Estetik kavramı, tarihsel gelişim-değişim sürecinde estetik kavramı tanımının kronolojik düzende tartışılması, günümüz estetiğinde yeni boyutlar. Bilgi-iletimi estetiği ve sayısal estetik, formel estetik (biçim, renk, doku, ışık/gölge), biçimlerin estetik analizi, mimari bütünde estetik faktörü.
MIMT 702 Sürdürülebilir Mimarlık
Ders, sürdürülebilirlik kavramına genel yaklaşımlar ile mimarlık perspektifine bakış odağında kurgular ve yapılı ve doğal çevre sistemlerin kavramsal değişim ihtiyaclarına dikkat çeker. Ders dışı araştırma, sınıf tartışmaları ile öğrenciler mevcut üretim ve tüketim sistemlerimizde verim ve refah derecelerini artırıcı ve aksi durum problemlerin çözümlerine yönelik öneriler kazanabilecekler.
MIMT 703 Marka Kimliği ve Tasarım İlişkisi
Marka Kimliği ve Tasarım İlişkisi dersin kapsamında, tasarım ve mekana ait kavramlar bir markanın oluşmasında etken olan; mekan ve marka kimliği, ve o kimliği oluşturan tasarım ve tasarımın ögelerin gücünü ve bu tasarımları yönlendiren faaliyetler tartışacaktır.
MIMT 704 Mimarlıkta Dizimsel ve Anlamsal Tasarım
Mimarlıkta Göstergebilimin ve tarihçesinin açıklanması, Mimari Tasarım sürecinde Göstergebilim açısından Anlamsal (Semantik) ve Dizimsel Tasarım (Sentaktik) yaklaşımlarının açıklanması, Duygusal Tepki kavramlarının açıklanması, Anlamsal boyut başlığında Düz anlam (Denonation) ve Yan Anlamın (Connotation) öğrenilmesi, Mimari tasarım örneklerinin Gestalt kuramı ve Temel Tasarım ilkeleri doğrultusunda; Dizimsel boyutta ele alınması ve bu doğrultuda mimari yapıların analizlerinin öğretilmesidir.
MIMT 705 Kentsel Mekan Üretimi ve Kentsel Durumları Haritalamak
Bilimsel araştırma yöntemleri ve uygulaması.
MIMT 707 Mekanın Sosyolojisi
Ders kapsamında tek yapı ölçeğinden kent ölçeğine kadar açılan bir yelpazede mekan oluşturma kavramının sosyolojik dinamikleri ele alınmaktadır. Toplumsal yapının onu etkileyen faktörlere göre nasıl şekillendiği ve bunun mekana nasıl yansıdığı ve forme ettiği ayrı bileşenler açısından irdelenmektedir. Bunun için mimarlık ve kentleşmenin oluşumunda, sosyal yapının; siyaset, ekonomi, teknoloji, sanat, din, gelenekler vb. faktörlerle nasıl etkileştiği ele alınmaktadır.
MIMT 711 Anadolu’da Osmanlı Döneminde Kentlerin Gelişimi
Ders kapsamında, Anadolu’da tarihi çekirdeğe sahip birçok kentin Türkleşme ve İslamlaşma döneminde belirli ekonomik, toplumsal, kültürel fonksiyonlara ve siyasal örgütlenmeye ulaşmaları sürecinde kentleşme eğilimlerinin neler olduğunun ortaya konulması hedeflenmiştir.
MIMT 712 Tarihi Yapı Üslup Analizi
Bu derste tarihi yapıların üslup açısından değerlendirilmesi için; tarihsel analiz, görsel analiz, üslup analizi, ikonografik analiz yöntemleri öğretilmektedir.
MIMT 713 Anadolu'da Geleneksel Konut Mimarisi
Bu ders neolitik dönemden günümüze Türkiye’de yapılagelen konut mimari kültürünü irdelemektedir. Ders kapsamında, yerel barınma birimlerinin/ evlerin yapımcıları ve kullanıcıları için sahip olduğu önemi anlamamıza yardımcı olacak çerçeveler oluşturmak amacıyla, tarihi araştırmalar, kültürel coğrafya ve maddi kültür alanlarından akademisyenlerin araştırmalarını incelemek, bir başka deyişle okumalar yapmak gerekecektir. Türk konut mimarisi alanlarında çalışan bilim adamları tarafından yazılan bir dizi yayın (kitap, makale vb.) aracılığıyla, sınıf içinda ve sahada tartışmalar ve değerlendirmeler yapılacaktır. Ayrıca öğrenciler, belirleyecekleri geleneksel bir Türk evine ait eskizler, fotoğraflar, açıklamalar içeren bir sunum dosyası hazırlayacaklardır.
MIMT 721 Kırsal Mimari Miras ve Korunmasının Önemi
Kırsal mimari kavramı, bölge ve yere göre özellikleri, malzeme kullanımı, yerel kültürün yapı yapma sanatına etkileri, yere özgü mimari çözümler-yapı formları ve detayları, malzemeye ve iklime göre yerleşme ve plan özellikleri, kırsal mimari mirasın koruma sorunları, yasal ve kurumsal düzenlemeler, kırsal planlama ve nüfus yapısı, kırsal mimari mirasın korunmasında rol alan özel ve kamu kurum ve kuruluşları.
MIMT 722 Arkeolojik Alanlarda Koruma Yaklaşımı
Farklı nitelik ve ölçekteki arkeolojik değerlerin ve bunların bir araya gelerek oluşturdukları alanların bir bütün olarak korunması, içinde bulundukları kentin geçmişini açığa çıkarmak ve anlamak açısından büyük önem taşımaktadır. Kent içindeki arkeolojik kalıntı ya da kalıntılar korunurken, mirasın doğru algılanması ve ona dair her türlü bilginin doğru bir şekilde aktarılması gerekmektedir. Arkeolojik mirasın kentin neresinde bulunduğu ve kentin hangi parçası ile bütünleşmesinin gerektiği, kültür mirasının çağdaş yaşamla ilişkisinin düzenlenmesi ve sürekliliğinin sağlanması açısından önemlidir. Bu amaçlar doğrultusunda arkeolojik kalıntının ya da kalıntıların oluşturduğu alanın, barındırdığı bilginin açığa çıkarılması ve en doğru biçimde iletilmesi, günümüz bağlamında değerlendirilmesi problemi üzerinde çalışılacaktır.
MIMT 723 Koruma Kavramı ve Tarihi Çevrede Tasarım Yaklaşımları
Ders, korumanın tarihsel gelişimi sürecinde bilimsel restorasyon kuramına doğru ilerlerken, 19. yüzyılın sonlarına kadar, herhangi bir onarıma ihtiyaç duyulan tarihi yapı ya da çevrelerde, bu onarımların nasıl yapılacağı, hangi kuramsal temel doğrultusunda onarımların gerçekleştirileceği problemi ve koruma yaklaşımları ile, tarihi çevrelerde gerçekleştirilecek yeni yapılar için nasıl bir yol/rehber izleneceği sorularına çözümleri içerir.
MIMT 724 Unesco Dünya Mirası Alanların Korunması ve Yönetimi
Ders kapsamında, UNESCO, Dünya Miras Merkezi, Dünya Miras Listesi, Dünya Miras Alanı tanımları hakkında bilgi verilecek,Türkiye'deki Dünya Miras Alanları kısaca tanıtılacaktır. Kültürel mirasın korunmasına ilişkin çalışmalar, giderek dünyanın ortak mirası anlayışı çerçevesinde yürütülmektedir. Kültür varlıklarının üstün evrensel nitelikleri gözönüne alınarak değerlendirilmekte ve UNESCO Dünya Miras Merkezi koordinatörlüğünde Dünya Miras Listesine işlenmektedir. Kültür varlıklarının bu listede yer alabilmesi belirli kriterlere bağlıdır. Dünya Miras Alanlarının yönetimine ilişkin bir gereklilik olan Alan Yönetimi Planları ve Adaylık Dosyaları, ülkemiz ve dünyadan örnekler verilerek irdelenecektir.
MIMT 725 Tarihi Binalarda Güçlendirme Metodları
1. Depremin Genel Tanımı
2. Deprem Yönetmelikleri ve Türk Deprem Yönetmeliği (2018)
3. Türk Deprem Yönetmeliği (2018) Esasında Tarihi Binaların Performans Değerlendirilmesi
4. Güçlendirme Metodları
5. Dünyada Güçlendirilmiş Tarihi Yapılardan Örnekler
6. Türkiyede Güçlendirilmiş Tarihi Yapılardan Örnekler
MIMT 771 Yapı Hasarları ve Koruma Yöntemleri
Yapı hasarları ve yapıların korunması; tanımı, önemi, mimari yapılardaki hasar nedenleri, hasar biçimleri. Hasarın tespiti ve nedeninin belirlenmesi. Hasarlı yapının dayanımının değerlendirilmesi. Hasarların onarımı. Onarım ilkeleri, onarımda kullanılan yöntem ve malzemeler. Bina cephelerinin temizlenmesi ve korunmasında kullanılan yöntemler ve malzemeler.
MIMT 772 Kentsel Tarihi Mirasın Koruma Sorunları
Özgün bir mimariye sahip olan tarihi çevrelerin mimari özelliklerinin tek yapı veya yapı grupları, sokak/ada/parsel ölçeğinde tiplolojik analizlerinin incelenmesi; bu özellikler yardımıyla tarihi çevrelerdeki boş/yıkılmış/iyileştirilmesi gerekli alanlarda yeni yapı yaparken ya da eski yapılara yeni ekler getirilirken göz önüne alınması gerekli yaklaşımlar ve ilkelerin değerlendirilmesi; konuya yönelik ulusal ve uluslararası kararlar, tarihi yapı/yapı gruplarının işlevlendirilmesi konusunda farklı yaklaşımlar; dünya ve ülkemizden seçilen örneklerle konunun irdelenmesi.
MIMT 774 Yapılarda Gürültü Denetimi
Gürültü Kaynakları, Gürültünün Etkileri, Gürültünün Kontrol Altına Alınabilmesi İçin Farklı Yaklaşımlar, İlgili Mevzuat, Farklı Yapı Tiplerinde Gürültü Kontrolü.
MIMT 775 Bina Kabuğu Tasarımı
Yapı kabuğu ve enerji verimliliğinde rol oynayan fiziksel özellikler ile bu fiziksel özelliklerin iklime göre optimum değerlerinin belirlenmesi ve yapı kabuğunun enerji performansının simülasyon çalışmaları ile değerlendirilmesi.
MIMT 776 Barınma, Konut, Söylem
Ders kapsamında ev, konut, domestisite, yer, yapma-inşa-iskan, mekansal pratik gibi kavramlara ilişkin kuramsal bir çerçeve oluşturularak, bu konularda üretilen metinler tartışmaya açılacaktır. Türkiye’den ve/veya farklı coğrafyalardan tarihi ve çağdaş konut yapılarının bu söylemler çerçevesinde incelenmesi planlanmaktadır.
MIMT 780 Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik
Bilimsel araştırma yöntemleri ve uygulaması.
MIMT 791 Yüksek Lisans Tezi 1
Yüksek Lisans Tez-1 Dersi, öğrencilerin teorik ve uygulamalı derslerini tamamlamasından sonra danışmanlarının yönetimi ve denetiminde belirledikleri konuyla ilgili alanlarına katkıda bulunacak akademik bir tez çalışması yürütebilmesini içerir. Ders kapsamında öğrencinin, güncel ve özgün çalışma konusunu belirlemek üzere; yoğun bir araştırma, okuma ve fikir üretimi süreci geçirmesi beklenmektedir. Bu süreç seçilen bilimsel alan ve konuyla ilgili mevcut literatürün tarandığı, verilerin toplandığı, çeşitli analiz ve değerlendirmelerin yapıldığı tez çalışmasının ilk aşaması olarak değerlendirilir. Ders, akademik yazınlarla ilgili temel ilkelerle birlikte tez kurgusu ve yazımına dair genel bilgileri de süreç içerisinde sunmaktadır.
MIMT 792 Yüksek Lisans Tezi 2
Dersi, tez çalışmasını sürdürmekte olan öğrencilerin konularındaki yeni gelişme ve yayınların devamlı takibinin yanı sıra mevcut çalışmaların danışman eşliğinde ilerletilmesini içerir. Ders kapsamında çalışılan konuyla ilgili toplanmış verilerin analiz ve değerlendirmelerinin sonuçlandırılması gerekmektedir. Öğrencinin, elde ettiği bilimsel bilgi, yorum ve sonuçları, etik ve akademik kurallar çerçevesinde yazılı bir şekilde tamamlayarak sunması beklenmektedir. Ders, akademik yazınlarla ilgili temel ilkelerle birlikte tez kurgusu ve yazımına dair genel bilgileri de süreç içerisinde sunmaktadır.
MIMT 778 Yapı Malzemeleri
Tasarım sürecinde malzeme ile tasarım arasındaki ilişkinin kurulması, malzeme içeriklerinin ve uygulama şekillerinin irdelenmesi, bina performans kriterlerine bağlı olarak yapı elemanlarında malzeme seçimi üst başlıklarının çeşitli okumalar, alan gezileri ve örnek çalışmalar ile kavranması
MIMT 706 Felsefe ve Mekan
MIMT 708 Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) Destekli Performansa Dayalı Tasarım
MIMT 709 Bilimsel Yazım ve Nedensellik
MIMT 714 Antik Dönemde ‘Gösteri ve Eğlencenin ‘ Mimarisi
MIMT 777 Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) Kuram ve Uygulamaları