleyebilme, ithalat ve ihracat konularını ve yönetimini kavrama bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 814 Stratejik Pazarlama

Stratejik pazarlama dersinde pazarlama metotlarının stratejik bakış açısıyla uygulanabilmesi için gerekli altyapı öğrencilere kazandırılır. İşletme analizi, sektör ve rekabet analizi, müşteri analizi, rekabet ve konumlandırma stratejileri, yeni pazarlara giriş stratejileri, pazar konumuna göre pazarlama stratejileri gibi konu başlıkları incelenir. Dersin temel amacı, stratejik pazarlama geliştirme ve bu süreçte pazarlama karması unsurları kapsamında en uygun seçenekleri değerlendirme konusunda öğrencileri bilgilendirmek ve pazarlama stratejisi konusundaki teme kavramları öğrencilere aktarmaktır. Dersin konuları arasında; ürün stratejisi belirleme, hizmet planlama ve yönetme, fiyatlandırma stratejileri ve programları geliştirme, bütünleşik pazarlama kanalları yönetimi, kitle iletişimi yönetimi, satış promosyonları bulunmaktadır. Stratejik pazarlama konusundaki temel kavramları öğrenme, pazarlama stratejileri geliştirme, ürün stratejisi belirleyebilme, pazarlama karması stratejileri ve pazarlama planları hazırlama, bütünleşik pazarlama kanallarını yönetebilme, kitle iletişimi yönetimi gerçekleştirebilme bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 815 Turizm Pazarlaması

Bu dersin amacı, öğrencilere turizm işletmelerinde genel pazarlama uygulamalarını gerçekleştirebilmeleri için gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması olup pazarlama bilgi sistemi, turizm pazarı-piyasası, turistik ürünün fiyatlandırması, turizm pazarlama politikası gibi konuları içermektedir. Bu derste; pazarlama kavramı, pazarlama planı, turistik ürün, turizm piyasası, turizmde dağıtım sistemleri, turizm pazarlaması pazarlama karması elemanları, turizm pazarlama politikası ve stratejileri gibi konular işlenecektir. Turizm pazarlaması konusundaki temel kavramları öğrenme, turizm pazarlaması ve geleneksel pazarlama yaklaşımını karşılaştırabilme, pazarlama karması elemanlarının turizm pazarlaması kapsamında değerlendirilebilmesi, mal ve hizmetlerin pazarlanması konusundaki temel farkları kavrama, turizm işletmelerindeki güncel pazarlama stratejilerine hakim olma, turizmdeki dağıtım sistemleri konusunda bilgi sahibi olma bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 816 Marka Yönetimi

Marka Yönetimi dersinde markaya ilişkin temel kavramları, marka yapılandırma modellerini, markaya yönelik iletişim stratejisi, reklam ve halka ilişkiler olanaklarını tanıtmak amaçlanır. Dersin konu başlıkları arasında marka genişleme stratejileri; marka yönetimi ve stratejik yönetim; marka kimliği ve marka imajı; marka çağrışımları ve konumlandırma ilişkisi; markaya yönelik bütünleşik iletişim ve planlama (reklam ve halkla ilişkiler, kişisel satış, satış geliştirme ve diğer pazarlama iletişimi ögeleri) gibi konular yer almaktadır. Öğrencilerden kapsamlı bir marka yönetimi anlayışı geliştirmeleri (markalaşmaya özgü terminoloji & kavramlar) ve markaların işletme performansı ve geleceğini nasıl etkiledikleri ile ilgili bir anlayış geliştirmeleri beklenmektedir.  Markalar, işletmelerin zaman içindeki yatırımları ve geliştirme çabaları sonucunda oluşan, işletmelerin en değerli varlıkları arasındadır. İmalat süreçleri genellikle kopyalanabilse de, tüketicilerin zihinlerinde oluşan güçlü inanç ve tutumlar kopyalanamaz. Bu yüzden, marka oluşturmak ve marka değerini etkin bir şekilde sürdürmek yüksek performanslı işletmelerin en önemli önceliklerindendir. Etkin marka yönetimi sayesinde tüketici sadakati, rekabetçi avantaj ve üstün finansal sonuçlar elde edilmektedir. Ders, etkileşimli sınıf tartışmaları, alıştırmalar ve vaka çalışmaları harmanlanarak yapılacaktır. Buna ek olarak birçok örnek/vakalar sınıf içinde tartışılacaktır. Bu tip bir dersteki öğrenim deneyiminin önemli bir parçası, yapıcı ve akılcı sınıf tartışmalarıdır. Bu bağlamda, tüm öğrencilerin aktif ve mantıklı bir şekilde sınıf içi tartışmalarına katılmaları teşvik edilmektedir. Marka değeri & konumlandırmayı tanımlamak & oluşturmak, marka pazarlama programlarını planlamak & uygulamak, marka performansını ölçmek & yorumlamak, uzun vadede marka değerini büyütmeyi & sürdürmeyi devam ettirmek, proje ve yazım becerilerini geliştirmek, uluslararası işletmelerde marka yönetimi gerçekleştirmek bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 817 İşletmelerde Bilgisayar Uygulamaları

Bu dersin amacı işletmecilikte kullanılan yaygın bilgisayar programları ve kullanım amaçları ile ilgili temel ve pratik bilgiler kazandırmaktır, işletme bölümlerinin bilgi gereksinimi ve diğer bölümlerle iletişimi, bilgisayarların çalışma düzenleri, işletim sistemleri tanımı ve kullanımı, MS Office programlarında dosya yazımı, grafik oluşturma, formül ve sayısal hesaplamalar, macro yazımı, database oluşturmak gibi konu başlıkları yer alır. Bu derste; mikro işlemcilerin temel özellikleri, veri işleme sürecinin temel özellikleri, ikili sayı sistemleri, Windows işletim sistemi, Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint) temel uygulamalarının özellikleri gibi konular işlenecektir.  Bilgisayar sistemlerinin ana bileşenlerini ve temel kavramlarını öğrenme, Microsoft Office programını etkin bir şekilde kullanma, Microsoft Excel programını etkin bir şekilde kullanma, Microsoft PowerPoint programını etkin bir şekilde kullanma, ikili sayı sistemlerini öğrenme, veri işleme sürecini kavrama bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 818 Sayısal Yöntemler

Bu dersin amacı öğrencilerin işletmecilikte kullanılan sayısal kavram ve metotlarla ilgili bilgilendirilmesidir. Değişkenler, merkezi eğilim, dağılım ölçüleri, olasılık teori ve uygulamaları, korelasyon ve regresyon, parametre tahminleri ve standart hataları gibi konuları içerir. Nicel analizleri öğrenme, faktör analizi yapabilme, korelasyon ve regresyon analizi uygulayabilme, yapısal eşitlik modellemesi ve yol analizi yapabilme, yakınsama ve ayrışma geçerliliklerini anlama, aracı ve moderatör değişkenli analizler yapabilme bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

 ISD 820 Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik zinciri yönetimi dersinde globalleşen iş dünyasında firmaların tedarikçileri ve müşteri firmaları veya ürün sattıkları perakendeciler ile olan ilişkilerinin yapılandırılması ve koordine edilmesini sağlayacak bilgiler aktarılır. Konu başlıkları arasında tedarik zinciri yönetiminin temel ilkeleri, stratejik önemi, sipariş yönetimi, paketleme gibi konular yer alır. Tedarik zinciri yönetimi dersinde firmaların içlerinde bulundukları tedarik zincirinin tüm üyeleri ile olan ilişkilerinin yapılandırılması ve koordine edilmesini sağlayacak bilgiler aktarılır. Dersin amacı öğrencilere bu bağlamda tedarik zinciri yönetiminin genel prensiplerini aktarmaktır. Konu başlıkları arasında; tedarik zinciri yönetiminin tanımı ile başlanarak tedarik zincirini hayata geçirebilmek için gerekli planlama aktiviteleri incelenecek, daha sonra ise yürütme ile ilgili satın alma, üretim, ve dağıtım gibi fonksiyonlar tartışılarak bilgi yönetimi ve dış kaynak kullanımı gibi konular ile kapanış yapılacaktır. Ders aktivitesi olarak:

Ders sunumları, ders kitabındaki ünitelerin sınıf katılımları ile gözden geçirilmesi, öğrencilerin kendi iş yaşamlarından örnekleri sınıf ile paylaşması ve ayrıca yukarıda bahsedilen uygulama örneklerinin incelenmesinden oluşmaktadır.

İki adet yazılı sınav ve ayrıca grup projesi yapılacaktır. Yazılı sınavlar ders ile ilgili yazılı tarihine kadar işlenmiş olan materyallerin hepsini içerecek şekilde, proje ise öğrencilerin akademik yazım kurallarına dikkat ederek hazırlayacakları bir TZY uygulamasını içerecek doküman olarak takdim edilecektir, aynı zamanda sınıfa sunum yapılacaktır. Proje ile ilgili detaylar ayrı bir dosya olarak öğrencilere iletilecektir.

Öğrencilerin derslere gelmeleri ve aktif katılım yapmaları verimli bir ders tecrübesi yaşamaları açısından çok önem arz etmektedir.

Uygun görülürse takviye ders materyalleri veya uygulama örnekleri sınıf ile paylaşılacaktır.

 Tedarik Zinciri Yönetimi ile ilgili temel kavramlar hakkında fikir alışverişinde bulunabilmek, kendisinin bulunduğu ve bulunacağı TZY yönetici pozisyonlarının gerektirdiği beceri ve rollerimuhakemeedebilmek, TZY planlaması ile ilgili genel felsefe ve bakış açısına sahip olmak, belirli teknikleri kullanabilmek, TZ’ ni hayata geçirmek ve sürekliliğini sağlamak için gerekli aktiviteleri anlamak, TZY alanındaki güncel mevzular ve ülkemizdeki uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmak, envanter yönetimi gerçekleştirebilmek bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 821 İşletme Ekonomisi

Bu dersin amacı mikro ekonomik kavramların işletme yönetimine uygulanmasını sağlayacak bilgileri öğrencilere aktarmaktır. Tüketici teorileri, firma teorileri, rekabet gibi konu başlıklarında analitik düşünme ve stratejik karar verme becerilerini sağlayacak teknik ve kavram bütünü öğrencilere sunulur. Bu derste temel ekonomi ve işletme biliminin konusu birlikte ele alınmakta, işletme ekonomisi bilgilerinin öğrencilere bir bütünlük içinde sunulması amaçlanmaktadır. Dersin diğer amaçları; işletmelerin ekonomik yönünü araştırmak, diğer bilimlerle olan ilişkisi, maliyet, fiyat, kar verimlilik, rantabilite, likidite gibi temel kavramları öğrenmek, çeşitli yayınlarda çıkan işletme ile ilgili ve ekonomik kavramlar üzerinde bilgi sahibi olmak, işletme, girişimcilik ve yönetici kavramları, İşletme amaçları ve türlerini incelemektir. Öğrencilere uygulamaya yönelik araştırma konuları verilerek, uygulamada işletme sistemi ve dış çevresini görme imkanı sağlamaktır. İşletmelerin toplumlardaki varoluş nedenini ve işlevlerini bilmek, işletmenin çevresini ve işletme çevre ilişkilerini bilmek, işletmenin mahiyeti ve iç yapısını bilmek, üretim faktörleri ve faktör bileşimi (kombinasyonu) konusunu bilmek, işletme ekonomisine ilişkin temel kavramları bilmek, işletmelerde kuruluş yeri seçimi konusunda temel esaslarını ve teorisini bilmek bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 822 Ekonomik Analiz

Ekonomik Analiz dersinde sermaye birikimi, ikili büyüme modelleri, kurumsal ve örgütsel yapıların ekonomik büyüme ve gelişme üzerine etkileri gibi makroekonomik konular üzerinde bilgi verilir ve dünya ticaret düzenindeki son gelişmeler incelenir. Dersin temel amacı çağın iktisadi, sosyal ve teknolojik yönden gelişmesinde katkısı inkâr edilemeyecek kadar açık olan ekonomi biliminin temel prensiplerini ve ekonomik düşüncenin mantığını kavratmaktır. Ders kapsamında ekonomik olayların incelenmesi ve yorumlanması için temel kuralların açıklanması, fiyat mekanizması ve fiyatların teşekkülünün incelenmesi, üretim, maliyetler ve üretim faktörleri ile birlikte teşebbüsün ve çeşitlerinin incelenmesi, piyasa türleri, para ve banka konuları ile ekonomik krizler gibi bazı aktüel gelişmelerin analizi yer alacaktır. Ekonomi biliminin temel prensiplerini ve ekonomik düşüncenin mantığını kavramak, fiyat mekanizması ve fiyatların teşekkülünü ifade etmek, üretim, maliyetler ve üretim faktörleri ile birlikte piyasa tiplerini bilmek, ekonomik büyüme ve kalkınma kavramlarını ve yönlendiricilerini bilmek, enflasyon ve işsizlik kavramlarını, türlerini ve nedenlerini kavramak, para ve banka konuları ile bazı aktüel gelişmeleri analiz etmek bu dersin çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 823 Uluslararası Ticaret Hukuku ve Politikaları

Bu dersin amacı öğrencilerimize uluslararası ticaret ve ülkelerin ticaret politikaları ile alakalı hukuki ve politik çerçeve dahilinde temel bilgileri vermektir. Dersin konu başlıkları arasında uluslararası ticaret teorileri, küresel ticaret düzenlemeleri, ticari politikalar ve ekonomik etkileri, ithalatta haksız rekabete karşı koruma metotları, ticaret ve gelir dağılımı bakımından uluslararası faktör hareketleri, dünya ticaret örgütü ve anlaşmaları, bölgesel ticari anlaşmalar, ticarette tarife dışı bariyerler, global ekonomik krizin ticari etkileri, Dünya Ticaret Örgütü’ne taşınan ticari anlaşmazlıklar ve çözümleri, Türk dış ticaret politikaları gibi konular yer almaktadır. Bu derste; uluslararası ticaret hukukunun kaynakları, uluslararası hukukun kamusal ve özel aktörleri, uluslararası ticari sözleşmeler ve uygulanan ilkeler, uluslararası uyuşmazlıkların çözüm yolları gibi temel konular da işlenecektir. Uluslararası ticaret hukukuna ilişkin tüm hukuki konular hakkında bilgi sahibi olmak, uluslararası ticarete ilişkin sözleşme yazabilmek, uluslararası ticaret ile ilgili kaynaklara ve uyuşmazlık çözüm yöntemlerine hakim olmak, uluslararası ticari sözleşmelerin ifası ve finansmanını öğrenmek, uluslararası ekonominin ve dış ticaretin kapsamını kavramak, uluslararası ekonominin ve dış ticaretin birbiriyle etkileşimini anlamak bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 824 Uluslararası Finans

Uluslararası Finans dersi finans kavramlarının uluslararası perspektifle ele alınmasını içerir, döviz piyasaları, opsiyon piyasaları, swap piyasaları, çokuluslu sermaye yapısı, sınır ötesi yatırım kararları, uluslararası portföy yönetimi gibi konular ele alınır. Bu ders ile öğrencilere uluslararası finans konusunda bilgi sahibi olmaları, mevcut örgütleri gözlemleyerek analiz edebilmeleri ve başarılı ve başarısız organizasyonları değerlendirmeleri hedeflenmektedir. Bu ders küresel finans ortamını incelemekte ve uluslararası finans kavram ve teorilerini tarihsel perspektifi de dikkate alarak analiz etmektedir. Bu çerçevede, uluslararası para sistemleri, döviz kur rejimleri; sabit ve dalgalı rejimleri, ödemeler dengesi ve geleceğe yönelik döviz işlemleri incelenmektedir. Bunun yanında döviz kuru değişimlerini açıklamaya yönelik teoriler de incelenmektedir. Uluslararası finans ilgili temel kavramlar hakkında fikir alışverişinde bulunabilmek, kendisinin bulunduğu ve bulunacağı pozisyonlarının gerektirdiği beceri ve rolleri muhakeme edebilmek, uluslararası finans ile ilgili genel felsefe ve bakış açısına sahip olmak, günümüzde çokça kullanılan finansman tekniklerinin en azından bir kısmına aşina olmak, farklı finansman türleri hakkında fikir sahibi olmak ve gerektiğinde yeni organizasyon yapıları tasarlayabilmek, finansman fonksiyonlarını gerektiğinde yerine getirebilmek için gerekli temel bilgileri edinmek bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 827 Liderlik ve Yönetim

Bu derste günümüzdeki hızlı değişen, karmaşık, dinamik ve rekabetin arttığı koşullara uyum sağlayabilecek ve bu gibi koşulların üstesinden gelebilecek liderlik vizyonunun aktarılması hedeflenmektedir. Bu bağlamda öğrencilere, yönetim pozisyonları bağlamında hızla değişen geleceğe uygun bir lider olabilmeleri için bir altyapı oluşturulacaktır. Derste liderlik ile ilgili literatürün çeşitli yönleri incelenecek olup, öğrencilerin bir lider olarak güçlü ve zayıf yönlerinin değerlendirilmesi ve liderlik yönetimi becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. İşletme yönetiminde kritik bir öneme sahip olan liderlik konusu, çeşitli teoriler ve yaklaşımlar ile öğrencilere aktarılacaktır. Dersin temel amacı, işletmelerin yönetiminde önemli bir role sahip lider davranışını çeşitli teori ve yaklaşımlar çerçevesinde incelemektir. Bu derste; liderlik kavramı, lider yönetici ilişkisi, etkin lider özellikleri, liderlikte özellikler yaklaşımı, davranışsal yaklaşımlar, durumsal yaklaşımlar, modern liderlik yaklaşımları gibi temel konular ele alınacaktır. Liderlik ve yönetimin temel kavramlarını öğrenme, örgüt ve yönetim teorilerinde liderin önemini kavrama, çeşitli yönetim yaklaşımlarını karşılaştırabilme, liderlik becerilerinin nasıl geliştirilebileceğini kavrama, liderlik teorileri ve gerçek hayattaki liderler arasında bağlantı kurma ve analiz etme, lider yönetici olabilme bakış açısını kazandırma bu dersin çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 828 Kalite Yönetimi

Bu ders, öğrencilere kalite ve toplam kalite yönetiminin tarihsel gelişimini ve toplam kalite yönetimi ile ilgili ilke, kavram, süreç, araç ve faaliyetlerini aktaracaktır. Toplam kalite yönetimi anlayışı ve kalite yönetim sistemleri ile ilgili konular derste açıklanacak olup, günümüz değişen koşullarında ve artan rekabet ortamında kalitenin işletmeler için önemi vurgulanacaktır. Bu bağlamda işletmelerde kalite kavramı ve kalite yönetimi ile ilgili yapılan çalışmalar da derste işlenecektir. Derste kalite planlama, kalite yönetim sistemlerinin düzenlenmesi-koordine edilmesi-yönetilmesi, kalite süreci araçları, kalite denetimleri, toplam kalite yönetimi, toplam kalite yönetimi prensipleri, yedi geleneksel kalite aracı, yeni yönetim araçları, kalite fonksiyon yayılımı vb. işletmeler için kritik öneme sahip kalite yönetimi ile ilgili konular öğrencilere anlatılacaktır. Dersin temel amacı, kalite yönetimi temel kavramlarını ve kalite beceri ve tekniklerini öğrencilere aktarmaktır. Kalite yönetimi konusunda bilgi ve yetkinlik sahibi olma, işletmede kalite yönetim programı geliştirebilme, toplam kalite yönetimi konusunu öğrenme, kalite yönetimi ve iyileştirme konusunda temel bilgilere sahip olma, yeni yönetim araçlarını anlama, kalite fonksiyon yayılımı konusunda bilgi sahibi olma bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 829 Rekabet ve Piyasa Yapısı

Bu ders, mikroekonomi kuramının ve davranışsal ekonomi yaklaşımının araçlarını kullanır; ve farklı piyasa yapılarının rekabeti nasıl etkilediğini ve rekabetin stratejik olarak nasıl yönetilebileceğini ele alır. Bu derste; piyasa, endüstri ve sanayi kavramları, firma ve firma türleri, monopol yapısı, oligopol yapısı, reklamlar ve piyasa yapılarına etkileri, karteller, rekabetin fonksiyonları ve etkileri gibi temel konular işlenecektir. Fiyatlandırma, ürün konumlandırma, rekabet avantajını devam ettirme, uzun ve kısa dönemli fiyat rekabeti açılarından rekabetin inceleneceği derste, uygulanacak vaka analizleri yönetici kararlarının daha isabetli olarak şekillendirilmesine yardımcı olur. Dersin temel amacı, piyasa sistemindeki temel unsur olan rekabetin ve rekabet sürecinin işleyişini, piyasa yapısı kapsamında öğrencilere aktarılmasıdır. Piyasa yapısı ve düzeninin işleyişini öğrenme, rekabetin yerini ve önemini anlama, rekabetin fonksiyonları ve etkilerini kavrama, piyasalar içindeki rekabet çeşitliliğini ortaya koyabilme, rekabet kanunları ve kurumu görevlerini kavrama, piyasadaki firma türlerini öğrenme bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 830 Vergi Hukuku

İş hayatında kurumların, işverenlerin ve çalışanların karşılaştığı temel sorunların bir kısmı doğrudan doğruya vergi hukuku kapsamındadır. Genel olarak incelendiğinde vergi idaresi ve vergi ödevlisi arasında ortaya çıkan sorunların/uyuşmazlıkların, matrahın belirlenmesi, verginin miktarı, muafiyet ve istisnalar, mükellefin şahsında yapılan hatalar, ihtiyati haciz uygulanması, ödeme emri gönderilmesi, haciz ve malların paraya çevrilmesi, vergi suçları ve kabahatleri gibi temel konulardan kaynaklandığı görülecektir. Dersin amacı, işletmelerin ve çalışanların vergi hukuku konularında muhatap oldukları mevzuat hakkında öğrencilerin bilinçlenmeleri ve yaşanan sorunlar/uyuşmazlıklar karşısında gidilebilecek idari ve yargısal çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olmalarıdır. Bu derste, genel vergi sistemi, Türk vergi sisteminin genel işleyişi, vergi kavramının temel unsurları, vergi hukukunun temel prensipleri, kurumlar vergisi, KDV, servetten alınan vergi gibi temel konular işlenecektir. Vergi kavramı temel ilkelerini öğrenme, vergi hukukunun temel prensiplerini kavrama, vergi hukuku alanında araştırmalar yapabilme, Türk vergi sisteminin genel işleyişini öğrenme, vergi sistemlerinin güncel sorunları hakkında bilgi sahibi olma, kurumlar vergisi, servetten alınan vergi gibi ilgili vergi konularını öğrenme bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 831 Yönetim Bilişim Sistemleri

Bu dersin amacı yönetim bilişim sistemlerinin temellerini sunmak ve öğrencilerin yönetim bilişim sistemleri uygulamaları ve teknolojileri konularında bilgi ve tecrübelerini geliştirmektir. Ders veri ve bilginin organizasyonlarda kullanımı üzerinde kurgulanmıştır. Ders bilgi sistemleri ve önemi ile başlayıp, bilgi sistemlerinin iş süreçleri ve organizasyona etkileri ile devam etmektedir. Bilgi sistemlerinde etik, bilgi teknolojileri temelleri, veri tabanı yönetimi, iletişim ve ağlar ve bilgi güvenliği derste işlenen konular arasındadır. Öğrenciler, yönetim bilgi sistemlerinin temel kavramlarını ve sorunlarını keşfedecek ve kurumsal ve sosyal bağlamların yönetim bilgi sistemlerinin uygulanmasıyla nasıl şekillendiğini ve şekillendirildiğini inceleyeceklerdir. Öğrenciler, teknoloji tabanlı ortamlarda iş sorunlarını çözme becerilerini öğrenecek ve kazanacaklardır. Bu ders, ticari telekomünikasyon, İnternet, kablosuz teknoloji, e-Ticaret ve dijital ürünler, bilgi sistemlerindeki etik ve sosyal konular gibi kapsamlı konuları içerir. İş ortamında bilgi sistemlerinin rolünü anlama; Stratejik ve operasyonel hedeflere ulaşmak için organizasyonlarda bilgi sistemlerinin nasıl kullanıldığını anlama; Bilgi yapılarını, temel iş organizasyonunu ve süreçlerini, bilgi sistemi güvenliğini ve ağları tanımlama ve açıklama; Bilgi sistemlerinin ve yönetim çözümlerinin etik ve sosyal etkisinden kaynaklanan temel yönetim zorluklarını belirleme; Bilgi sistemlerinin kuruluşlarda yöneticilerin ve son kullanıcıların faaliyetlerini nasıl desteklediğini ve kuruluşlarda bilginin nasıl yönetildiğini değerlendirme; IS'deki etik ve sosyal sorunları anlama bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 832 İşletme Sermayesi Yönetimi

Bu dersin temel amacı, öğrenciyi İşletme Sermayesi Yönetimi temelleri ile tanıştırmak, bir yöneticinin karşılaştığı sorunları incelemek ve tartışmak, farklı İşletme Sermayesi Yönetimi problemlerini çözmek için yönetimsel bakış açıları ve analitik bir yaklaşım geliştirmek ve yeteneklerini geliştirmektir. Bu derste işletme sermayesi kavramı ve öneminin ortaya konularak, finansal yönetimdeki yeri, özellikleri, işletme sermayesi unsurlarının ve kısa vadeli kaynakların yönetimi değerlendirilerek, işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli varlıklar ile bu varlıkların finansmanında kullanılan kaynaklara ilişkin politika ve teknikler hakkında bilgi vermek hedeflenmektedir. Bu ders teorik yönlerin hızlı bir incelemesinden sonra öğrencilere İşletme Sermayesi Yönetimi pratik yönleri hakkında uygulamalı bir deneyim sağlamak için tasarlanmıştır. Kursun ilk bölümünde; teorilerle birlikte temel ilkelerin ana yapısı tanıtılacaktır. Bu teorik girişten sonra; pratik İşletme Sermayesi Yönetimi kavramları; dersin ikinci bölümünde örnek olay incelemeleri ile birlikte özetlenecektir. Kursun sonunda öğrenciler gerçek dünya sorunları üzerine düşünerek bir İşletme Sermayesi Yönetimi kavramı oluşturmuş olacaklar. İşletme Sermayesi Yönetimi ile ilgili olarak kullanılan temel kavramları ve terminolojiyi anlamak; sosyal, politik, ekonomik ve rekabetçi ortamları, bunların karşılıklı ilişkilerini ve İşletme Sermayesi Yönetimi eylemleri üzerindeki etkilerini anlamak; İşletme Sermayesi Yönetimi stratejilerinin tasarımında karar değişkenlerinin değerlendirilmesi; diğer iş alanlarında daha ileri eğitim için bir temel oluşturmak; çağdaş iş uygulamaları ile uyumlu kişilerarası iletişim ve yazma becerilerini uygulamak; stratejik bir İşletme Sermayesi Yönetimi planı hazırlamak bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 833 Bilimsel Araştırma Teknikleri

Bu ders, öğrencilerin işletmeler için saha araştırması yapma becerilerini geliştirmek için hem teorik hem de pratik alıştırmaları kullanır. Bu beceriler şunları içerir: araştırma problem ifadelerini geliştirme ve tanımlama; araştırma hedeflerinin geliştirilmesi, uygun tasarımı kullanmak; ikincil ve birincil veri toplama ve araçlarının kullanımı. Özgün niteliksel ve niceliksel verilerin toplanması; örnekleme tasarımı ve yöntemleri, hipotez testleri; veri analizi ve yorumlanması.

ISD 839 Finansal Tablolar Analizi

Bu dersin temel amacı, öğrenciyi Finansal Tablolar Analizi temelleri ile tanıştırmak, bir yöneticinin karşılaştığı sorunları incelemek ve tartışmak, farklı Finansal Tablolar Analizi problemlerini çözmek için yönetimsel bakış açıları ve analitik bir yaklaşım geliştirmek ve yeteneklerini geliştirmektir. Bu derste finansal tabloların hazırlanması, hazırlanan finansal tabloların analizi ve yorumlanması ile ilgili konular öğrencilere aktarılacaktır. Bu bağlamda derste finansal tablo analizinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve kullanılan yöntemler, bilanço ve gelir tablosu, net çalışma sermayesi değişim tablosu, karşılaştırmalı finansal tablolar, finansal tabloların yatay (eğilim yüzde yöntemi) ve dikey (yüzde yöntemi) analizleri, fon akış ve nakit akış tabloların oluşturulması ve analizi gibi konular işlenecektir. Öğrencilere belirli muhasebe teorileri ve uygulamaları anlatılacak olup, dersin sonunda öğrencilerin herhangi bir işletmede karşılaşacağı finansal tablolar ile ilgili analiz ve yorum yapabilmesi hedeflenmektedir. Bu ders, teorik yönlerin hızlı bir incelemesinden sonra öğrencilere Finansal Tablolar Analizi pratik yönleri hakkında uygulamalı bir deneyim sağlamak için tasarlanmıştır. Dersin ilk bölümünde; teorilerle birlikte temel ilkelerin ana yapısı tanıtılacaktır. Bu teorik girişten sonra; pratik Finansal Tablolar Analizi kavramları; dersin ikinci bölümünde örnek olay incelemeleri ile birlikte özetlenecektir. Dersin sonunda öğrenciler gerçek dünya sorunları üzerine düşünerek bir Finansal Tablolar Analizi kavramı oluşturmuş olacaklar. Dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; Finansal Tablolar Analizi ile ilgili olarak kullanılan temel kavramları ve terminolojiyi anlamak, sosyal, politik, ekonomik ve rekabetçi ortamları, bunların karşılıklı ilişkilerini ve Finansal Tablolar Analizi eylemleri üzerindeki etkilerini anlamak, Finansal Tablolar Analizi stratejilerinin tasarımında karar değişkenlerinin değerlendirebilmek, diğer iş alanlarında daha ileri eğitim için bir temel oluşturmak, çağdaş iş uygulamaları ile uyumlu kişilerarası iletişim ve yazma becerilerini uygulamak; stratejik bir Finansal Tablolar Analizi planı hazırlamak gibi çıktılara sahip olacaktır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 840 Kriz Yönetimi ve Liderlik

Bu dersin temel amacı öğrencileri krizin ortaya çıkma süreci, izlenecek stratejiler, kriz yönetimi ve iletişimi konusunda öğrencileri bilgilendirmek; işletme ve kriz yönetiminde stratejik bir öneme sahip olan lider davranışının çeşitli teori ve yaklaşımlar çerçevesinde irdelenerek, liderlik davranışına ilişkin konuları öğrencilere aktarmaktır. Kriz yönetimi ve liderlik konusu, küreselleşmenin getirdiği rekabet ortamı, teknolojiden kaynaklanan yenilikler, doğal afetler, savaşlar ve ekonomik problemler nedeniyle sık sık karşılaşılan krizlerin içlerinde barındırdığı fırsat ve tehditler kapsamında liderler tarafından nasıl ele alınması gerektiği hususları ele alınacaktır. Bu kapsamda; birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilen krize karşı işletmelerin en önemli savunması kriz öncesi dönemlerde krizlere karşı işletmeyi hazır, dayanıklı hale getirmek olmalıdır. Bunu sağlamak için en büyük görev işletmelerde yöneticilere, yani liderlere düşmektedir. Unutulmamalıdır ki, her lider işletmenin karşılaşabileceği krizleri önceden görebilme, işletmeyi bu doğrultuda hazırlama ve krizlere karşı dayanıklı hale getirme yeteneğine ve özelliklerine sahip olamaz. Bu dersi alan öğrenciler; bilimsel araştırma ile ilgili beceriler, ilgili disiplin bilgisine derinlemesine katılım, analitik ve eleştirel düşünme kapasitesi, bağımsız ve yansıtıcı öğrenmeye katılma yeteneği, mevcut sorunlara yeni çözümler üretme yeteneği gibi yetenek ve kabiliyetlerini geliştirme imkanı bulabileceklerdir.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 841 İş Dünyasında Liderlik

İş dünyasında liderlik dersi günümüzde artarak ihtiyaç duyulan kurumsal ve global liderlerin hazırlanması amacıyla verilmektedir. Bu bağlamda liderlikle ilgili teori ve kavramlar, liderlik tarzı ve davranışları, lider-takipçi ilişkisi ve liderlerin kurum performansına olan etkileri hızla değişen iş dünyası çerçevesinde incelenmektedir. Bu dersin temel amacı, öğrenciyi İş Dünyasında Liderlik temelleri ile tanıştırmak, bir yöneticinin karşılaştığı sorunları incelemek ve tartışmak, farklı İş Dünyasında Liderlik problemlerini çözmek için yönetimsel bakış açıları ve analitik bir yaklaşım geliştirmek ve yeteneklerini geliştirmektir. Bu ders, teorik yönlerin hızlı bir incelemesinden sonra öğrencilere İş Dünyasında Liderlik pratik yönleri hakkında uygulamalı bir deneyim sağlamak için tasarlanmıştır. Dersin ilk bölümünde; teorilerle birlikte temel ilkelerin ana yapısı tanıtılacaktır. Bu teorik girişten sonra; pratik İş Dünyasında Liderlik kavramları; dersin ikinci bölümünde örnek olay incelemeleri ile birlikte özetlenecektir. Dersin sonunda öğrenciler gerçek dünya sorunları üzerine düşünerek bir İş Dünyasında Liderlik kavramı oluşturmuş olacaklar. Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler İş Dünyasında Liderlik ile ilgili olarak kullanılan temel kavramları ve terminolojiyi anlamak; sosyal, politik, ekonomik ve rekabetçi ortamları, bunların karşılıklı ilişkilerini ve İş Dünyasında Liderlik eylemleri üzerindeki etkilerini anlamak; İş Dünyasında Liderlik stratejilerinin tasarımında karar değişkenlerinin değerlendirilmesi; diğer iş alanlarında daha ileri eğitim için bir temel oluşturmak; çağdaş iş uygulamaları ile uyumlu kişilerarası iletişim ve yazma becerilerini uygulamak; stratejik bir İş Dünyasında Liderlik planı hazırlamak gibi yetilere sahip olacaktır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 842 İş Dünyasında Çok Kültürlü Yönetim

İş Dünyasında Çok Kültürlü Yönetim Semineri dersi, çok kültürlü yönetim anlayışını öğrencilerin yerinde görüp inceleme ve analizlerde bulunmasını sağlamak amacıyla verilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, dünyanın çok kültürlü merkezleri konumundaki ülkelerdeki çeşitli sanayi, sağlık ve eğitim sektörlerindeki şirketlere yönelik araştırma ve incelemeleri, ayrıca kültür-sanat odaklı programları kapsar. Bu dersin bir parçası olarak öğrenciler karşılaştırmalı analizlerde bulunurlar. Bu dersin temel amacı, öğrenciyi İş Dünyasında Çok Kültürlü Yönetim temelleri ile tanıştırmak, bir yöneticinin karşılaştığı sorunları incelemek ve tartışmak, farklı İş Dünyasında Çok Kültürlü Yönetim problemlerini çözmek için yönetimsel bakış açıları ve analitik bir yaklaşım geliştirmek ve yeteneklerini geliştirmektir. Bu ders, teorik yönlerin hızlı bir incelemesinden sonra öğrencilere İş Dünyasında Çok Kültürlü Yönetim pratik yönleri hakkında uygulamalı bir deneyim sağlamak için tasarlanmıştır. Dersin ilk bölümünde; teorilerle birlikte temel ilkelerin ana yapısı tanıtılacaktır. Bu teorik girişten sonra; pratik İş Dünyasında Çok Kültürlü Yönetim kavramları; dersin ikinci bölümünde örnek olay incelemeleri ile birlikte özetlenecektir. Dersin sonunda öğrenciler gerçek dünya sorunları üzerine düşünerek bir İş Dünyasında Çok Kültürlü Yönetim kavramı oluşturmuş olacaklar. İş Dünyasında Çok Kültürlü Yönetim ile ilgili olarak kullanılan temel kavramları ve terminolojiyi anlamak; sosyal, politik, ekonomik ve rekabetçi ortamları, bunların karşılıklı ilişkilerini ve İş Dünyasında Çok Kültürlü Yönetim eylemleri üzerindeki etkilerini anlamak; İş Dünyasında Çok Kültürlü Yönetim stratejilerinin tasarımında karar değişkenlerinin değerlendirilmesi; diğer iş alanlarında daha ileri eğitim için bir temel oluşturmak; çağdaş iş uygulamaları ile uyumlu kişilerarası iletişim ve yazma becerilerini uygulamak; stratejik bir İş Dünyasında Çok Kültürlü Yönetim planı hazırlamak bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 843 Yöneticiler İçin Oyun Teorisi

Yöneticiler İçin Oyun Teorisi dersinde amaç, bir yöneticinin günlük karar verme süreçlerinde kullanacağı oranda gerekli oyun teorisi altyapısını sağlamaktır. Dersin teorik kısmında oyun teorisinin kapsamı, temel tanımları ve ün kazanmış problemleri anlatılacaktır; uygulama kısmında ise iş dünyasındaki yöneticilerin günlük iş hayatında karşılaşabilecekleri ihaleye teklif verme, pazarlık yapma, fiyat belirleme, ortaklık kurma gibi önemli kararları en iyi şekilde yönetebilmeleri için problemler çözülecek ve vakalar üzerinde çalışılacaktır. Bu ders, bireylerin birbirlerine bağımlı olarak karar verdikleri durumları incelemeye yarayan kuramsal araçları geliştirir. Bu dersin temel amacı, öğrenciyi Yöneticiler için oyun teorisi temelleri ile tanıştırmak, bir yöneticinin karşılaştığı sorunları incelemek ve tartışmak, farklı Yöneticiler için oyun teorisi problemlerini çözmek için yönetimsel bakış açıları ve analitik bir yaklaşım geliştirmek ve yeteneklerini geliştirmektir. Bu ders, teorik yönlerin hızlı bir incelemesinden sonra öğrencilere Yöneticiler için oyun teorisi pratik yönleri hakkında uygulamalı bir deneyim sağlamak için tasarlanmıştır. Dersin ilk bölümünde; teorilerle birlikte temel ilkelerin ana yapısı tanıtılacaktır. Bu teorik girişten sonra; pratik Yöneticiler için oyun teorisi kavramları; dersin ikinci bölümünde örnek olay incelemeleri ile birlikte özetlenecektir. Dersin sonunda öğrenciler gerçek dünya sorunları üzerine düşünerek bir Yöneticiler için oyun teorisi kavramı oluşturmuş olacaktır. Yöneticiler için oyun teorisi ile ilgili olarak kullanılan temel kavramları ve terminolojiyi anlamak; sosyal, politik, ekonomik ve rekabetçi ortamları, bunların karşılıklı ilişkilerini ve Yöneticiler için oyun teorisi eylemleri üzerindeki etkilerini anlamak; yöneticiler için oyun teorisi stratejilerinin tasarımında karar değişkenlerinin değerlendirilmesi; diğer iş alanlarında daha ileri eğitim için bir temel oluşturmak; çağdaş iş uygulamaları ile uyumlu kişilerarası iletişim ve yazma becerilerini uygulamak; stratejik bir yöneticiler için oyun teorisi planı hazırlamak bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 845 Müzakere Teknikleri ve Çatışma Yönetimi

Bu derste öncelikle iletişim kavramları üzerinde durularak, uluslararası ilişkilerde etkin müzakere teknikleri, müzakere süreci ve bu sürecin yönetiminde önemli bir yere sahip olan liderlik becerisi, zaman ve toplantı yönetimi, liderlik-iletişim-çatışma-güç-otorite gibi örgütsel davranış konularının müzakere üzerindeki etkileri, müzakerede kültürel farklılıklara vurgu ve çeşitli iletişim araçları gibi konular üzerinde durulacaktır. Bu dersin temel amacı, öğrenciyi Müzakere Teknikleri ve Çatışma Yönetimi temelleri ile tanıştırmak, bir yöneticinin karşılaştığı sorunları incelemek ve tartışmak, farklı Müzakere Teknikleri ve Çatışma Yönetimi problemlerini çözmek için yönetimsel bakış açıları ve analitik bir yaklaşım geliştirmek ve yeteneklerini geliştirmektir. Bu ders, teorik yönlerin hızlı bir incelemesinden sonra öğrencilere Müzakere Teknikleri ve Çatışma Yönetimi pratik yönleri hakkında uygulamalı bir deneyim sağlamak için tasarlanmıştır. Kursun ilk bölümünde; teorilerle birlikte temel ilkelerin ana yapısı tanıtılacaktır. Bu teorik girişten sonra; pratik Müzakere Teknikleri ve Çatışma Yönetimi kavramları; dersin ikinci bölümünde örnek olay incelemeleri ile birlikte özetlenecektir. Kursun sonunda öğrenciler gerçek dünya sorunları üzerine düşünerek bir Müzakere Teknikleri ve Çatışma Yönetimi kavramı oluşturmuş olacaktır. Müzakere Teknikleri ve Çatışma Yönetimi ile ilgili olarak kullanılan temel kavramları ve terminolojiyi anlamak; sosyal, politik, ekonomik ve rekabetçi ortamları, bunların karşılıklı ilişkilerini ve Müzakere Teknikleri ve Çatışma Yönetimi eylemleri üzerindeki etkilerini anlamak; Müzakere Teknikleri ve Çatışma Yönetimi stratejilerinin tasarımında karar değişkenlerinin değerlendirilmesi; diğer iş alanlarında daha ileri eğitim için bir temel oluşturmak; çağdaş iş uygulamaları ile uyumlu kişilerarası iletişim ve yazma becerilerini uygulamak; stratejik bir Müzakere Teknikleri ve Çatışma Yönetimi planı hazırlamak bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 852 Tüketici Davranışları

 Bu ders sosyal psikoloji teorilerinin tüketici davranışlarını anlama konusunda nasıl kullanılabileceğine dair bir anlayış sağlamaktadır. Derste tüketicilerin gruplandırılması ve hedef alınması, motivasyon, algı, öğrenme, tutum, tutum değişikliği, kişilik, benlik, ikna, iletişim ve tüketici davranışlarının temelini oluşturan karar verme süreçleri gibi konular ele alınacaktır. Bu dersin temel amacı, öğrenciyi Tüketici Davranışı temelleri ile tanıştırmak, bir yöneticinin karşılaştığı sorunları incelemek ve tartışmak, farklı Tüketici Davranışı problemlerini çözmek için yönetimsel bakış açıları ve analitik bir yaklaşım geliştirmek ve yeteneklerini geliştirmektir. Bu ders, tüketici ihtiyaçlarını ve isteklerini, tatmin oldukları süreci ve davranışın meydana geldiği ortamı belirleyerek tüketici davranışını araştırır. Öğrenciye psikoloji, ekonomi ve sosyolojide geliştirilen kavramlar ve bunların tüketici davranışı ile olan ilişkisi tanıtılır, öğrenci doğrudan tüketici davranışının incelenmesine ve analizine dahil edilir ve öğrencilerde çeviri becerisi geliştirilir. Tüketici Davranışı ile ilgili olarak kullanılan temel kavramları ve terminolojiyi anlamak; sosyal, politik, ekonomik ve rekabetçi ortamları, bunların karşılıklı ilişkilerini ve Tüketici Davranışı eylemleri üzerindeki etkilerini anlamak; Tüketici Davranışı stratejilerinin tasarımında karar değişkenlerinin değerlendirilmesi; diğer iş alanlarında daha ileri eğitim için bir temel oluşturmak; çağdaş iş uygulamaları ile uyumlu kişilerarası iletişim ve yazma becerilerini uygulamak; stratejik bir İş Dünyasında Tüketici Davranışı planı hazırlamak bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 853 Tarihsel Süreçte Yönetim Konsepti ve Liderlik

Ders, tarihsel süreçte yönetim düşüncesinin geçirdiği evrimi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ayrıca Liderlik terminolojisi kapsamına giren konular da bu dersin inceleme alanı içerisindedir. Bu dersin temel amacı, öğrenciyi Tarihsel Süreçte Yönetim Konsepti ve Liderlik temelleri ile tanıştırmak, bir yöneticinin karşılaştığı sorunları incelemek ve tartışmak, farklı Tarihsel Süreçte Yönetim Konsepti ve Liderlik problemlerini çözmek için yönetimsel bakış açıları ve analitik bir yaklaşım geliştirmek ve yeteneklerini geliştirmektir. Bu ders, teorik yönlerin hızlı bir incelemesinden sonra öğrencilere Tarihsel Süreçte Yönetim Konsepti ve Liderlik pratik yönleri hakkında uygulamalı bir deneyim sağlamak için tasarlanmıştır. Dersin ilk bölümünde; teorilerle birlikte temel ilkelerin ana yapısı tanıtılacaktır. Bu teorik girişten sonra; pratik Tarihsel Süreçte Yönetim Konsepti ve Liderlik kavramları; dersin ikinci bölümünde örnek olay incelemeleri ile birlikte özetlenecektir. Kursun sonunda öğrenciler gerçek dünya sorunları üzerine düşünerek bir Tarihsel Süreçte Yönetim Konsepti ve Liderlik kavramı oluşturmuş olacaktır. Tarihsel Süreçte Yönetim Konsepti ve Liderlik ile ilgili olarak kullanılan temel kavramları ve terminolojiyi anlamak; sosyal, politik, ekonomik ve rekabetçi ortamları, bunların karşılıklı ilişkilerini ve Tarihsel Süreçte Yönetim Konsepti ve Liderlik eylemleri üzerindeki etkilerini anlamak; Tarihsel Süreçte Yönetim Konsepti ve Liderlik stratejilerinin tasarımında karar değişkenlerinin değerlendirilmesi; diğer iş alanlarında daha ileri eğitim için bir temel oluşturmak; çağdaş iş uygulamaları ile uyumlu kişilerarası iletişim ve yazma becerilerini uygulamak; stratejik bir Tarihsel Süreçte Yönetim Konsepti ve Liderlik planı hazırlamak bu dersin çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 854 Küresel Krizler ve Risk Yönetimi

Bu derste örgütlerin neden ve nasıl değiştiği ve bu değişim sürecinin yöneticiler tarafından nasıl yönetilip yönlendirildiği konusunda öğrencilerin bilgilenmesini sağlamak örgütsel değişim ve gelişime ilişkin örnek uygulamalarla onların bu konudaki yetenek ve becerilerini geliştirmek amaçlanmaktadır. Ders kapsamında kriz ve risk yönetimi kapsamında küresel ve yerel örneklerden yola çıkılarak yönetim becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu dersin temel amacı, öğrenciyi Küresel Krizler ve Risk Yönetimi temelleri ile tanıştırmak, bir yöneticinin karşılaştığı sorunları incelemek ve tartışmak, farklı Küresel Krizler ve Risk Yönetimi problemlerini çözmek için yönetimsel bakış açıları ve analitik bir yaklaşım geliştirmek ve yeteneklerini geliştirmektir. Bu ders, teorik yönlerin hızlı bir incelemesinden sonra öğrencilere Küresel Krizler ve Risk Yönetimi pratik yönleri hakkında uygulamalı bir deneyim sağlamak için tasarlanmıştır. Dersin ilk bölümünde; teorilerle birlikte temel ilkelerin ana yapısı tanıtılacaktır. Bu teorik girişten sonra; pratik Küresel Krizler ve Risk Yönetimi kavramları; dersin ikinci bölümünde örnek olay incelemeleri ile birlikte özetlenecektir. Dersin sonunda öğrenciler gerçek dünya sorunları üzerine düşünerek bir Küresel Krizler ve Risk Yönetimi kavramı oluşturmuş olacaktır. Dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; Küresel Krizler ve Risk Yönetimi ile ilgili olarak kullanılan temel kavramları ve terminolojiyi anlayabilecek; sosyal, politik, ekonomik ve rekabetçi ortamları, bunların karşılıklı ilişkilerini ve Küresel Krizler ve Risk Yönetimi eylemleri üzerindeki etkilerini anlayabilecek; Küresel Krizler ve Risk Yönetimi stratejilerinin tasarımında karar değişkenlerini değerlendirebilecek; diğer iş alanlarında daha ileri eğitim için bir temel oluşturabilecek; çağdaş iş uygulamaları ile uyumlu kişilerarası iletişim ve yazma becerilerini uygulayabilecek; stratejik bir Küresel Krizler ve Risk Yönetimi planı hazırlayabilecektir.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 855 Yönetimde Çağdaş Yaklaşımlar ve Düşünceler

Dersin amacı, post modern bir yönetim anlayışı geliştirmek amacıyla organizasyonların yapı ve işleyişinin gözden geçirilerek, iyileştirme ve yeni yaklaşım uygulamalarının ele alınmasıdır. Dersin içeriğinde; Yönetim ve örgütler üzerine kuram oluşturmanın temelleri; yönetimsel düşüncenin evrimindeki bağlamsal etkiler; yönetim bilimi alanında farklı yönetim düşüncelerini temsil eden tanınmış yönetim düşünürlerine ait eserlerin analizi; psikoloji, sosyal psikoloji; sosyoloji ve yönetim bilimi alanında yapılmış temel çalışmaların incelenmesi; klasik yaklaşımlar: bilimsel yönetim, ilk yönetimsel kuramlar, bürokrasi yaklaşımları; İnsan ilişkileri ve davranışçı bilim yaklaşımları; örgüt ve karar verme kuramına ilk katkılar gibi konular bulunmaktadır. Bu dersin temel amacı, öğrenciyi Yönetimde Çağdaş Yaklaşımlar ve Düşünceler temelleri ile tanıştırmak, bir yöneticinin karşılaştığı sorunları incelemek ve tartışmak, farklı Yönetimde Çağdaş Yaklaşımlar ve Düşünceler problemlerini çözmek için yönetimsel bakış açıları ve analitik bir yaklaşım geliştirmek ve yeteneklerini geliştirmektir. Bu ders, teorik yönlerin hızlı bir incelemesinden sonra öğrencilere Yönetimde Çağdaş Yaklaşımlar ve Düşünceler pratik yönleri hakkında uygulamalı bir deneyim sağlamak için tasarlanmıştır. Dersin ilk bölümünde; teorilerle birlikte temel ilkelerin ana yapısı tanıtılacaktır. Bu teorik girişten sonra; pratik Yönetimde Çağdaş Yaklaşımlar ve Düşünceler kavramları; dersin ikinci bölümünde örnek olay incelemeleri ile birlikte özetlenecektir. Kursun sonunda öğrenciler gerçek dünya sorunları üzerine düşünerek bir Yönetimde Çağdaş Yaklaşımlar ve Düşünceler kavramı oluşturmuş olacaktır. Yönetimde Çağdaş Yaklaşımlar ve Düşünceler ile ilgili olarak kullanılan temel kavramları ve terminolojiyi anlamak; sosyal, politik, ekonomik ve rekabetçi ortamları, bunların karşılıklı ilişkilerini ve Yönetimde Çağdaş Yaklaşımlar ve Düşünceler eylemleri üzerindeki etkilerini anlamak; Yönetimde Çağdaş Yaklaşımlar ve Düşünceler stratejilerinin tasarımında karar değişkenlerinin değerlendirilmesi; diğer iş alanlarında daha ileri eğitim için bir temel oluşturmak; çağdaş iş uygulamaları ile uyumlu kişilerarası iletişim ve yazma becerilerini uygulamak; stratejik bir Yönetimde Çağdaş Yaklaşımlar ve Düşünceler planı hazırlamak bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 856 Uluslararası İşletmecilik

Uluslararası işletmecilik alanındaki yönetim teorileri ve güncel yaklaşımları bir arada öğrenme dersin ana amacıdır. Bu ders kapsamında, uluslararası işletmecilik tanımı ve içeriği, uluslararası işletmeciliğin tarihsel gelişimi, globalleşme (küreselleşme) kavramı ve süreçleri; uluslararası işletmeciliğin planlama organizasyon, yürütme, karar verme, kontrol, üretim, pazarlama, finans, muhasebe, insan kaynakları yönetimi, yatırımlar gibi fonksiyon ve konulara getirdiği farklı uygulamaların yönetsel açıdan incelenmesi, çeşitli yönetim uygulamaları. Uluslararası işletmeciliği etkileyen güçler gibi konulara değinilecektir. Bu derste rekabet ve karşılaştırmalı üstünlük ve uluslararası düzeyde ekonomik rekabetin prensipleri tanıtılacaktır. İlk olarak hükümet ve iş çevreleri arasındaki ilişkiler, bölgesel ticaret bloklarının gelişimi, ve küresel ekonomik kuruluşların önemi incelenecektir. Daha sonra Avrupa’nın bütünleşmesi, doğu Asya ekonomilerinin rolleri, gelişmekte olan ülkeler ve geçiş ekonomileri tartışılacaktır. Bunu takiben üçüncü bölümde, ticaret politikasının rolü, uluslararası sermaye akışları, çokuluslu şirketler ve teknoloji transferi ve uluslararası işletmecilik tanıtılarak incelenecektir. Bölgesel ve uluslarası politikalar bazında ülkelerin ekonomik politikalarının değerlendirebilmek, hükümet politikalarının dış ticaret üzerindeki etkilerinin doğru bir biçimde araştırabilmek ve yorumlayabilmek, küresel düzeyde iş kültürünün etkileri üzerinde yorum yapabilmek, küresel düzenin coğrafi etkilerinin analiz edebilmenin yanı sıra bu düzenin ekonomik ve politika olarak analiz edebilmek, işletme terimleri, kurumlar ve işletmelere yönelik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmak ve bu bilgi ile sorunları analiz ederek, yaratıcı çözümler üretebilmek bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 857 Çok Uluslu İşletme Yönetimi

Bu dersin amacı; uluslararası ortam, uluslararası firma ve işletme, dış ticaret teorileri, uluslararası ekonomi ve ekonomik sistem, uluslararası riskler ve sorunlar, çok uluslu firmalar ve küreselleşme, uluslararası finans ve üretim, uluslararası politika ve ekonomik faaliyetler konularında öğrencilere bilgi vermektir. Ülke piyasalarındaki farklılıklar, ticaret ve yatırım modelleri, uluslararası finansal çevre, işletmeler ve devlet arası ilişkiler, uluslararası işletmeler için stratejiler. Sınır ötesi faaliyetleri olan firmaların karşılaştığı stratejik ve operasyonel sorunlar. Ülke piyasa analizi ve giriş stratejileri, müzakereler ve diplomasi, uluslararası operasyonların tasarımı ve kontrolü ve çeşitli fonksiyonel alanlara dair konular bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. Bu ders ile, işletmelerin çok uluslu işletmelerin dünya üzerinde sahip oldukları önem, dünya ekonomisini ve siyasetini nasıl etkileyebildikleri, uluslar arası alanda faaliyet gösterirken dikkate alınması gereken faktörler konularının anlatılması amaçlanmaktadır. Uluslararası işletmeciliğin altyapısının, öneminin ve ülke ekonomisi açısından değerinin kavranılması hedeflenmektedir. Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler uluslararası işletmeciliğin tarihsel gelişimini kavramakta, uluslararası işletmeciliği etkileyen çevresel faktörleri açıklayabilmekte, uluslararası işletmeciliğe etki eden içsel faktörleri tanımlayabilmekte, uluslararasılaşma ve uluslararasılaşma sürecini tanımlayabilmekte, uluslararası pazarlara giriş yöntemlerini uygulayabilmekte ve uluslararası pazarlarda geliştirilen stratejileri başarıyla uygulayabilmektedir.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 858 Örgütsel Davranış

Örgütsel davranış, bir saha çalışması olup örgüt içindeki birey ve grupların davranış ve tutumlarını anlamayı açıklamayı ve geliştirmeyi amaçlayan, ilgi alanı insan ve örgütler olan bir disiplindir. Örgütsel davranış dersinde, çalışma ortamındaki kişilerin gerek kendileri, gerek iş arkadaşları gerekse örgütleri ile ilgili algılama, iletişim, öğrenme, motivasyon, iş tatmini, tutumlar, gruplar, liderlik, iletişim, çatışma, stres ve zaman yönetimi gibi konularda gerekli bilgileri edinmeleri amaçlanmaktadır. Bu kapsamda; tutumlar, iş tatmini, duygular, kişilik, algılama, motivasyon, grup, çalışma takımları, iletişim, liderlik, güç ve politika, örgüt kültürü gibi davranış alanındaki çağdaş ve güncel kavramlar, yaklaşımlar ve uygulamalar detaylara inilerek açıklanacaktır. Bu dersin amacı, örgütlerdeki insan davranışlarının psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve kültürel yönleri hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını temin etmek; insan davranışlarının yönlendirilmesi, değiştirilmesi ve kontrol edilmesi konularında iletişim becerilerinin geliştirilmesini sağlamaktır. Ders kapsamında olumlu iş çevresi oluşturma, güdüleme, takım dinamikleri ve sanal takımlar, çatışma ve gerilim yönetimi, yaratıcılık ve karar verme, güç ve etkileme, liderlik, örgütsel kültür, örgüt geliştirme ve değişimin yönetimi, örgütsel yapı gibi konular üzerinde durulacaktır. Örgütsel Davranış dersinde çalışanlara doğrudan performans sağlayacak ve çalışanların iş hayatında daha etkin olmalarını temin edecek konular arasından seçmeler yapılmıştır. Örgütsel davranışın/yaşamın anlamını ve önemini bilmek, örgüt kültürü/inançlar/iklim/moral konularının önemini bilmek, örgütlerde lider davranışı ve takım yönetiminin ilkelerini bilmek, örgütlerde işe devamsızlık, iş ortamının fiziksel sorunları ve örgütsel stres kavramlarını çözümleyebilmek, teknolojik gelişmeleri ve örgütlerin geleceği hakkında yorum yapabilmek bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 859 Stratejik Liderlik ve Yönetim Becerileri

Dersin amacı liderlik alanındaki temel yaklaşımlar hakkında öğrencilere bilgi aktarmak olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda klasik ya da modern liderlik yaklaşımları derinlemesine incelenerek, çıkarımlar yapılmaya çalışılacaktır. Son dönemde güncel olarak tartışılan konular üzerinde durarak, öğrencilerde bu alana yönelik teorik altyapı oluşturmak bu derste hedeflenmektedir. Ders, genel bir yönetim perspektifini ele alır, firmayı bir bütün olarak görür ve her bir fonksiyonel alandaki politikaların genel bir rekabet stratejisine nasıl entegre edildiğini inceler. Bu derste önemli stratejik iş kararları, rekabetçi stratejilerin seçilmesini, rekabet avantajlarının yaratılmasını ve savunulmasını, firma sınırlarının tanımlanmasını ve uzun dönemler boyunca kritik kaynakların tahsis edilmesini içerir. Bu tür kararlar ancak bir firmayı bütünsel olarak ve uzun vadede inceleyerek etkili bir şekilde alınabilir. Bu ders, strateji formülasyonunun ve rekabetçi analizin temel kavramlarını, araçlarını ve ilkelerini tanıtmaktadır. Ticari işletmelerin performansını ve hayatta kalmasını etkileyen yönetimsel kararlar ve eylemlerle ilgilenir. Kurs, belirsizlik ve rekabet karşısında stratejiler geliştirmek, işlerini konumlandırmak, firma sınırlarını belirlemek ve uzun vadeli karları maksimize etmek için kullanmaları gereken bilgilere, analizlere, organizasyonel süreçlere ve becerilere ve iş yargılarına odaklanır. Bir endüstrinin temel yapısal özelliklerini analiz edebilmek ve firmayı rekabete en uygun şekilde konumlandıran ve endüstri çekiciliğini artırmak için endüstri yapısını etkileyen stratejiler geliştirebilmek; endüstri evriminin farklı aşamalarını tanımak ve her aşamaya uygun stratejiler önerebilmek; firmanın kaynaklarını ve yeteneklerini, sürdürülebilir rekabet avantajı sağlama ve bir firmanın temel yetkinliklerinden yararlanan stratejiler formüle etme kabiliyetleri açısından değerlendirebilmek; rekabet avantajı kavramını ve kaynaklarını kavradığınızı ve bunu gerçek dünya senaryolarında tanıyabildiğinizi gösterebilmek; iki temel rekabet avantajı türünü ayırt edebilmek; maliyet ve farklılaştırma ve bir maliyet ve / veya farklılaşma avantajı yaratmak için stratejiler formüle edebilmek; rekabetçi eylem ve tepki, ilk hareket eden avantaj, iş birliği ve kazanan hepsini alır gibi rekabetçi rekabet dinamiklerini analiz edebilmek ve hem proaktif hem de savunmacı hareket etmek için uygun önerilerde bulunabilmek bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 860 Örgüt Teorisi

Örgütsel yapı ve tasarımındaki temel kavramlar, örgüt teorisinin gelişimi, örgütsel yapı ve çevre bu dersin içeriğini oluşturmaktadır. Dersin amacı, örgüt teorisi alanındaki farklı bakış açılarını, konuları ve teorileri aktarmak; öğrencilere bu yaklaşım ve teorileri değerlendirebilecek bir altyapı kazandırmaktır. Ayrıca bu derste; örgütsel olgulara dikkat çekerek, örgüt kuramlarının gelişim evrelerini irdeleyerek, yönetim ve örgüt olgularının dayandığı kuramsal dayanaklar hakkında öğrencileri bilgilendirmek ve yönetim anlayışını sorgulamayı prensip edindirmekte amaçlanmıştır. Ders sonunda öğrenciler, klasik, neoklasik ve modern örgüt teorilerini, sosyal bir sistem olarak örgütleri araştırmayı, örgütsel amaçları ve örgüt stratejisini belirleme süreçlerini, örgüt yapısı ve tasarımını, örgütsel iletişimi anlayacak ve bilgileri analiz edecektir. Örgüt teorisinin tarihsel gelişimini anlamak, örgüt yapısının temel parçalarını tanımlamak, örgüt-çevre ilişkisine dair farkındalık sağlamak, öğrencilere örgüt kuramlarına, örgüt yapılarına ve örgüt süreçlerine ilişkin temel bilgiler kazandırmak, öğrencilerin örgüt yapılarının temel unsurları, etkin örgütlenmenin koşulları, yapısal tasarım seçenekleri ve gerekleri konularında bilgi edinmelerini ve beceri geliştirmelerini sağlamak, öğrencilerin örgütsel yapının çeşitli boyutları ile örgütün yapısal özelliklerini etkileyen büyüklük, teknoloji, çevre, amaçlar, stratejiler ve kültür gibi faktörleri yakından tanımalarına, çözümlemelerine ve geleceğin yöneticileri olarak bunları nasıl kullanabileceklerine ilişkin bilgi ve beceriler edinmelerine yardımcı olmak bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 861 Endüstri ve Örgüt Psikolojisi

Bu ders, daha etkili ve verimli bir kurumsal ortam oluşturmak için gerekli insan davranışının temellerini tanıtmakta ve davranışların performans üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bu derste öğrencilerin bireysel, takım ve kuruma dayalı davranışları anlamaları ve analiz etmeleri amaçlanmaktadır. Bu dersin temel amacı, öğrencilere E/Ö Psikolojisi alanının inceleme konuları, içerik ve gelişimi hakkında temel bilgileri kazandırmaktır. Ders kapsamında öğrenciler kavramsal bilgilerin yanı sıra, Endüstri Psikolojisi alanına dair bilgilerin örgütsel alandaki uygulamalara olan yansımalarını da öğreneceklerdir. Bu derste Endüstri ve Örgüt (E/Ö) Psikolojisinin tanıtımı, ele aldığı konular, tarihsel olayların alanın gelişime etkileri, alanın kullandığı bilimsel yöntemler ve Endüstri Psikolojisi alanına giren temel konular incelenecektir. E/Ö Psikolojisi ilgilendiği konuları ve gelişimini açılamak, E/Ö Psikoloğunun görevlerini tanımlamak ve alandaki etik ilkelerin farkına varmak, İş dünyasında insanın yeri ve örgütsel yönetimlerin insan üzerindeki etkilerini kavramak, E/Ö Psikolojisi alanında kullanılan araştırma yöntemlerini kavramak, iş analizi yöntemleri, analiz sonuçların E/Ö psikolojisindeki diğer fonksiyonlarda kullanımını açıklamak, performans, performansa olan etkilemek, performansı değerlendirme yöntemleri ve performans kriterlerinin oluşturulması konularını kavramak bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 862 Uluslararası Ticaret Teorileri

Bu ders, uluslararası ticaret teorilerini klasik, neo-klasik ve alternatif perspektiflerden ele alarak teori ve pratikte incelemeyi amaçlar. Ele alınacak konular arasında ticarete karar verilmesi, ticarette kazanan ve kaybeden taraflar, hükümetin ve ticareti düzenleyen diğer uluslararası kuruluşların rolü bulunmaktadır. Dünya Ticaret Örgütü ve Sivil Toplum Kuruluşları gibi kurumlardaki uluslararası ticaretle ilgili güncel gelişmeler de tartışılacaktır. Bu dersle öğrencilere uluslararası ticaretin gerekliliği, makro yapısı, serbest ticaret, ticaret politikaları, önemli uluslararası kurumlar ve bu kurumların uluslararası ticaret pratiklerine olan etkilerinin öğretilmesi; merkantilist dönemden başlayıp bugüne dek süregelen ve dönüşen uluslararası ticaret teorilerinin aktarılması amaçlanmaktadır. Dersin içeriği, klasik ticaret teorisi, Heckscher-Ohlin teoremi, eksik rekabet, ticaret kazançları, uluslararası ticarette kurumlar, Türkiye-AB Gümrük Birliği anlaşması, dış ticarette ödeme şekilleri, uluslararası ticarette kullanılan belgeler, gümrük mevzuatı ve uygulamaları, dış ödemeler bilançosu, dış ticaret politikaları uygulamaları, uluslararası ticaret ve ekonomik büyüme, ve ticaret teorisi ve kalkınma konularını kapsamaktadır. Ülkeler arasındaki uluslararası ticaretin nedenlerini ve nedenlerini tarihsel bir bakış açısıyla tanımlamak, Merkantilist dönemden günümüze uluslararası ticaret teorilerini, farklı varsayım ve önermelerini vurgulayarak listelemek, uluslararası ticarette rol oynayan kurum ve kuruluşların uyguladığı politikaları yorumlamak, kapitalist ve heterodoks bakış açısıyla ülkelerin eklemlenmesini kavramak, Türkiye'nin uyguladığı dış ticaret politikalarını sınıflandırmak, aktif siyasi politikadan gelen politikaların periyodik varyasyonlarını kavramak bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 863 Çalışma Sosyolojisi

Bu dersin temel amacı, bir yandan sosyoloji ile ilgili temel kavramları tanımak, sosyoloji yöntem ve araştırma tekniklerini kavramak, sosyolojinin tarihçesini, sosyal kurumları öğrenmek, sosyal değişme ve sosyal hareketlilik hakkında bilgi edinmek, diğer yandan sosyolojinin bir alt dalı niteliğindeki çalışma sosyolojisini temel özellikleri bakımından tanımaktır. Dersi alan öğrencilerin, mesleki formasyonunun tamamlanması açısından, sosyolojinin ve çalışma sosyolojisinin temel kavramlarını öğrenerek bunu çalışma hayatına uygulamalarına yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Çalışma Sosyolojisinin Konuları, Çalışma Sosyolojisinin Araştırma Yöntemleri, Çalışma Sosyolojisinde Klasik Yaklaşımlar, İş Bölümünün Sağlıksız Biçimleri Piyasa İlişkileri: Sınıflar, Statü Grupları ve Partiler, Çalışma Sosyolojisinde Çağdaş Yaklaşımlar, Teknoloji ve Çalışma Yaşamı, Fordizm ve Post-Fordizm, Teknolojik Gelişmeler ve Yeni Çalışma Biçimleri, Çalışma Yaşamında Toplumsal Tabakalaşma ve Sınıf Tartışmaları, Toplum ve Çalışma Yaşamında Cinsiyet, Çalışma Kültürünün Dönüşümü, Endüstri Sonrası Toplumda Çalışma Kültürü, Meslekler ve Gelecekte Çalışma bu dersin temel konularını kapsamaktadır. Bu ders ile, bir bilim olarak sosyoloji ve çalışma sosyolojisi öğrenilecek; sosyoloji ve çalışma sosyolojisinin kuramları, tarihçesi ve toplumsal kurumlar üzerindeki etkileri öğrenilecek; çalışma kavramına sosyolojik yaklaşımlar öğrenilecek; küreselleşme sürecinin çalışma hayatı üzerindeki etkileri öğrenilecek; Çalışma Sosyolojisinin yöntemi hakkında bilgi sahibi olunacak ve yeni uygulamaların sosyolojik açıdan etkileri incelenecektir.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 864 Kurumlar Sosyolojisi

Bu derste öğrenci, kurumların bir sosyal sistem için önemini, anlamını kavrar, gevşek örüntülü bir aksiyonun kurum haline geliş sürecini, bu süreç içindeki olası aşamaları ve mekanizmaları anlar, kurumların sosyal yapısal analizlerini yapabilmek için ele almaları gereken temel değişkenleri anlar ve ifade eder. Literatürde, sosyolojik yaklaşımların sosyal kurumlar ele alış biçimlerindeki farlılıkların farkına varır.  Bu bağlamda, kurumların sosyal yapı analizlerinde kullanılan değişkenlerini farklı sistem modellerine göre karşılaştırmalı olarak ifade eder ve örneklendirir. Bu derste kurumların mahiyeti, işlevi ve gelişimi sosyolojik kuramlar bağlamada tartışılacaktır. Batı uygarlığının kurumları inşa etme motivasyon süreç ve kaynaklarının batı-dışı toplumları nasıl etkilediği ele alınacaktır. Kriz sosyolojisi bağlamında kurumsal gelişmeler, sorunlar, öngörüler ve öneriler şakilinde modernleşme, küreselleşme ve postmodern paradigmalar çerçevesinde çeşitli gelişmeler ele alınacaktır. Bu ders ile bir bilim olarak sosyoloji ve kurumlar sosyolojisi öğrenilecek; sosyoloji ve kurumlar sosyolojisinin kuramları, tarihçesi ve toplumsal kurumlar üzerindeki etkileri öğrenilecek; küreselleşme sürecinin çalışma hayatı üzerindeki etkileri öğrenilecek; kurumlar sosyolojisinin yöntemi hakkında bilgi sahibi olunacak ve yeni uygulamaların sosyolojik açıdan etkileri incelenecektir.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 865 Yönetimde Simülasyon

Bu derste öğrenci, simülasyon modellemenin üretim ve hizmet sistemlerinde karar destek aracı olarak kullanımını aktarmak, simülasyonunun teorik altyapısıyla birlikte karmaşık sistemlerinin analizi ve modellenmesinde simülasyon kullanımını açıklamak, simülasyon gerçekleştirmede gerekli olan rassal sayı ve değişkenlerin üretilmesini sağlamak, konu ile ilgili Ms Excel, Ds for Windows ve PROMODEL programları ile uygulamalar gerçekleştirmektir. Stratejik ve genel yönetim perspektifinden uluslararası alanda çalışmanın karmaşıklığının farkındalığını yaratmak; örgüt çevresi ve içinde örgütün başarısını etkileyen faktörlerin etkisini fark ederek analiz edebilme yeteneğini geliştirmek; durum temelli analitik karar vermeyi geliştirmek, kararların finansal etkilerini analiz edebilmek bu dersin temel amaçları arasındadır. Bu ders, bilgisayar tabanlı işletme simülasyonu aracılığı ile gün geçtikçe daha da sofistike olan işletme analizini, pazarlama ve strateji konseptlerini anlayarak takım çalışması ile pazar odaklı stratejik iş planı oluşturulmasını sağlamaktadır. Ulusal/uluslararası işletmeler için pazarlama/iş planı geliştirme, değerleme ve düzeltme yeteneği oluşturmak; ulusal/uluslararası işletmelerde temel fonksiyonların rolünü anlamak; işletme uygulamalarını değerlendirmek; takım çalışması yeteneklerini geliştirmek; gerçek iş durumlarında problem çözme ve kritik karar verme yeteneği geliştirmek; dinamik değişen pazarda takım çalışması ile karar verme yeteneklerini geliştirmek bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 866 Reklam Yönetimi

Bu ders bir reklamın bütünleşik pazarlama çalışmalarındaki önemini, reklam yönetim sürecini ve işleyişini, reklamcılıkla ilgili düzenlemeleri ulusal ve uluslararası örnekler temelinde öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu dersle reklam sektörü ve reklam yönetimindeki temel kavram ve konuları belirterek, reklam yönetiminin önemini ve gelişmeleri ortaya koymak istenmektedir. “Reklam”, “Reklam Sektörü”, “Bütünleşik Pazarlama İletişimi” kavramları, reklamların özellikleri, reklam sektörünün günümüzdeki önemi ve büyüme nedenleri, reklamların sınıflandırılması, reklamların pazarlamadaki yeri ve önemi, reklam stratejileri ve politikaları, farklı işletmeler için reklam karması, reklam yönetiminde yeni yaklaşımlar dersin içeriğini oluşturmaktadır. Reklam ve promosyon yönetimi teorisini anlamak; bütünleşik pazarlama iletişimi kavramını anlamak; satış promosyonları incelemek; dijital ve çevrimiçi reklamcılık etkileri analiz edebilmek; yeni reklam araçlarını tartışmak; reklam yönetiminin geleceğini değerlendirmek bu dersin temel çıktıları arasındadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 868 Dijital Pazarlama

Son yıllarda, dijital teknoloji ve medyada yaşanan gelişmeler geleneksel pazarlama kavramlarını etkilemiştir. Bu dersin temel amacı öğrencileri dijital pazarlama ve ilgili kavramlar, teknikler ve uygulamalar konusunda bilgilendirmektir. Derste öncelikle dijital pazarlamanın temelleri konusunda kapsamlı bir giriş yapılmaktadır. Mikro-makro çevrimiçi çevre analizi sonrasında dijital pazarlama stratejisi geliştirme konusu ele alınacaktır. Buna ek olarak dersin öğrencilere çevrimiçi müşteri deneyimi, kampanya planlaması, pazarlama iletişimi gibi dijital pazarlama uygulamasına yönelik konularda da beceriler kazandırması hedeflenmektedir. Teorik ve uygulamalı yaklaşımı ile ders, mezunların profesyonel kariyerlerinde dijital pazarlamadan faydalanmalarına yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak, derste saygın dergilerden seçilen konuyla ilgili makalelerin tartışılması, akademik kariyer yapmayı düşünen öğrencilere katkılar sağlamaktadır.

Teori: 3

Uygulama: 0

Kredi: 3

AKTS: 6

S/Z: Seçmeli

ISD 800 Seminer

Her öğrenci, tez çalışmasına başlamadan önce, tez danışmanı tarafından seminer koordinatörü koordinasyonunda bir konu atanır. Öğrenci konuyu araştırır ve tez çalışmasının ilk aşamasında sunar.

Teori: 0

Uygulama: 2

Kredi: 0

AKTS: 2

S/Z: Zorunlu

ISD 898 Yeterlik

Yeterlilik sınavı, doktora derslerinde, seminerlerde ve istatistik gibi destekleyici alanlarda öğretilenleri kapsamaktadır. Yeterlik sınavına girecek öğrenciler, derslerinde öğretilen kavramlar ve bilgiler dışında ilgili diğer kavramları da çalışmak durumundadır.

Teori: 0

Uygulama: 0

Kredi: 0

AKTS: 30

S/Z: Zorunlu

ISD 899 Doktora Tez Önerisi

Bu ders İşletme alanında yeni bilgiler üretecek potansiyeli gösterebilen, iyi planlanmış bir doktora tez önerisi yazabilmek amacını taşımaktadır. Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler doktora tez çalışmasına başlayabileceklerdir. Öğrenciler danışmanlarıyla çalışarak, işletme alanına özgün bir katkıda bulunma potansiyeli gösteren bir tez önerisi geliştireceklerdir.

Teori: 0

Uygulama: 0

Kredi: 0

AKTS: 30

S/Z: Zorunlu

ISD 891 Doktora Tezi I

Öğrenci danışmanı tarafından önerilen ve Enstitü tarafından onaylanmış bir konuda araştırma görevini yerine getirir.

Teori: 0

Uygulama: 0

Kredi: 0

AKTS: 30

S/Z: Zorunlu

ISD 892 Doktora Tezi II

Öğrenci danışmanı tarafından önerilen ve Enstitü tarafından onaylanmış bir konuda araştırma görevini yerine getirir.

Teori: 0

Uygulama: 0

Kredi: 0

AKTS: 30

S/Z: Zorunlu

ISD 893 Doktora Tezi III

Öğrenci danışmanı tarafından önerilen ve Enstitü tarafından onaylanmış bir konuda araştırma görevini yerine getirir.

Teori: 0

Uygulama: 0

Kredi: 0

AKTS: 30

S/Z: Zorunlu

ISD 894 Doktora Tezi IV

Öğrenci danışmanı tarafından önerilen ve Enstitü tarafından onaylanmış bir konuda araştırma görevini yerine getirir.

Teori: 0

Uygulama: 0

Kredi: 0

AKTS: 30

S/Z: Zorunlu