İNŞAAT TEKNOLOJİSİ DERS İÇERİKLERİ

 

Ders Kodu

Dersin Adı

Dersin İçeriği

ITP 191

YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İş yeri ortam faktörleri, çalışma koşulları ve korunma ilkeleri ile ilgili kapsamlı ve güncel bilgilere sahiptir. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuatı bilir, güncel kalmak için takip eder. İş Sağlığı ve Güvenliği alanında edindiği bilgi ve becerilerine uygun çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik sorunlarını tespit etme, çözüm önerileri üretme becerisine sahiptir. İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları tanır ve bilir. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda disiplinler arası etkileşimi kavrar, alana ilişkin sorunların tespiti ve çözümünde ekip çalışmasına katılır ve bilgi paylaşımında bulunur.

 

MAT 101

 

MATEMATİK

Bu ders ile; kümeler, sayılar, modüler aritmetik, cebir kavramı, polinom kavramı ve polinomlarla işlemler, oran ve orantı kavramları ve uygulamaları, denklemler, eşitsizlikler, fonksiyonlarda temel işlemler, fonksiyon çeşitleri, parabol ve grafiği, parçalı doğrusal fonksiyon ve grafiği, mutlak değer fonksiyonu ve grafiği, üstel fonksiyonlar ve logaritma ile ilgili konular aktarılır.

 

FZK 101

FİZİK

Vektörler ve vektörel işlemler, ağırlık merkezi, hareket, iş ve enerji, Newton yasaları, statik ve denge ile ilgili konular aktarılır.

 

ITP 133

STATİK VE MUKAVEMET

Şekil değiştiren katı cisimler mekaniği ile ilgili temel kavramlar, kullanılan malzeme özellikleri mukavemetin temel prensipleri verilir. Sistemlere etki eden dış yük çeşitleri tekil, yayılı yük, eksenine indirgenmiş moment verilir. Yükleme şekillerine göre ortaya çıkan zorlanma ve gerilme çeşitleri incelenir. Boyutlandırma ve deformasyon hesaplamaları yapılır. Çubuk taşıyıcı sistemlerde meydana gelen kesit tesirleri hesaplanarak, kesit tesiri diyagramlarının çizilmesi. Eksenle normal gerilme (Çekme ve Basınç gerilmesi) boyutlandırma ve deformasyon analizleri gerçekleştirilir.

 

ITP 120

YAPI MALZEMELERİ

Bu ders; malzemelerin sınıflandırılması, malzemelerde aranan özellikler, malzemelerin mekanik, fiziksel ve kimyasal özellikleri, beton ve çeliğin incelenmesi, çeliğin davranışı, ahşap, tuğla ve cam malzemeleri, binalarda yalıtım, su, ses, ısı ve yangın yalıtım malzemeleri, duvar bileşenleri, döşeme ve çatı kaplama malzemeleri uygulanmaları konularını içermektedir.

ITP 110

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK ÇİZİM

 

Öğrencilere teknik resim hazırlama yeteneği kazandırmak, var olan teknik resimleri okuyabilme yeteneği kazandırmak ve üç boyutlu bir katı modelleme yazılımını kullanmayı öğretmek: Teknik Resmin Önemi ve Amacı / Standartlar / Geometrik Çizimler / bir CAD yazılımının tanıtılması / Katı modelleme, Birinci ve Üçüncü İzdüşümler ve Cisimlerin Görünüşleri / Kesit Görünüşler / Ölçülendirme / Perspektifler / Montaj / Ölçülendirme gibi temellerin öğrenilmesi hedeflenmiştir.

ITP 152

ARAZİ ÖLÇÜMLERİ

Bu ders ile; topografya, ölçme bilgisi, ölçü birimleri, basit ölçme aletleri, uzunluk ve alan ölçümleri, nivelman çeşitleri ve hesapları, eş yükselti eğrileri, harita okuma ve yorumlama, teodolit gibi genel arazi ölçümü konuları aktarılır.

ITP 172

BÜRO VE ŞANTİYE ORGANİZASYONU

Bu ders ile; şantiye kurulum bilgisi, imalat hazırlığı, aplikasyon çalışmaları, hafriyat işleri, şantiye defterleri, iş makineleri ile ilgili konular aktarılır. Öğrencinin hem büro hem de şantiye işleri ile alakalı yapılan işler ve yönetilen organizasyonlar ile alakalı temel bilgilere sahip olması amaçlanmaktadır.

ITP 225

BETON TEKNOLOJİSİ

Bu ders ile; betonun içeriği ve mekanik özellikleri, şartnameler, döküm teknikleri ve beton dayanımları hakkında bilgiler aktarılır. Öğrencinin betonu detaylı olarak tanıması ve beton teknolojileri ile alakalı geliştirilebilir yenilikçi fikirler sunabilmesi amaçlanmaktadır.

ITP 227

ÇELİK YAPILAR

Bu ders ile; çelik malzemesinin mekanik özellikleri, çeliğin fayda ve mahsurları, profil türleri, çelik yapı birleşim araçları, emniyet hesapları, yönetmelik ve standartlar konuları aktarılır. Öğrencinin çelik yapılar, çelik yapıların tasarımı, hesaplamaları ve uygulamaları ile alakalı genel bilgi sahibi olması hedeflenmektedir.

ITP 231

YAPI STATİĞİ

Ders kapsamında taşıyıcı sistemlerde iç kuvvet diyagramlarının çizilmesi ve buna bağlı olarak statik hesaplar yapabilme becerisi kazandırılması hedeflenmektedir.

ITP 253

GENEL JEOLOJİ

Bu ders ile, inşaat jeolojisinin çalışma alanları, jeoloji bilimi ve yer küre, levha tektoniği, yer kabuğu, kayaçlar, ayrışma ve yıpranma mekanizmaları, erozyon ve depolama süreçleri, faylar, heyelanlar ve depremler, jeolojik uygulamalar konuları aktarılır. Öğrencinin Zemin ile yapı, yapı malzemesi, deprem, durabilite konularıyla ilişki kurabilmesi için temellerin atılması hedeflenmektedir.

ITP 232

BETONARME

Ders kapsamında beton ve beton bileşenlerinin bilgisi verilmektedir. Betonarme yapıların çalışma prensibi, avantaj ve dezavantajları, bakım ve onarımı gibi konularda bilgiler aktarılır. Betonda kullanılan bağlayıcı çeşitleri, çimento içeriği ve katkıları, taze beton ve katı beton özellikleri hakkında bilgiler sağlanmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda öğrencilerin, iş hayatında karşılaşılabilecekleri beton ile ilgili teknik problemlerde çözüm üretebilme kabiliyetine sahip olması hedeflenmektedir.

ITP 298

BİTİRME ÇALIŞMASI

Bu derste öğrenciler ilgi duydukları inşaat alt dallarından bir konu seçerler ve bu konu üzerine bir bitirme çalışması hazırlarlar. Bu konular; geoteknik, deprem, yapı işletmesi, hidrolik ve su yapıları, ulaştırma gibi alt bilim dalları kapsamında olabilir. Bu dersin amacı; öğrencilerin 2 yıl sonunda kazandıkları teorik bilgileri pratiğe dökmek adına seçtikleri alan doğrultusunda danışman denetimi altında seçtikleri konuyu derinlemesine araştırmaları, ilgili hesaplamaları yapmaları, ya da bir çözüm önerisinde bulunmaları şeklinde ortaya bir çalışma çıkarmalarını ve o konu hakkında deneyim kazanmış olmalarını sağlamaya çalışmaktır.

ITP 262

YAPI METRAJI VE MALİYETİ

İnşa edilecek veya inşa edilmiş bir yapının imalat miktarlarına dayalı maliyet bedelinin hesaplanması ile ilgili konular aktarılır. Öğrencinin, metraj, keşif, maliyet, ihale, teknik şartname ve özel şartlar ile ilgili konularda bilgi sahibi olması hedeflenir.

ITP 254

ZEMİN VE TEMEL

Bu ders; zeminlerin endeks özellikleri, elek analizi-hidrometre analizi, ince daneli zeminler ve kıvam limitleri, zeminlerin sınıflandırılması, zeminde oluşan gerilmeler, zemin özelliklerinin iyileştirilmesi, temellerin yapısı, temel türleri ve temel seçimi konularını içermektedir.

ITP 242

SU TEMİNİ VE İLETİMİ

Bu ders; suyun temin edilmesi, taşınması ve iletilmesi için kullanılan elemanları tanıtılması ve hesaplanması ile ilgili konuları içermektedir.

ITP 263

RİSK ANALİZİ VE DEĞERLENDİRMESİ (SEÇMELİ)

Risk yönetimi ve genel yönetim, tehlike ve risk kavramları, tehlike kaynakları ve oluşturdukları riskler, risk yönetiminin bir parçası olarak risk değerlendirmesi, risk değerlendirmesinin temel gerekçeleri, risk değerlendirmesi ekibi ve çalışan katılımı, risk değerlendirme teknikleri ve kıyaslamaları, risk analizi ve teknikleri, risk değerlendirme uygulamaları ile ilgili mevzuat vb. konular aktarılır.

ITP 292

GİRİŞİMCİLİK (SEÇMELİ)

Bu ders; inşaat sektörü içerisinde yer alan işler ile, girişimcilik konularını bir araya getirerek, öğrencilerin inşaat sektörü ile ilgili yeni iş fikirleri ve iş geliştirme yöntemleri üzerine çalışmalar yapabilmesini sağlamayı hedeflemektedir.

ITP 294

ETKİLİ İLETİŞİM (SEÇMELİ)

Bu derste iletişim unsurları, iletişim teknikleri, etkili iletişim yöntemleri konuları işlenerek, öğrencilerin sunum, raporlama, bilgiyi doğru aktarabilme, doğru iletişim kanalları kullanabilme kabiliyetlerini arttırmak hedeflenmektedir.

ITP 281

SANAT VE MİMARLIK TARİHİNE GİRİŞ (SEÇMELİ)

Tarih öncesi Çağ ve Sanatın doğuşu, Anıtsal kalıntılar, resimler, I.ve II. Hayvan Üslubu, En Eski Heykel Örnekleri, Taşınabilir Küçük eserler, Mezopotamya Uygarlıklarında sanat, Mısır Sanatı, Anadolu Uygarlıkları, Ege Uygarlıkları Erken, Orta ve Geç Minos), Yunan Sanatı Mythology, Mimari, Heykel ve Seramik Eserler ve Resim sanatı Etrüsk ve Roma Sanatı (Mimari, Heykel, Resim sanatı) Erken Hristiyan ve Bizans Sanatı. Avrupa’da Sanat, Roman, Gotik, Rönesans, Barok, Rokoko, Aydınlanma çağı Sanat. Anadolu Beylikleri, Selçuklu ve Beylikler dönemi ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi mimari ve sanat örneklerinin incelenmesi, tanıtılması ve yorumlanmasıdır.

ITP 273

YOL İNŞAATI (SEÇMELİ)

Bu ders; ulaştırma, ulaşım planlaması, karayolu planlaması, sıfır poligonu belirlenmesi, güzergâh oluşturulması, yatay kurp ve düşey kurp hesaplamaları vb. konuları içermektedir.

ITP 296

İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARI (SEÇMELİ)

İş kazalarının nedenleri ve sonuçları; Türkiye ve Dünya’da iş kazaları istatistikleri; İş kazaları ve meslek hastalıklarına özel epidemiyoloji; Meslek hastalıkları ve iş kazalarının tespit ve tazmini; Meslek hastalıklarının genel özellikleri; Kimyasallar nedenli meslek hastalıkları; Endüstride yoğun kullanılan ağır metallerin (Kurşun, kadmiyum, nikel, krom, civa, kobalt), çözücülerin (Benzen, toluen, stiren, trikloretilen) sağlık riskleri ve korunma; Kimyasalların ortam gözetimi; Örnek alma yöntemleri; Laboratuvar yöntemleri; Kimyasalların biyolojik gözetimi; Biyomarkır seçimi; iyoakümülasyon ve biyomagnifikasyon; Mesleki kanserler; Mesleki solunum hastalıkları (Silikozis, asbestozis, mesleki astım vb) ve korunma; Mesleki kas iskelet hastalıkları; Temel ergonomi, korunma; Mesleki deri hastalıkları; Fiziksel etkenlere (Gürültü, iyonizan ve noniyonizan radyasyon, titreşim, termal konfor, basınç farklılıkları, lazer) bağlı meslek hastalıkları; Psikososyal tehlikeler ve oluşturdukları sağlık riskleri ile ilgili konular aktarılır.

ITP 293

MESLEKİ SORUMLULUK VE ETİK (SEÇMELİ)

Bu ders ile; Ahlak, Etik ve Meslek Etiği, Etik dışı davranışlar, vaka incelemeleri, mesleki sorumluluk, bilimsel yayın etiği vb. konular kuramsal çerçevede anlatılmaktadır.

ITP 224

YENİ TEKNOLOJİK MALZEMELER (SEÇMELİ)

Bu ders; geleneksel ve ileri mühendislik malzemelerinin tanıtılması, şekil hafızalı alaşımlar, akıllı malzeme grupları, yeni teknolojik malzemelerin özellikleri ve uygulama alanları, ileri kompozit malzemeler, nanoteknoloji ve nanomalzemeleri konularını içermektedir.

ITP 295

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ (SEÇMELİ)

Bu ders; standartları ve kalite kavramlarını, kalitenin tarihsel gelişimini ve ilgili mevzuatları içermektedir.

ITP 275

BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ (SEÇMELİ)

Bu derste; bilgisayarın günümüzdeki yeri, uygulama alanları ve bu alanlara uyumlaştırması incelenmektedir. Ders ayrıca farklı uygulama programlarını kullanarak pratik deneyler sunmaktadır. Ofis yazılımları ile dijital medya yazılımları üzerine deneyler içermektedir.

ITP 215

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (SEÇMELİ)

Bu derste inşaat sektöründe kullanılan yazılım programları temel düzeyde öğretilmektedir.

ITP 265

YAPI ONARIMI VE GÜÇLENDİRME (SEÇMELİ)

Bu ders; betonarme yapıların detayları, depreme yönelik çalışmalar, temel ve duvar için hasarların sınıflandırılması konularını içermektedir.

ITP 267

PROJE ETÜDÜ VE UYGULAMALARI (SEÇMELİ)

Bu ders; uygulanan bir projede yer alacak iş programının yapılması, hesaplamalara ve grafik-tablo gibi verileri değerlendirerek projede hedeflerine göre yapılacak uygulamayı içermektedir.

ITP 277

MALİYET ANALİZİ (SEÇMELİ)

Bu ders; daha önce dersi işlenmiş olan yapı uygulama projeleri üzerinden binanın yaklaşık maliyetinin hesaplanması, ilgili projelerin kalemlerinin ortaya çıkarılarak metrajlarının alınması ve bunların var olan güncel birim fiyatları ile keşfinin yapılması konularını içermektedir.

ITP 272

ULAŞIM TEKNİKLERİ (SEÇMELİ)

Ulaşım tekniklerine giriş, trafik verileri, kaza verileri, acil durumlarda güvenlik sistemleri, yol kullanıcı ücretlendirilmesi amacıyla kullanılan sistemler gibi vb. konular ders içeriği kapsamındadır.

ITP 274

ENERJİ ETKİN YAPI TASARIMI (SEÇMELİ)

Yapılarda enerji gereksinimi, İklimsel veriler ile yapı ilişkisi, Yapı kabuğu ile enerji kullanımı ilişkisi (ısıtma, soğutma, aydınlatma) gibi faktörler ile birlikte Pencerelerin enerji kullanımında rolü, Yapı kabuğu kesit özelliklerinin ısıtma – soğutma enerjisi yönünden değerlendirilmesi, Güneş enerjisinin mimari tasarıma etkisi, Enerji artırımında tasarım kriterleri ile birlikte çevre kirliliği ilişkisi değerlendirilecektir.

ITP 270

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (SEÇMELİ)

Bilgisayar destekli modelleme programlarının tanımak, proje çalışmalarında bilgisayar kullanımını kavramak, temel komutlar ve bu komutların uygulandığı 2 boyutlu çizimleri 3 boyutlu çizimlere dönüştürmek için temel bilgilerin anlatılması, görselleştirme için render çalışmaları yapılması.

TURK 101

TÜRK DİLİ I

Bu ders; Temel dil bilgisi kuralları, Kelime çeşitleri, Zamanlar ve anlatım içinde zaman uygunluğu. Dünya dil grupları. Türkçenin dünya dil grupları arasındaki yeri. Sözlü ve yazılı anlatım şekilleri. İmla, noktalama ve yazım kuralları. Doğru cümle kurma, cümle çözümlemesi konularını içermektedir.

HIST 101

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ

Bu ders ile; öğrencinin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu temel ilkeleri ve Türk Devrimi çerçevesinde, bu düşünceyi akıl ve bilim, çağdaşlık normları içinde millî esaslara göre uyarlayarak ve uygunlaştırarak toplum, birey ve ülke seviyesinde çağdaş sorunların çözümü üzerine sınıflama, betimleme, açıklama, analiz yeteneğini kazanması hedeflenir.

ING 101

İNGİLİZCE I

Bu ders; Unit 1) Present Simple / Present Progressive Unit 2) Articles / Nouns Unit 3) Some-Any-No-Every / Much-Many-A lot of-A few-A little / How much?-How many? Unit 4) Object Pronouns / Possessive Adjectives / Possessive Pronouns / Possessive Case Unit 5) Adjectives / Adverbs / Comparisons -- Revision Units 1-5 -- Unit 6) Past Simple / Past Progressive Unit 7) Prepositions of Time / Prepositions of Place / Prepositions of Movement ARA SINAV Unit 8) Relative Clauses / Relative Pronouns (who, which, that, whose) Unit 8) Relative Clauses / Relative Pronouns (who, which, that, whose) Unit 9) Reflexive ? Emphatic Pronouns / Which? / One - Ones -- Revision Units 6 ? 9 -- Unit 10 Present Perfect Simple Unit 11) Present Perfect Simple vs. Past Simple / The verb used to, konularını içermektedir.

TURK 102

TÜRK DİLİ II

Bu ders; İmla, noktalama ve kompozisyon (noktalama işaretleri, diğer işaretler) , İmla, yazım kuralları (büyük harflerin imlası , sayıların yazılışı, kısaltmaların imlası, alıntı kelimelerin yazılışı) , Kompozisyon (kompozisyonun amacı, kompozisyon yazmada yöntem) , kompozisyonda plan, giriş, gelişme, sonuç, Anlatım özellikleri, anlatımda duruluk, anlatımda sadelik, anlatımda açıklık içtenlik, Anlatım bozuklukları ( eş anlamlı kelimelerin cümle içinde kullanılışı) , Deyimlerin yanlış kullanılışı, Anlatım biçimleri (açıklama, hikaye, özlü anlatım, tasvir, hiciv, portre, kanıtlama, konuşma, manzum anlatım çeşitleri) , Sözlü anlatım çeşitleri (günlük ve hazırlıksız konuşma, hazırlıklı konuşma, açıkoturum, münazara, panel) , Yazılı anlatım türleri (mektup, telgraf, tebrik, davetiye, edebi mektup) , iş mektupları, resmi mektup, dilekçe, rapor, tutanak, karar, ilan, reklam, sohbet, eleştiri, anı, gezi yazısı, röportaj, anket, Otobiyografi, biyografi, roman, hikaye, masal, fabl, tiyatro, trajedi, dram, senaryo) konularını içermektedir.

HIST 102

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II

Bu ders ile; öğrencinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu temel ilkeleri ve Türk Devrimi çerçevesinde, bu düşünceyi akıl ve bilim, çağdaşlık normları içinde millî esaslara göre uyarlayarak ve uygunlaştırarak toplum, birey ve ülke seviyesinde çağdaş sorunların çözümü üzerine sınıflama, betimleme, açıklama, analiz yeteneğini kazanması hedeflenir.

ING 102

İNGİLİZCE II

Okuma parçaları ve alıştırmalar, dinleme parçaları ve alıştırmalar, çeviri çalışmaları, belirli bir konuda yazı yazma, verilen bir konuda münazara yapma ile ilgili konular aktarılır.

KPL 101

KARİYER PLANLAMA

Bu ders öğrencilerin; ilgi alanları, kişisel özellikleri ve değerleri hakkında farkındalık kazanmalarını sağlayarak gelecek hedefleri ile uyumlu bir kariyer planlaması yapabilmelerine yardımcı olmaktadır.

ITP 200

STAJ

Bölümün uygun görmüş olduğu firmalarda veya kurumlarda, öğrencinin saha deneyimi kazanması hedeflenmektedir. Staj kapsamında izlenecek yol haritası, “staj hakkında” kısmında yer almaktadır.