EKONOMİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

 

ECON 1101- İKTİSADA GİRİŞ I    

 

İktisat ilkeleriyle ilgili olarak, bu yarıyılda tüketicilerin ve işletmelerin bireysel karar vermesini inceleyen mikroekonomiyi inceleyeceğiz. Ders, mikroekonomik ve makroekonomik konuları ele alarak ekonomiye bir giriş sunmaktadır. Mikroekonomik konular ticari firmaların faaliyetlerini, arz ve talebi, esnekliği, maliyetler ve gelirleri, piyasa yapılarını, piyasa başarısızlıklarını ve iş dünyası ile hükümet arasındaki ilişkiyi içerir. Amacım, ekonominin durumunu ve ekonomiye yardımcı olmak için önerilen çeşitli ekonomi politikalarını anlamanızı ve eleştirel bir şekilde analiz etmenizi sağlayacak mikroekonomi terimlerini ve kavramlarını size tanıtmaktır.

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:6

 

ECON 1113- MATEMATİK I

 

Trigonometrik Fonksiyonlar ve temel özellikleri, Ters trigonometrik fonksiyonlar, Logaritmik ve üstel fonksiyonlar, Bir değişkenin fonksiyonlarının sınırı ve sürekliliği, Türev, Çizim fonksiyon grafiği, Türev uygulamaları, Optimizasyon problemleri, Spesifik ve belirsiz (Riemann) Intergraly, Eğri altındaki alanı bulma, Teorem, İntegral Teknikler, Alanlar, Yüzeyler, Hacimler, Mutlak İntegraller, Seriler, Seriler.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:6

 

ECON 1107- MUHASEBE UYGULAMALARI I      

 

Muhasebenin tanımı; muhasebe denklemi, düzenleyici girişler; genel geçici mizan ve finansal tabloların hazırlanması; ticari aktiviteler. Bilanço ve Gelir Tablosu Hazırlama dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

ECON 1109- HUKUKUN TEMELLERİ

 

Hukukun konusu, tanımı, hukuk sistemleri, hukuk dalları, yargı yapısı ve işleyişi dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:4

 

 

 

 

ECON 1105- VERİ BİLİMİNE GİRİŞ

 

R programının öğrenilmesi, veri elde etme, veri işleme, veri görselleştirme, veri bilimi için istatistiksel kavramların incelenmesi dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

Teori: 1

Uygulama:2

Kredi:2

AKTS:4

 

TURK 101- TÜRK DİLİ I

Dil, dilin tanımı, dilin nitelikleri, dilin doğuşu, dil- kültür ilişkisi, dilekçe yazımı ve uygulama, Türk dili, Türk dilinin tarihi dönemleri, Türkiye Türkçesi, Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet Dönemi çalışmalar, Türk dilinin genel özellikleri, Türkçenin ses ve yapı özellikleri, cümle bilgisi, cümle ve cümlenin ögeleri, yazım kuralları ve noktalama işaretleri, anlatım bozuklukları dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

Teori: 2

Uygulama:0

Kredi:2

AKTS:2

 

ACE 103- SUNUM BECERİLERİ

Bu kurs, öğrencilerin dört temel dil bileşeni olan dinleme, konuşma, okuma ve yazmayı öğrenerek İngilizce dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Kurs, ilgili konular kapsamında yürütülecek olan ve öğrencilerin İngilizce dil yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlayan öğrenme aktivitelerini içermektedir.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:3

 

ECON 1102-İKTİSADA GİRİŞ II

Güz dönemi Ekonomiye Giriş I dersinde firmaların ve bireylerin nasıl karar verdiklerini öğrendiniz. Peki vergi olarak ne kadar ödeyeceğinizi belirleyen kararları kim veriyor? Ev, araba veya kredi kartı kredilerinize ne kadar faiz ödeyeceğiniz konusundaki kararları kim veriyor? Krizden sonra ekonomiye ne olur? Bu kursu bitirdiğimizde ekonominizle ilgili bu ve diğer önemli soruların yanıtlarını anlamış olacaksınız. Bu sizi daha bilinçli bir vatandaş yapacaktır. Bu ders makroekonominin ilkelerine genel bir bakış sağlar. Daha iyi bir yaşam standardına yol açabilecek ekonomik faktörleri tanımlayacak ve durgunluk, işsizlik ve enflasyonun nedenlerini açıklayacaktır. Politika tercihlerinin bu sorunlara nasıl çözüm sağlayabileceğini inceleyeceğiz. Bu ders, firmaların faaliyet gösterdiği makroekonomik ortamı anlamak için analitik becerilerin geliştirilmesi ve soyut kavramları uygulama yeteneği aracılığıyla yaşam boyu öğrenmeye hazırlık yoluyla hedefleri öğrenmenizi sağlayacaktır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS: 6

 

 

ECON 1114- MATEMATİK II

Bu ders ekonomi öğrencilerinin matematik becerileriini geliştirmeyi amaçlar. Ekonomik problemleri çözmek amacıyla temel matematiksel konseptler örneklerle öğrenciye aktarılır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS: 6

 

ECON 1108- MUHASEBE UYGULAMALARI II     

Ders konuları arasında finansal tabloların türlerinin öğrenilmesi, bunların hazırlanma sürecini öğrenmek bilanço, gelir tablosu ve ek finansal tabloların hazırlanmasında bilgi sahibi olmak bulunmaktadır.

 

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS: 5

 

ECON 1106- BORÇLAR HUKUKU

Bu derste öğrencilere hak kavramı, borç ve borç ilişkisi kavramları, alacak, kusur sorumluluğu, sözleşmenin kurulması gibi Borçlar Hukukunun genel hükümleri hakkında bilgi verilir.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS: 4                     

           

ECON 1112- SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ                                 

Araştırma Yöntemleri, sosyal bilimlerde kullanılan temel araştırma ilkelerini ve tekniklerini öğrencilere tanıtır. Ders, nicel, nitel ve karma yöntemler dahil olmak üzere çeşitli araştırma tasarımlarını kapsar ve araştırma sorularının oluşturulması, literatür taraması, veri toplama ve etik konular gibi temel kavramlara odaklanır. Öğrenciler, sosyal bilimlerdeki gerçek dünyadaki sorunlara bu yöntemleri uygulama konusunda pratik deneyim kazanacaklar ve verilerin analiz edilmesi ve sonuçların sunulması üzerine çalışacaklardır. Bu ders, sosyal bilimlerde gelecekte yapılacak araştırmalar için gerekli olan hem teorik bilgi hem de pratik becerileri sağlar.      

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS: 4

          

TURK 102- TÜRK DİLİ II

Ders kapsamında Türk dilinin gelişim evreleri ve dünya dilleri arasındaki yeri, dilin etkin kullanımı, konuşma ve yazma teknikleri, iletişim tekniklerinde dilin yeri ve etkinliği incelenecektir.

 

Teori: 2

Uygulama:0

Kredi:2

AKTS: 2

ACE 104- İLETİŞİM BECERİLERİ

Bu ders, öğrencilerin dört temel dil bileşenini (okuma, dinleme, konuşma ve yazma) öğrenmelerini sağlayarak İngilizce dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Ders, öğrencilerin İngilizce dil yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlayan öğrenme aktivitelerini içermekte olup ilgili konular kapsamında yürütülecektir.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS: 3         

 

ECON 2101- MİKROEKONOMİK TEORİ I

Mikroiktisat bir mal, hizmet ya da üretim faktörünün fiyatının nasıl oluştuğunu ve oluşmuş bir fiyatın nasıl değiştiğini inceleyen iktisadın alt dallarından biridir. Dolayısıyla mikroiktisat farklı piyasalarda farklı ürünlerin fiyatlandırılmasıyla birlikte birey ve firma davranışlarını analiz etmektedir. Bu derste ele alınacak konular arasında tüketici ve üretici teorileri bulunmaktadır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS: 7                     

           

ECON 2103- MAKROEKONOMİK TEORİ I

Bu ders, öğrencilerin makroekonominin temel analitik araçlarını geliştirerek istenen ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla ulusal politikaları eleştirel bir bakış açısıyla analiz edebilmelerine olanak tanır. Ayrıca ders, maliye ve para politikasının temel dinamikleri ile iç ekonomi ve değişen uluslararası ekonomik ortam arasındaki ilişkileri de inceler. Ders, ders anlatımları, sınıf içi tartışmalar ve bu tartışmalara öğrencilerin aktif katılımıyla şekillendirilmiştir.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS: 7         

 

ECON 2105- İSTATİSTİĞİN TEMELLERİ  

İstatistiğin Temelleri, öğrencilere ekonomik verilerin analizinde kullanılan temel istatistiksel teknikleri tanıtır. Ders, betimsel istatistik, olasılık teorisi, rastgele değişkenler, örnekleme dağılımları ve istatistiksel çıkarım gibi konuları kapsar. Öğrenciler, hipotez testi yapmayı, güven aralıkları oluşturmayı ve temel regresyon analizi gerçekleştirmeyi öğrenirler. Gerçek dünya ekonomik sorunlarına bu tekniklerin uygulanmasına ve istatistiksel yazılım kullanımına vurgu yapılır. Dersin sonunda, öğrenciler nicel verileri yorumlama ve analiz etme konusunda gerekli becerilere sahip olacak ve ekonometrik ve veri bilimi alanındaki ileri düzey çalışmalara hazırlıklı olacaklardır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS: 4         

           

 

HIST 101- ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I  

Bu ders kapsamında Türk Kurtuluş Savaşı tarihi, Atatürk döneminin dış ilişkileri, ulusal egemenlik ve Atatürk ilke ve devrimleri anlatılmaktadır.

 

Teori: 2

Uygulama:0

Kredi:2

AKTS:2          

           

ECON 2102- MİKROEKONOMİK TEORİ II          

Bu ders orta düzey Mikro Teori dizisinin ikinci kısmıdır. Ders hem politika uygulamalarına hem de iş stratejilerine odaklanmaktadır. Konular arasında üretici seçimi, firma üretimi ve maliyetler ile tam rekabetçi piyasalarda, tekel piyasalarında ve oligopolistik piyasalarda fiyat ve üretim stratejileri yer almaktadır. Bu derste öğrenciler, iktisatçıların tüketici, çalışan, yatırımcı, iş sahibi ve yönetici ve hükümet yetkilisi rollerindeki insanların yaptığı seçimleri ve bu bireysel seçimlerin piyasaları nasıl etkilediğini incelemek için kullandıkları temel modelleri incelerler. Bu dersi tamamladıktan sonra öğrenciler artık mikroekonomik analizde kullanılan standart modellerin yapısını ve temel varsayımlarını öğrenecek ve standart varsayımlar gevşetildiğinde model tahminlerinin nasıl değişeceğini öğrenecek; kısıtlı optimizasyon problemlerini tanımlayabilme ve çözebilme; mikroekonomik sorunları analiz etmek için kullanılan hesaplamaya dayalı yöntemleri kullanma becerisini göstermek; standart modellerle ilgili temel ekonomik sezgiyi teknik olmayan terimlerle açıklayabilecek; Bu teorik modelleri gerçek dünyadaki sorunları çözmek için uygulamayı öğreneceklerdir.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:7

 

ECON 2104- MAKROEKONOMİK TEORİ II                     

 

Bu ders, öğrencilerin makroekonominin temel analitik araçlarını geliştirerek istenen ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla ulusal politikaları eleştirel bir bakış açısıyla analiz edebilmelerine olanak tanır. Ayrıca ders, maliye ve para politikasının temel dinamikleri ile iç ekonomi ve değişen uluslararası ekonomik ortam arasındaki ilişkileri de inceler. Ders, ders anlatımları, sınıf içi tartışmalar ve bu tartışmalara öğrencilerin aktif katılımıyla şekillendirilmiştir.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:7

 

ECON 2108- FİNANSA GİRİŞ

Finansın temel ilkeleri, paranın zaman değeri, finansal analiz, finansal planlama, kaldıraç analizleri ve çalışma sermayesi yönetimi hakkında öğrencileri bilgi sahibi kılarak, bu konularda öğrencilerin yorum ve analiz yeteneğinin geliştirilmesi dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:4

HIST 102- ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II

Türkiye Cumhuriyeti devletinin Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra laik ve üniter yapıda ulus-devlet olarak kuruluşu, bu kuruluş esasına göre biçimlenen çağdaşlaşma tecrübesinin tarihi; Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde gerçekleştirilen Türk Devrimi'nin, ulus-devlet ve çağdaşlık ve laiklik olguları dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

Teori: 2

Uygulama:0

Kredi:2

AKTS:2          

 

ECON 3101- EKONOMETRİK ANALİZ I   

Ekonometrik I dersi, öğrencilerin R programı kullanarak ekonometrik analiz yapma becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Ders, doğrusal regresyon modelleri ile başlar ve ardından logit, probit ve tobit gibi mikroekonometrik yöntemlerin yaygın doğrusal olmayan modellerini kapsar. Ayrıca, sayma veri modelleri, sansürlenmiş veri, köşe çözüm sonuçları ve örnek seçim konuları ele alınır. Ders, teorik kanıtlardan ziyade sezgi ve uygulamalara odaklanarak, öğrencilere çağdaş ekonometrik yöntemleri pratik bir şekilde öğrenme fırsatı sunar. Öğrenciler, seçilen modeli kullanarak verileri analiz etmeyi ve elde edilen sonuçları eleştirel bir şekilde yorumlamayı öğrenirler.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

           

ECON 3103- İKTİSATTA MATEMATİKSEL MODELLER

İktisatta Matematiksel Modeller dersi, öğrencilere ekonomik analizde matematiksel tekniklerin kullanımına kapsamlı bir giriş sunar. Ders; optimizasyon, denge analizi, karşılaştırmalı statik analiz ve dinamik modelleme gibi konuları kapsar. Öğrenciler, ekonomik sorunları modellemek ve çözmek için kalkülüs, lineer cebir ve diferansiyel denklemleri nasıl uygulayacaklarını öğreneceklerdir. Hem bu araçların teorik olarak anlaşılması hem de çeşitli ekonomik sistemlerin analizinde pratik olarak uygulanmasına vurgu yapılır. Dersin sonunda, öğrenciler matematiksel modelleri geliştirme, yorumlama ve bu modelleri gerçek dünya ekonomik senaryolarına uygulama becerisine sahip olacaklardır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

                       

ECON 3105- ÇAĞDAŞ ULUSLARARASI İKTİSAT

Uluslararası İktisat 1, öğrencileri uluslararası ticaret ve sermaye akışlarının temel teorileriyle tanıştırır. Ders, karşılaştırmalı üstünlük, ticaretin büyüme üzerindeki etkisi, tarifeler ve ticaret engelleri gibi konuları kapsar.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

                                                                                                           

 

ECON 3107- FİNANSAL TABLOLAR VE MALİ ANALİZ  

Mali tabloların fonksiyonları, türleri, yapılarının anlaşılması, mali analiz teknikleri ve bu tekniklerle ulaşılan sonuçların yorumlanması dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

ECON 3102- EKONOMETRİK ANALİZ II              

Ekonometri II, öğrencilerin ekonometri yöntemlerine ve ekonomik araştırmalardaki uygulamalarına dair bilgilerini derinleştirir. Ders, panel veri modelleri, zaman serisi ekonometrisi, araç değişkenler ve genelleştirilmiş momentler metodu (GMM) gibi ileri düzey konuları kapsar. Öğrenciler, bu teknikleri karmaşık ekonomik veriler üzerinde uygulayarak ampirik araştırmalar yapmayı öğrenirler. Ders, ekonometri sonuçlarının pratik uygulamalarına ve yorumlanmasına odaklanarak, öğrencileri gerçek dünya ekonomik analizlerine ve akademik araştırmalara hazırlar.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

ECON 3104- FİNANSAL YÖNETİM

Finansal yönetime giriş, finansal piyasalar, finansal tablolar ve analizi, nakit akış ve finansal planlama, paranın zaman değeri, faiz oranları ve tahvil değerlemesi, pay senedi değerlemesi, risk ve getiri, sermaye maliyeti, sermaye bütçeleme teknikleri, sermaye bütçelemede nakit akışları ve risk, kaldıraç ve sermaye yapısı dersin içeriğini oluşturmaktadır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

                       

ECON 3106- PARA TEORİSİ VE POLİTİKASI       

Bu ders, paranın işlevi, finansal piyasalar, faiz oranları, merkez bankacılığı ve para politikası konularını kapsar. Para arzı, para politikası araçları ve uluslararası para sistemleri üzerine odaklanarak, para teorisinin ekonomik büyüme, enflasyon ve işsizlik üzerindeki etkilerini analiz eder. Ayrıca finansal krizler ve merkez bankalarının bu krizler karşısındaki rolü incelenir, öğrencilere para ekonomisi uygulamalarıyla ilgili kapsamlı bir bakış açısı kazandırılır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

 

 

 

ECON 3108- ULUSLARARASI TİCARET   

Bu dersin içeriği dış ticaret ihracat/ithalat uygulamaları, uluslararası ticaret finansmanı ve senede bağlanmış krediler, uluslararası ticaret dokümanları, uluslararası satış sözleşmeleri, e-ticaret uygulamaları ve Türk Dış Ticaret (düzenlemeleri) rejiminden oluşmaktadır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

ECON 4101-TÜRK İKTİSAT TARİHİ

Ders, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhuriyetin ilk yıllarını kapsayan kısa ekonomik tarihiyle başlar ve çeşitli ekonomik dönemlerin özetleriyle devam eder. Bu yarıyılın büyük bir bölümünde, Türk ekonomi tarihinin temel ekonomik özellikleri genel denge çerçevesinde incelenecektir.

                       

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:6

          

ECON 4103- BÜYÜME EKONOMİSİ          

Bu ders, ekonomik büyüme teorilerinin teorik temelleri üzerine bir arka plan sunar. Bu kapsamda, modern büyüme teorisi ve makroekonominin ekonomik ve matematiksel temellerine giriş yapılacaktır. Dinamik genel denge ve dinamik optimizasyon teorilerine dair bilgiler verilirken, büyüme modellerinin temel yapıtaşları ve büyüme teorisinin öncü alanları ele alınacaktır. Bu alanlar arasında insan sermayesi, içsel teknolojik değişim, teknoloji transferi, uluslararası ticaret, ekonomik kalkınma ve siyasi ekonomi modelleri bulunmaktadır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:6

          

ECON 4105- ULUSLARARASI TİCARETİN FİNASMANI 

Bu dersin içeriği dış ticaret ihracat/ithalat uygulamaları, uluslararası ticaret finansmanı ve senede bağlanmış krediler, uluslararası ticaret dökümanları, uluslararası satış sözleşmeleri, e-ticaret uygulamaları ve Türk Dış Ticaret (düzenlemeleri) rejiminden oluşmaktadır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:6

           

KPL 101- KARİYER PLANLAMA   

Dersinin amacı, iş dünyasının hızla değişen ekonomik, sosyal, kültürel, etik ve yasal koşullarında gerçek hayat problemleri ile uyumlu çağdaş kariyer planlama yöntemlerini tanıtmak ve öğrencilerin kendi yaşamlarına uyarlama becerisi kazandırmaktır. Kariyer Planlama, çalışanların değerleri ve ihtiyaçları ile iş deneyimleri ve fırsatları arasında en uygun ilişkiyi kurmayı amaçlayan bir sorun çözme ve karar alma sürecidir. Çalışanların daha mutlu ve işlerinde daha verimli olmalarını sağlar. Geleceğini tahmin edebilen, kendisini neyin beklediğini bilen, amacını ona göre belirleyen, yüksek motivasyona sahip, kendini işine adayan çalışanlar yaratır. Bireysel uygulama yapılacak bir derstir. Kariyer planlama ve iş araştırmalarına stratejik bir yaklaşım sağlar.

 

Teori: 1

Uygulama:0

Kredi:1

AKTS:2

          

ECON 4102- KALKINMA EKONOMİSİ

Bu ders, ekonomik kalkınma süreçlerinin analizi için gerekli teorik ve analitik araçları öğrencilere kazandırmayı hedefler. Ders kapsamında, klasik ve güncel kalkınma teorileri, kalkınma ve azgelişmişlik modelleri, yoksulluk, eşitsizlik, nüfus artışı, şehirleşme ve çevre sorunları gibi konular ele alınır. Ayrıca, dış finansman, uluslararası ticaret ve yabancı yatırımların kalkınma üzerindeki etkileri de tartışılır. Öğrenciler, kalkınma politikalarının ve stratejilerinin oluşturulması ve uygulanması süreçlerini eleştirel bir şekilde analiz edeceklerdir.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:6

 

ECON 4106- ÇAĞDAŞ İKTİSADİ PROBLEMLER 

Ders, güncel ekonomik problemlere girişle başlayarak, doğal kaynaklar ve çevre sorunları, enerji fiyatları, tarım politikaları, kira kontrolü gibi başlıca konuları kapsamaktadır. Ekonomi ve hukuk, borsa çöküşleri, eğitim ekonomisi ve spor ekonomisi gibi farklı alanlar da dersin temel içeriklerinden olup, suç ekonomisi, ırk ve cinsiyet ayrımcılığı ekonomisi ve kumarhane etkileri gibi daha spesifik konular ele alınmaktadır. Ayrıca, terörizmin ekonomik etkileri de incelenerek, öğrencilerin bu problemlere yönelik eleştirel düşünme ve çözüm önerileri geliştirmesi sağlanır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

ECON 4108- TÜRKİYE EKONOMİSİ         

Bu ders, Türkiye ekonomisinin tarım, sanayi ve hizmet sektörlerindeki gelişim süreçlerini ele alır. Enerji üretimi ve tüketimi, ekonomik büyüme ve kalkınma gibi konular üzerinde durularak, istihdam, işsizlik, para politikaları ve enflasyon gibi makroekonomik göstergeler analiz edilir. Öğrenciler, yoksulluk ve gelir dağılımı, bütçe açığı, ödemeler dengesi gibi Türkiye ekonomisini doğrudan etkileyen faktörleri detaylı olarak inceleme fırsatı bulur. Dersin son bölümünde ise çevre kirliliği, iç ve dış borçlar ile nüfus ve göç gibi sosyal ve ekonomik konular değerlendirilir.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:6

 

SEÇMELİ DERSLER

 

ECON 2142- İŞGÜCÜ EKONOMİSİ            

İşgücü Ekonomisi, emek piyasasını ve istihdam, ücretler ve işgücü dinamiklerini şekillendiren güçleri derinlemesine bir şekilde incelemektedir. Ders, emek arzı ve talebi, ücret belirleme, beşeri sermaye ve sendikalar ve hükümet gibi kurumların emek piyasası sonuçlarını şekillendirmedeki rolü gibi konuları kapsamaktadır. Öğrenciler ayrıca gelir eşitsizliği, ayrımcılık ve teknolojik değişim ile küreselleşmenin emek piyasaları üzerindeki etkileri gibi konuları da keşfedeceklerdir. Ders, teorik analizleri ampirik kanıtlarla birleştirerek öğrencilere gerçek dünya emek piyasası zorluklarını analiz etme ve anlama becerileri kazandırmaktadır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

ECON 3121- ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ                                                Bu ders öğrencileri çevre ve doğal kaynak yönetimiyle tanıştırmak için tasarlanmıştır. Çevre sorunlarının temel nedenlerini ve sonuçlarını teorik ve kavramsal bir çerçeveden inceleyeceğiz. Bu derste doğal kaynak ve çevre sorunlarını anlamak için ekonomik kavramları inceleyeceğiz. Kaynak kıtlığı, dışsallıklar, mülkiyet hakları, fırsat maliyeti, sürdürülebilirlik, piyasa dışı değerleme ve sosyal maliyet-fayda analizi gibi konuları inceleyeceğiz. Ayrıca dersin bir kısmı enerji, su kaynakları, toprak ve ekosistem hizmetleri dahil olmak üzere tükenebilir ve yenilenebilir kaynakların optimum yönetimine ayrılacaktır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

ECON 3152- UYGULAMALI ZAMAN SERİLERİ ANALİZİ

Bu ders, ekonomik verilerin analizinde temel zaman serisi analizi tekniklerinin uygulanmasına odaklanır. İçerikte, trend analizi, durağanlık, birim kök testleri, ARIMA modelleri, vektör otoregresyonu (VAR) ve vektör hata düzeltme modelleri (VECM) gibi konular yer alır. Uygulama ağırlıklı olan ders, bu tekniklerin STATA yazılımı ile hayata geçirilmesine olanak tanır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

ECON 3191- DAVRANIŞSAL EKONOMİ

Davranışsal Ekonomi dersi davranışsal ekonomi prensipleri ve terminolojisini, tüketici ve tüketici psikolojisini, karar verme mekanizmalarını ve tüketici kararlarını etkileyen ekonomik, psikolojik, sosyolojik unsurları içerir.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

ECON 3192- MARKA EKONOMİSİ                                                                                    

Markalar, bir işletmenin en değerli varlığıdır. Bu sebeple marka değerinin oluşturulması ve korunması yüksek performans gösteren işletmelerin öncelikleri arasındadır. Ders kapsamında marka yönetimine bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşılacak; marka ve pazarlama terminolijisi ile birlikte stratejik marka oluşumu süreçleri analiz edilecek; markaların dünya ve ülke ekonomileri üzerindeki rolü ve ülkelerarası karşılaştırması, global markalara ilişkin örnekler ve uygulamalar dönem müfredatının içinde yer alacaktır. Öğrencilerin sunum becerilerinin gelişmesine olanak sağlamak amacıyla öğrenciler uluslararası ve ulusal markalar ile ilgili sunum yapacaklardır.   

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

ECON 3194- AİLE İŞLETMELERİ VE GİRİŞİMCİLİK                                                     

Öğrenciler aile şirketlerinin nasıl kurulacağını ve yönetileceğini, girişimciliğin işletmelerde nasıl uygulanacağını, teknolojilerin ve yeniliklerin işletmelere nasıl entegre edileceğini anlayacak ve bir aile şirketinin ve kendi şirketlerinin işletmelerde nasıl çalıştığına dair temel fikirleri kavrayacaklardır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

ECON 4122- ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA ÜLKELERİNİN EKONOMİ TARİHİ     

Ders, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın (MENA) ekonomik tarihini inceler ve yalnızca sömürge sonrası dönemde değil, aynı zamanda sömürge öncesi ve sömürge dönemlerinde de tarihi analiz ederek MENA'nın geçmişini ve güncel sorunlarını anlamayı amaçlar. Ders, devletin öncülük ettiği kalkınma, ekonomik ve politik kalkınmayı vurgulayarak bölgenin ekonomik tarihini anlamak için büyük önem taşıyan belirli temaları incelemeyi amaçlar.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

                                                                                   

ECON 4161 – ENERJİ EKONOMİSİ                                                                                   

Bu ders, enerji piyasalarının ekonomik dinamiklerini ve enerji kararlarının toplum üzerindeki etkilerini incelemektedir. Arz ve talep kanunlarının enerji piyasalarına uygulanması, statik ve dinamik verimlilik, enerji kaynaklarının sürdürülebilirliği ve çevresel etkiler gibi konular ele alınacaktır. Petrol, doğalgaz, kömür, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik analizi yapılacak olup, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularına da odaklanılacaktır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5

 

 

ECON 4192- PROJE YÖNETİMİ                                                                             

Bu ders, proje yönetiminin temel kavramlarını ve uygulamalarını ele almaktadır. Ders kapsamında, organizasyon yapıları ve proje ofislerinin işleyişi, ekip yönetimi ve insan kaynakları yönetimi gibi kritik konulara odaklanılacaktır. Ayrıca, proje yönetiminde yönetim fonksiyonları olarak zaman ve stres yönetimi, çatışma çözümü gibi yetkinlikler geliştirilecektir. Öğrenciler, proje planlama süreçleri ve tekniklerini öğrenirken, proje zamanlamasında ağ tekniklerinin nasıl kullanılacağını keşfedeceklerdir. Proje bütçesi ve maliyet kontrolü, denge analizi ve risk yönetimi gibi konular, projelerde başarıya ulaşmak için önemli değişkenler olarak ele alınacaktır. Sözleşme yönetimi ve kalite kontrol süreçleri de dersin önemli bileşenlerinden olup, dönem sonunda proje sunumları ile öğrendikleri bilgileri uygulama fırsatı bulacaklardır.

 

Teori: 3

Uygulama:0

Kredi:3

AKTS:5