Meslek Yüksekokulu (MYO) Uçuş Harekât Yöneticiliği (UHY) Programı
Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
UHY programı; hem YÖK tarafından onaylı “Uçuş Harekât Yöneticiliği” iki yıllık önlisans diplomasını aldığınız, hem de uluslararası geçerliliği olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Uçuş Harekât Uzmanı (Air Dispatcher) yetki belgesini kazandığınız bir programdır.
Dispatcher’in kelime anlamı “sevk memuru”dur. Acil durum görevlilerinin yönlendirilmesinde, ulaştırma ve lojistik hizmetlerinde, demiryollarında, deniz işletmelerinde ve havayollarında faaliyet göstermektedirler.
Uçağın performansını, uçağın alacağı yükü, uçağın yol boyunca karşılaşabileceği meteorolojik durumları değerlendirerek uçağın gideceği rotanın planlanmasına yardımcı olan, uçuş esnasında koşulların değişmesi durumunda pilotu bilgilendiren ve tavsiyelerde bulunan kişidir. Genellikle havayolu şirketlerinin uçuş operasyon veya kontrol merkezlerinde çalışırlar.
Programı oluşturan dersler akademik ve sertifika dersleri olmak üzere iki ana başlık altında yer almaktadır. Akademik dersler; YÖK’ün zorunlu kıldığı dersler, İngilizce, havacılık ile alakalı alan seçmeli dersler ve alan dışı seçmeli derslerden meydana gelmektedir. Sertifika dersleri ise de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) zorunlu kıldığı, minimum ders saatleri ve içeriği yine SHGM tarafından belirlenmiş teorik ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır.
Akademik dersler ile sertifika derslerinin tümü AKTS ve dolayısı ile Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) sistemi içinde yer aldığından, hepsi akademik eğitimin bir parçası olarak tanımlanmaktadır. Ancak sertifika dersleri içerik ve uygulama olarak SHGM mevzuatına tabidir. SHGM UHY eğitimlerini “Onaylı Eğitim Organizasyonu” (OEO) adı verilen eğitim kurumları üzerinden yine SHGM tarafından yetkilendirilmiş öğretmenler tarafından yaptırmaktadır. Üniversitemiz bünyesinde bu eğitimler için gerekli yetki ve yetkinliğe sahip bir OEO bulunmaktadır.
Akademik dersler üniversitenin ders geçme sistemine göre, sertifika dersleri ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) mevzuatına göre işlem görmektedir. Sertifika dersleri paket dersler biçiminde peş peşe ve belirli bir sıraya göre alınmakta olup devam mecburiyeti bulunmaktadır. Ayrıca ders geçme notları da birbirinden farklılıklar göstermektedir. Bu sebepten dolayı üstten ders alarak SHGM’nin belirlediği standart eğitim süresinin kısaltılması gerek SHGM mevzuatı gerekse YÖK’ün alınabilecek maksimum ders kredisi kısıtlaması sebebiyle söz konusu değildir.
Öğrenciler; akademik ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) mevzuatında yer alan sertifika derslerine katılıp sınavlarını geçtikten sonra SHGM’nin sınav merkezlerinde sertifika derslerine yönelik olarak sınava girerler. SHGM sınavlarından başarılı olunması neticesinde diploma ve yetkinlik belgesi birlikte alınabilmektedir. Ancak eğer öğrenci, UHY programının sınavlarından geçer fakat SHGM’nin nihai sınavından başarılı olamaz ise diploma alır ama yetkinlik belgesini alamaz. Bu durumda geçen zaman da göz önünde bulundurularak SHGM mevzuatına göre ya dışarıdan bir eğitim tekrarı yapılması ya da bir sonraki SHGM sınavına kadar beklenmesi gerekmektedir.
UHY programının sertifika dersleri, Ülkemizin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nun (ICAO) kaynak yayınları çerçevesinde yapılmaktadır. SHGM de bu kaynak yayınlara atıfta bulunarak eğitimin kimler tarafından ve nasıl verileceğinin belirtildiği yönetmelik ve yönergeler hazırlamakta eğitim için yetkilendirdiği Onaylı Eğitim Organizasyonlarına (OEO) hem rehber olmakta hem de denetlemektedir. OEO’lar da her dersin konusunu en ince ayrıntısına kadar belirtildiği, eğitimi ne şekilde verileceğinin ele alındığı Dispeçer Eğitim El Kitabı (DEEK) ile sertifika müfredatını işlemektedirler.
UHY programının sertifika eğitiminin mevzuatı şu temel referanslar üzerinden şekillenmektedir.
SHGM mevzuatı kapsamında ve YÖK’ün Uygulamalı Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde UHY programının son döneminde bir uygulamalı eğitim bulunmakta olup o dönem için anlaşılan havayollarının uygun gördüğü operasyon merkezlerinden (İstanbul, Antalya vb.) birinde uygulamalı eğitim verilmektedir.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 17 gereği;
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 18 gereği;
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 19 gereği;
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 20 gereği;
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 21 gereği;
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 23 gereği;
Eğitimler dersin içeriğine göre Antalya Bilim Üniversitesinin Perge, Döşemealtı, Gülük yerleşkesi ile Karain Havaalanında yapılmaktadır.
Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) iş imkânı; ulaşım (turizm) ve kargo (lojistik) hizmetleri ile beslenen havayolları sektörü ile doğrudan alakalıdır. Büyüyen ve gelişen havayolları sektörü daha büyük uçak filolarına ihtiyaç duymaktadır. Bu durum UHU istihdamını pozitif yönde etkilerken yeni teknolojilerin ortaya çıkması UHU istihdamını negatif yönde etkilemektedir. Ülkemiz sivil havacılık sektöründe, yolcu ve kargo taşımacılığı yapan 10 havayolu şirketi bulunmaktadır. Havayolu şirketlerinin 2019 yılında 546 olan uçak sayısı, 2020 yılında 554 olmuştur. Bu uçakların 523’ü yolcu, 31’i ise kargo uçağıdır. Havayolu filomuzun toplam koltuk kapasitesi 105.336, kargo uçaklarının toplam yük kapasitesi de 2.453.450 kg’dır.
Yıl |
UHU lisans sayısı |
Bir önceki yıla göre değişim oranı |
TC tescilli havayolu filosu uçak sayısı |
Bir önceki yıla göre değişim oranı |
2020 |
408 |
-2,4% |
554 |
1,5% |
2019 |
418 |
5,3% |
546 |
6% |
2018 |
397 |
-0,3% |
515 |
-0,4% |
2107 |
398 |
-0,3% |
517 |
-4,3% |
2016 |
399 |
|
540 |
|
Yukarıda yer alan tablonun UHU istihdamı hakkında kaba bir bilgi verebileceği düşünülmektedir. 05-06 Mart 2020 yılı SHGM UHU sınavına katılımcı sayısı 18 kişidir.
Uçuş Harekât Yöneticiliği mezunları, eğitimleri boyunca aldıkları havacılık dersleri sayesinde, havacılık sektöründe; havalimanı terminal işletmeciliği şirketlerinde, operasyon koordinasyon ve operasyon birimlerinde, yer hizmetleri şirketlerinde ve temsil-gözetim şirketlerinde, operasyon, harekât, koordinasyon ve yolcu hizmetleri birimlerinde ve havayolu şirketlerinin yer operasyonları birimlerinde çalışabilirler.
UHY olmak için başvuru esnasında; “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezlerinde yapılan muayene sonucunda, uçuş harekât uzmanı görevlerini yerine getirmeye engel teşkil edebilecek herhangi bir fiziksel ya da akli hastalığa sahip olmadığını, merkezi sinir sisteminin normal olduğunu, gözlüklü ya da gözlüksüz en az 6/9 görme keskinliğine sahip olduğunu, yeterli işitme kapasitesine sahip olduğunu, kulak, burun ve boğaz fonksiyonlarının normal olduğunu belgeleyen sağlık raporuna sahip olmak” gerekmektedir.
Bu raporun hangi hastaneler (havacılık tıp merkezleri) tarafından verilebileceğine dair güncel listeye SHGM’nİn web sayfasında yer alan, yetkilendirilmiş hastaneler sekmesi üzerinden ulaşılabilir.
Başvuru esnasında “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından yapılan veya denkliği belirlenen İngilizce sınavlarının birinden en az 50 veya eş değeri puan aldığını gösterir belgeyi ibraz etmek gerekmektedir.