Klinik Psikoloji (Tezli-Türkçe) Yüksek Lisans Bölümü Ders İçerikleri

PSYC 7000 Seminer (Zorunlu): Bu ders Antalya Bilim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği uyarınca tüm yüksek lisans öğrencilerine zorunlu kılınmıştır. Öğrenci ve tez danışmanının, öğrenci tez yazmaya başlamadan önce, karar verilecek bir tarihte, öğrencinin dışarıdan katılıma açık bir seminerde, tez araştırma teklifi formatında hazırlanmış bir sunum yapması gerekmektedir.

PSYC 7011 Psikolojide İstatistik Uygulamaları: Bu dersin amacı davranış bilimi verilerinin nasıl faydalı bir şekilde toplanacağı, keşfedileceği ve sunulacağına dair kapsamlı bir anlayış geliştirmektir. Öğrencilere, verileri temsil etmek, görselleştirmek, modellemek ve yorumlamak için bazı temel araç ve istatistik kavramları geniş bir şekilde tanıtılacaktır.

PSYC 7022 Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik (Zorunlu): Bu dersin amacı psikoloji alanında araştırmaların nasıl yapıldığına dair kapsamlı bir anlayış geliştirmektir. Bu ders, bir araştırma sorusunun geliştirilmesinden bir araştırma projesinin yürütülmesine ve bilimsel bulguların yayılmasına kadar tüm araştırma sürecini kapsayacaktır. Araştırma süreci hakkında kapsamlı bir anlayış oluşturmanın yanı sıra, derste psikoloji alanında devam eden anlaşmazlıklar ve tartışmalar da ele alınacaktır.

PSYC 7031 Klinik değerlendirme ve görüşme becerileri I: Klinik görüşmelerin temel özellikleri öğretilir. Danışanı önyargısız kabul, saygı, empati temelinde ilk görüşme ve değerlendirme teknikleri kuramsal olarak ele alınır.

PSYC 7042 Klinik değerlendirme ve görüşme becerileri II: Klinik görüşmelerin temel özellikleri öğretilir. Klinik değerlendirme ve görüşme becerileri I dersinin devamı niteliğindedir. Danışanı önyargısız kabul, saygı, empati temelinde ilk görüşme ve değerlendirme teknikleri uygulamalı eğitimle kazandırılır.

PSYC 7051 İleri Psikopatoloji: Psikopatolojiler, biyolojik ve psikososyal yatkınlıklar açısından ele alınır. DSM-5 tanı sınıflandırma sistemi esas alınarak tanılama ve ayırıcı tanı koyma becerisi kazandırılır. Dersin kapsamında kaygı bozuklukları, affektif bozukluklar, şizofrenik bozukluklar ve diğer bozukluklar incelenmektedir. Psikofarmakoloji dersleri de içermektedir.

PSYC 7062 Klinik Psikoloji Alan Uygulaması I: Kuramsal derslerde elde edilen bilgi ve becerilerin klinik ortamda deneyimlenmesini içerir. İlk yıl haftada bir tam gün klinik değerlendirme ve görüşme becerileri, test değerlendirme ve gözleme dayalı beceri eğitimi içerir.

PSYC 7091 Mesleki etik ve sınırlar: Psikoloji mesleği ile ilgili dünya normlarını belirleyen APA ve EFPA'nın etik ilkeler ve standartları gözden geçirilir, mesleki uygulama, eğitim ve araştırma faaliyetleriyle ilgili etik standartlar öğretilir, etik ihlal örnekleri üzerinden tartışılır.

PSYC 7111 Klinik Psikoloji Alan Uygulaması II:  Kuramsal derslerde elde edilen bilgi ve becerilerin klinik ortamda deneyimlenmesini içerir. İkinci yıl haftada iki tam gün, klinik değerlendirme ve görüşme becerileri, test değerlendirme ve gözleme dayalı beceri eğitimi içerir. Klinik Psikoloji Alan Uygulaması I devamı niteliğindedir.

PSYC 7122 Klinik Psikoloji Alan Uygulaması III: Kuramsal derslerde elde edilen bilgi ve becerilerin klinik ortamda deneyimlenmesini içerir. İkinci yıl haftada iki tam gün, klinik değerlendirme ve görüşme becerileri, test değerlendirme ve gözleme dayalı beceri eğitimi içerir.

PSYC 7151 Tez 1: Klinik psikoloji alanıyla ilgili bir araştırma konusuna yönelik olarak bir tez projesi önerir. Önerisi bilim kurulu tarafından kabul edilenler tez projeleri üzerinde çalışırlar.

PSYC 7162 Tez 2: Klinik psikoloji alanıyla ilgili bir araştırma konusuna yönelik olarak önerilen tez projesi yürütülür, sonlandırılır ve jüriye halinde sunulur.

PSYC 7171 Psikodinamik Psikoterapi: Temel Kavramlar ve Teknikler I :Tarihsel bakış açısı çerçevesinde, psikodinamik düşüncenin farklı okullarının önemli temsilcilerini tanıtılır. Bu dersin sonunda, görüşme, değerlendirme, vaka formulasyonu ile ilgili bazı temel kavramlar ve psikodinamik psikoterapide tedavi planlama, öğrencilerin ikinci dönem metaryalleri ile bağlantı kurabilmeleri için ele alınacaktır.

PSYC 7182 Psikodinamik Psikoterapi: Temel Kavramlar ve Teknikler II: Psikodinamik Psikoterapi: Temel Kavramlar ve Teknikler I’in devamı niteliğindedir. Bu derste öğrencilere psikodinamik yaklaşıma ait psikoterapinin temel becerilerini öğretilmektedir. Öğrenciler, psikodinamik tanı koyabilme ve psikodinamik model içerisinde vaka formülasyonunu öğreneceklerdir.

PSYC 7191 Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler: Kavram ve Teknikler I: Bilişsel Davranışçı Psikoterapi tekniklerinin dayandığı felsefi ve kuramsal insan modeli tanıtılır, BDT'ye ilişkin temel kavram ve yöntemler öğretilir.

PSYC 7202 Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler: Kavram ve Teknikler IIBilişsel Davranışçı Psikoterapiler: Kavram ve Teknikler I’in devamı niteliğindedir. BDT görüşmelerinin temel yapısı, otomatik düşünce, ara inanç ve çekirdek inançlarla çalışma yöntemleri ve BDT'de yaygın olarak kullanılan diğer teknikler tanı sınıflarına göre tek tek ele alınır.

PSYC 7231 Grup Psikoterapileri I: Grup psikoterapisinin kuramsal temellerine, bu alandaki araştırmalara ve farklı ortamlardaki uygulamalarına odaklanmaktadır.

PSYC 7242 Grup Psikoterapileri II: Grup psikoterapisinin kuramsal temellerine, bu alandaki araştırmalara ve farklı ortamlardaki uygulamalarına odaklanmaktadır. Ağırlıklı olarak uygulamalar incelenir.

PSYC 7271 Psikodinamik Psikoterapilerde Süpervizyon I: Psikodinamik psikoterapiye uygun danışanlarla, öğretim üyelerinin süpervizyonu altında psikoterapi görüşmeleri yürütülür. İlgili öğretim üyesi tarafından öğrencilere her görüşme sonrasında eğitim süpervizyonu ve grupiçi akran süpervizyonu verilir.

PSYC 7282 Psikodinamik Psikoterapilerde Süpervizyon II: Psikodinamik Psikoterapilerde Süpervizyon I’in devamı niteliğindedir.

PSYC 7291 Bilişsel Davranışçı Psikoterapilerde Süpervizyon I: Bilişsel Davranışçı Psikoterapi'ye uygun danışanlarla, öğretim üyelerinin süpervizyonu altında BDT görüşmeleri yürütülür. İlgili öğretim üyesi tarafından öğrencilere her görüşme sonrasında eğitim süpervizyonu ve grupiçi akran süpervizyonu verilir.

PSYC 7302 Bilişsel Davranışçı Psikoterapilerde Süpervizyon II: Bilişsel-Davranışçı Psikoterapilerde Süpervizyon I’in devamı niteliğindedir.

PSYC 7331 Grup Psikoterapileri Süpervizyonu I: Grup psikoterapisine uygun danışanlarla, öğretim üyelerinin süpervizyonu altında psikoterapi görüşmeleri yürütülür. İlgili öğretim üyesi tarafından öğrencilere her görüşme sonrasında eğitim süpervizyonu ve grupiçi akran süpervizyonu verilir.

PSYC 7342 Grup Psikoterapileri Süpervizyonu II: Grup psikoterapileri süpervizyonu I’in devamı niteliğindedir. Ağırlıklı olarak uygulamalar incelenir.

PSYC 7371 Psikometri I: Psikolojik değerlendirme ve ölçüm yöntemleri, psikometri ve testlere dair temel kuramsal bilgiler ve uygulamalar ele alınır. Derste birçok klinik psikoloji alanına ait kullanılan test ve ölçme yöntemlerine ilişkin temel bilgiler ve prensipleri aktarılır; bu yöntemlerinin doğası, içeriği, gerekçelerine ilişkin bilgi sunulur.

PSYC 7382 Psikometri II: PSYC 7371 Psikometri I dersinin devamı niteliğindedir. Klinik ortamda uygulama içerir.