Programın amacı: Ülkemizde son yıllarda klinik psikoloji alanında klinik ortamda iyi eğitim almış uzmanlara olan ihtiyaç artmıştır. Antalya Bilim Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı uluslararası standartlarda bir eğitim programı olarak tasarlanmıştır.
Bu programda eğitim alarak mezun olan klinik psikologların, psikopatoloji ve psikoterapi kuramlarına ve uygulamalarına hâkim, ölçme ve klinik değerlendirmede, klinik araştırma yöntemlerinde yetkin bir ekip çalışanı olmaları amaçlanır.
Mezun olan bireylerden bu bilimsel verilere dayalı bilgilerini ve mesleki yetkinliklerini, insan ve toplum yararına kullanmaları beklenir. Bilimsel ve mesleki sorumluluklarının bilincinde olduğu kadar etik ilke ve standartlara da bağlı kalan, mesleki sınırlara uyan bireyler olabilmeleri hedeflenir.
Program, temel düzeyde hem psikanalitik-psikodinamik hem de bilişsel davranışçı psikoterapi yönelimli kuram ve uygulamaya yönelik bir eğitime dayanır. Programa kabul edildikten sonra; programa katılacak öğrenciler arasında yapılacak değerlendirme sonrası psikoterapi ekollerinden birini içeren seçmeli derslere kimlerin/hangisine katılabileceği belirlenecektir. Psikoterapi ekollerinden birinin eğitimini 2 yıllık süre sonrasında (her bir psikoterapi ekolü için yaklaşık 90 saat kuramsal, 90 saat klinik uygulama) başarı ile bitirenlere ayrıca Antalya Bilim Üniversitesi Klinik Psikoloji Anabilim Dalı Psikoterapi Eğitimi sertifikası verilecektir.
Programda, bilim insanı-uygulamacı (scientist-practitioner) modeli benimsenmektedir; bu programda eğitim alan öğrencilerin klinik ortamlarda kullanmaları gereken becerileri öğrenirken, klinik psikolojiye yönelik bilimsel araştırma yöntemleri konusunda da uzmanlaşmaları amaçlanmaktadır.
Program hakkında genel bilgi: Antalya Bilim Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı tezli bir yüksek lisans programıdır. Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programının eğitim dili Türkçedir.
Programın ilk yılı, kuramsal bilgi ve donanıma yatırım yapmayı hedefleyen yoğun bir ders programı ile beraber klinik ortamda gözlem ve uygulama ile başlar. Programın ikinci yılında ise öğrenciler, uygulama ve müdahaleye yönelik bir eğitim çerçevesinde süpervizyon alarak klinisyenlik ve psikoterapistlik becerilerini öğrenir ve geliştirirler. Yine ikinci yıl içerisinde öğrencilerden özgün bir araştırma tasarlayıp yürüterek bir yüksek lisans tezi yazmaları beklenir.
Programda yer alan ve ilk yıldan itibaren klinik ortamda gözlem ve uygulama olanağı sağlayan, “Klinik Psikoloji Alan Uygulaması” ile “Psikoterapi Süpervizyonu” uygulamaları Özel Terapi Tıp Merkezi’nde gerçekleşecektir. Klinik ortamda geçirilecek süre 2 yıllık eğitim yılı süresi içerisinde ortalama 6 aydır.
Bu programdan mezun olacak bireylerin, bu programın yükümlülüklerini tamamladıktan sonra; farkındalık ve içgörü sahibi olan, kendilerini gözlemlemeye, tanımaya ve anlamaya devam eden, mesleki bilgi ve yetkinliklerini hayat boyu geliştirme sorumluluğunu taşıyan, alandaki bilimsel gelişmeleri takip ederek bilgi ve becerilerini her daim güncelleyen ve güçlendiren, etik değerlere ve ilkelere bağlı sorumluluklarının bilincinde olan klinik psikolog olmaları hedeflenmektedir.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi
Mezunların Mesleki Profili
Bu program mezunları klinik psikolog ünvanı ile devlet kurum ve kuruluşları ile özel sektörde ruh sağlığı çalışanı olarak ruh sağlığı alanında görev alabilmektedir. Ayrıca klinik psikoloji meslek alanı ile ilgili görevlerde çalışabilmektedir.
Öğretim Programının Yapısı
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programı 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Programda toplam 120 AKTS'lik ders bulunmaktadır.