ACE 101 – Akademik Makaleleri Okuma ve Yazmaya Giriş
ACE 101 dersinin amacı, öğrencilerin eleştirel okuma ve akademik kurallar çerçevesinde yazma becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Bu derste, öğrenciler bir tema çerçevesinde hazırlanmış çeşitli akademik metinleri okur ve içeriklerinden faydalanarak akademik makaleler yazar. Öğrenciler, okudukları metinlerin içeriğine dayanan sınıf içi tartışmalar ve sunumlar yaparak konuşma becerilerini geliştirirler. Bu ders sonunda öğrencilerin, eleştirel okuma ve düşünme, sentezleme ve bir tez odaklı akademik makale yazma becerilerini geliştirmiş olmaları beklenir.
Kredi: 3 AKTS: 3
ACE 102 – Akademik Makaleleri Okuma ve Yazma
ACE 102 dersinin amacı, öğrencilerin ACE 101 dersinde öğrendikleri dil becerilerini akademik kurallar cercevesinde bir araştırma projesi yazacak seviyeye taşımaktır. Ders dönemi boyunca, öğrenciler farklı konu ve türlerde yazılmış academik metinler okuyarak bilgiyi değerlendirme ve sentezleme becerilerini daha da geliştirerek bireysel araştırma yaparlar. Öğrenciler yazma becerilerini geliştirmenin yanısıra, sınıf içi tartışmalara katılarak, fikir üreterek ve yaptıkları araştırmayı sunarak konuşma ve sunum becerilerini geliştirirler.
Kredi: 3 AKTS: 3
ACE 103- İngilizce Sunum Becerileri
Bu ders, öğrencilerin İngilizce dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Ders, öğrencilerin çeşitli konularda öğrencileirn sunum yapma becerilerini geliştirmeyi amaçlayan öğrenme etkinlikleri içerir.
Kredi: 3 AKTS: 3
ACE 104- İngilizce İletişim Becerileri
Bu ders, öğrencilerin İngilizce dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Ders, öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini geliştirmeyi amaçlayan öğrenme etkinlikleri içerir.
Kredi: 3 AKTS: 3
HIST 101 – Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi – I
Bu ders kapsamında Türk Kurtuluş Savaşı tarihi, Atatürk döneminin dış ilişkileri, ulusal egemenlik ve Atatürk ilke ve devrimleri anlatılmaktadır. Bu kapsamda özellikle Fransız İhtilali ile gelişen siyasi değişimler ve milliyetçilik akımlarının Osmanlı’nın son yıllarına yansımaları ve Milli Mücadele yılları öncesinde Osmanlı’da çok partili anayasal sistemde ortaya çıkan fikir mücadeleleri üzerinde tartışmalar; Cumhuriyetin kurulması ile gelişen yeni siyasi ortam ve burada yaşanan sıkıntılar; Atatürk ilkeleri ile ortaya konan dinamik, atılımcı ve Batı medeniyetini hedeflemiş devlet yapısının kurumsallaşması sürecinde yaşanan sorunlar ve günümüz Türkiye’sinde bunların yansımaları incelenmektedir.
Kredi: 2 AKTS: 2
HIST 102 – Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi –II
Bu ders, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi– I (HIST 101) dersinde elde edilen bilgi ve becerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Kredi: 2 AKTS: 2
KPL 101- Kariyer Planlama
Kariyer Planlama dersi kariyer planlamasının önemi hakkında öğrencilerde farkındalık oluşturmayı hedefler. Ders, öğrencilerin kişisel yetkinliklerini keşfetmesini ve iş hayatından beklentilerini doğru anlamasını sağlayarak bilgi ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Kredi: 1 AKTS: 2
TURK 101 – Türk Dili – I
Siyaset Bilmi ve Uluslararası İlişkiler büyük ölçüde dile dayanmaktadır. Sağlıklı ve doğru bir Türk dili düzeyi oluşturmadan ilgili metinlerinin anlaşılması, yorumlanması ve gerçeklere uygun bir şekilde uygulanması mümkün değildir. Ders kapsamında Türk dilinin gelişim evreleri ve dünya dilleri arasındaki yeri, dilin etkin kullanımı, konuşma ve yazma teknikleri, iletişim tekniklerinde dilin yeri ve etkinliği incelenecektir.
Kredi: 2 AKTS: 2
TURK 102 – Türk Dili – II
Bu ders, Türk Dili – I (TURK101) dersinde elde edilen bilgi ve becerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Kredi: 2 AKTS: 2
POLS 151 – Siyaset Bilimine Giriş
Bu dersin amacı öğrencilere siyaset biliminin temel kavram ve konularını sunmaktır. İnsanların siyasi hayata katılım ve davranışlarını belirleyen ideolojiler; siyasi kurum ve süreçler, ve siyasi ve sivil aktörler öğrencilerle birlikte üzerinde durulacak konular arasındadır.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 152- Akademik Beceriler
Bu ders öğrencilerin temel akademik becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Dönem boyunca öğrenciler bir araştırma sorusunu nasıl formüle edeceklerini, bu soruyu cevaplamak için veri toplayıp analiz edeceklerini, ayrıca resmi yazışmaların nasıl yazılacağını öğrenecek, tartışma ve sunum becerilerini geliştireceklerdir. Ders, günlük yaşamda sunulan ampirik araştırmalar hakkında eleştirel düşünmenin yanı sıra daha ileri araştırma yöntemleri derslerine hazırlığı vurgular. Bu ders, öğrencileri gelecekteki derslerde karşılaşacakları farklı beklentilere hazırlamaya yardımcı olacaktır.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 153 – Hukuka Giriş
Bu ders çerçevesinde önce tümel olarak hukukun ne olduğu işlevleri açısından tanıtılmaktadır. Böylece, hukukun toplumsal yaşamda vazgeçilmezliği onun, düzen, sosyal ihtiyaçları giderme ve özellikle adalet açısından anlamı vurgulanmaktadır. Bu şekilde, hukukla ahlâk ve örf gibi benzer kavramlar arasındaki farklar ortaya konulmaktadır. Daha sonra hukuku araştıracak çeşitli bilimlerin özelliği ve hukuk bilimlerinin uygulama ile olan ilişkileri anlatılmaktadır.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 154 – Modern Dünya Tarihi
Bu ders modernleşmenin sosyal ve siyasal sonuçlarını tarihi bir perspektiften incelemektedir. Bu derste özellikle modern Avrupa tarihi üzerinden, bilim devrimi, refom, aydınlanma, kolonileşme, siyasal devrimler gibi modernleşme tarihine ışık tutan olaylar incelenmektedir. Bu olayların ışığında ortaya çıkan modernleşmenin 20. Yüzyılda Orta Asya, Afrika, Orta Doğu, Amerika ve Uzak Doğu coğrafyalarına yayılan küresel etkileri ele alınmaktadır.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 155 – Mikroekonominin Prensipleri
Mikroekonomiye girişi amac edinen bu ders ekonomi analizinin temellerini kapsamakta, hane halkı bireylerinin ve firmaların, kıt kaynaklar altında üretim ve tüketim kararlarını irdeler. Dersin amacı, ögrencilere, talep ve arz, rasyonel karar alma, kaynak dağılımı, piyasaların koordinasyon mekanizmalari, dışsallık ve rekabet konularında bilgi vermektir.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 156– Makroekonominin Prensipleri
Makroekonomi, bütün bir ekonominin nasil işlediği, performansı ve yapısı gibi konulari inceler. Ders modern makroekonomik teorinin ve ekonomi politikalarının temel araçlarını kapsayacaktır. Bu bağlamda, özellikle, Gayri Safi Yurt İçi Hasila , toplam talep ve arz, para ve para politikası, fiyat endeksleri, enflasyon, işsizlik, tasarruf, yatırım, faiz oranları, döviz kurları, ekonomik büyüme ve uluslararası finansal ilişkiler gibi gostergeler hakkında genel bilgi verilecektir.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 158- Sosyal Bilimler için İstatistik
Sosyal bilimlerde istatistiksel yöntemlerin kullanımı konusunda özel bir vurgu ile istatistiğe giriş: Veri organizasyonu, merkezi ve değişkenlik ölçüleri. Temel olasılık kavramları. Ayrık ve sürekli rasgele değişkenler ve dağılımları.Ortalama hakkında çıkarımlar. Istatistiksel bilgisayar programları kullanarak uygulamalar.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 251 – Siyasal Düşünceler Tarihi
Bu dersin amacı öğrencilere siyasetin güç, otorite, adalet ve meşruiyet gibi temel kavramlarını tanıtmaktır. Bu amaçla öğrenciler başlıca siyasi düşünürleri ve filozofların yazılı eserlerini incelerler. Bu ders, modernitenin doğuşu, post-modernite ve siyasi felsefe arasındaki karşılıklı ilişkiyi inceleme imkanı da sunar.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 252 – Anayasa Hukuku
Bu ders kapsamında özellikle liberal batı demokrasileriyle karşılaştırmalı olarak Anayasa hukukunun genel esasları ve temel kavramları anlatılmaktadır. Dersin konu başlıklarını anayasa, anayasanın yapılması ve değiştirilmesi, anayasaya uygunluk denetimi, siyasal iktidar, egemenlik, devlet kavramı, devlet biçimleri, devletin organları, anayasal devlet ve anayasacılık hareketleri, yasama-yürütme-yargı ekleri, siyasal rejimler (hükümet sistemleri), meclis hükümeti rejimi, başkanlık rejimi, parlamenter rejim, siyasal partiler, demokrasi, seçimler, seçim sistemleri, temel hak ve özgürlükler vb. konular oluşmaktadır.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 253 – Nitel Veri Analizi
POLS 209 Sosyal Bilimlerde Araştırma Metotları dersinin devamı niteliğindeki bu derste, öğrencilerin kendi çalışmalarını yeterli kalitede ve kesinlikte sürdürebilecekleri yetenekler sağlamaları hedeflenmektedir. Nicel Veri Analizi ile birlikte, ilerleyen yıllardaki akademik ve profesyonel çalışmalara zemin hazırlamaktadır. Öğrencilerin literatür taramalarındaki ve medyada sunulan veriyi eleştirel bir bakış ile inceleyebilmeleri için nitel data ve araştırma metodolojisi hakkında temel bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bu amaçla Nitel Veri Analizi dersinde, nitel analizin altında yatan ontolojik, epistomolojik ve metodolojik prensipler özetlenmektedir. Bu temel varsayımlar, metotların veriye uygulanmasında tekrar edilmekte ve gösterilmektedir. Bu ders, öğrencilere nitel veri toplama, yönetme, analiz etme ve raporlama konularında beceriler kazandırmakta ve bu becerileri uygulama imkanı sunmaktadır. Savunmasız topluluklarla çalışma ile ilgili etik düşünceler ve meseleler tartışılmaktadır.
Kredi: 4 AKTS: 6
POLS 254 – Siyaset Sosyolojisi
Öğrencilere ilk olarak modern sosyolojinin kurucu babaları Karl Marx, Max Weber ve Emile Durkheim'ın kavramları tanıtılacaktır. Ders daha sonra Batı dışındaki düşünürlerle devam edecektir. Öğrencileri (modern) sosyal düşüncenin temel giriş bilgileriyle tanıştırdıktan sonra ders, sanayi sonrası, metropolleşm+enin yükselişi, siyasi partilerin çöküşü, siyasi katılım ve temsil sorunları ve aracılı iletişim sorunları gibi çağdaş siyasi sosyoloji konularına odaklanacaktır. Öğrencilerin sunumlar ve film tartışmaları dahil olmak üzere birçok farklı biçimde derse aktif olarak katılmaları beklenmektedir.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 255 – Karşılaştırmalı Siyaset
Bu ders öğrencileri dünyanın farklı yerlerindeki siyasi sistemlerin karşılaştırılmalı analizine hazırlar. Bu amaçla farklı ülkelerin siyasi rejim ve kurumları; siyasi aktör ve sosyal hareketleri ve siyasi kültür ve gelişmişlik düzeyleri karşılaştırılarak incelenir.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 256 – Diplomasi Tarihi
Bu dersin amacı, öğrencilerimizi Siyasi Tarih disiplininin temel varsayımları, kavramları ve araştırma metotları hakkında bilgilendirmek ve Vestfalya Barışından günümüze kadarki dünya siyasi tarihinin gelişimi hakkında aydınlatmak ve öğrencilerimizin bu süreçte yaşanan belli başlı uluslararası siyasi gelişmeleri anlama ve açıklamaya yönelik yeteneklerini geliştirmektir. Dünya siyasi tarihine yön veren savaşlar ve barışlar özellikle mercek altına alınacaktır.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 257 – Uluslararası İlişkilere Giriş
Bu dersin amacı öğrencileri Uluslararası İlişkilerin bir bilim dalı olarak ortaya çıkışı, evrimi, aktörleri, temel kavram ve ilgi alanları hakkında bilgilendirmek, bu kavramları kullanarak günümüz uluslararası ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri anlayıp analiz edebilecek yeteneklerle donatmaktır. Uluslararası ilişkilerde söz konusu olan kuramsal yaklaşımlar, çatışma, işbirliği, çatışma çözümü, ekonomik ve siyasi entegrasyon, güçler dengesi, güç kullanımı, uluslararası hukuk, çevresel sorunlar, vb. konular ders çerçevesinde incelenecektir.
Kredi: 3 AKTS: 6
POLS 258– Nicel Veri Analizi
Bu ders, öğrencilere nicel data analizi ve bu analizleri sunmak konusunda uygulama becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler bir taraftan sosyal bilimlerde öne çıkan analizlerle çalışmakta, diğer taraftan ise kendi nicel araştırmalarını dizayn edip uygulama konusunda teşvik edilmektedir. Nicel veri analizi için STATA kullanılmaktadır.
Kredi: 4 AKTS: 6
POLS 351 – Uluslararası İlişkiler Teorileri
Bu dersin amacı, Uluslararası İlişkiler bilim dalında oluşturulan çeşitli kuramsal yaklaşımları incelemek ve öğrencilerimizin uluslararası ilişkiler çalışmalarında gündeme gelen konuları farklı kuramsal perspektiflerden inceleme yeteneklerini geliştirmektir. Kuram geliştirmenin ve uluslararası ilişkilere kuramsal açılardan bakmanın önemi üzerinde özellikle durulacaktır. Bu dersin çatısı altında gerçekçilik, idealizm, marksizm, inşacılık, İngiliz okulu, post-modernizm, eleştirel okul, yapısalcılık ve feminizm kuramlarına ağırlık verilecektir.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 352 – Politik Ekonomi
Dersin amacı, uluslararası ekonomi ve uluslararası siyasetin arasında bir konuma/arayüze sahip olan küresel siyasi/politik ekonomi çalışmasına bir giriş yapmaktır. Ders, küresel politik ekonominin temel kavramlarını ve teorilerini tanıtırken devlet ile piyasa arasındaki etkileşime ve bu etkileşimin topluma yansımalarına odaklanmaktadır. Öğrenciler, piyasalar ile devlet arasındaki etkileşimi liberal, merkantilist, yapısal ve diğer alternatif teoriler perspektifinden öğreneceklerdir. Ders, politika ile ekonominin küresel düzeyde dört alanda incelenmesinden oluşur. Bunlar, ticaret ve üretim, finansal sistemler, güvenlik, bilgi ve teknolojidir.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 353 – Uluslararası Hukuk
Bu dersin amacı, öğrencilerimizi, uluslararası hukukun tarihi arka planı, kaynakları, özneleri ve kuramsal doktrinleri hakkında bilgilendirmek ve öğrencilerimizin uluslararası hukuk ile uluslararası ilişkiler arasındaki etkileşimi anlamalarına yardımcı olmaktır. Uluslararası hukuk ile ahlak arasındaki ilişki, uluslararası hukuka yön veren felsefi ve politik gelişmeler, uluslararası hukukun kamusal ve özel yönleri ayrıca üzerinde durulacak konulardır.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 354 – Küresel Yönetişim ve Organizasyonlar
Bu ders, öğrencileri Uluslararası İlişkiler alanında küresel yönetişim ve uluslararası organizasyonlar konularındaki teorik tartışmalar ile tanıştırmaktadır. Dersin temel amacı, uluslararası ilişkilerin yapıları ve dinamiklerinin sürekli değiştiği bir zeminde uluslararası organizasyonların küresel yönetişim ile ne şekilde ilişkili olduğunu incelemektir. Teorik bakış açıları, dünyanın farklı yerlerinden ampirik verilerle desteklenmektektir. Bu ders, aynı zamanda kilit öneme haiz uluslararası organizasyonların küresel yönetişim meselelerindeki rollerinin yanı sıra yapıları ve işlevleri ile ilgili olarak öğrencileri bilgilendirmeyi hedeflemektedir. Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Atlantik İşbirliği Teşkilatı (NATO), Avrupa Birliği (AB), Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), İslam İşbirliği Teşkilatı, Şangay İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası organizasyonların ne şekilde çalıştığı ve küresel yönetişime nasıl katkı sundukları incelenen diğer konular arasındadır.
Kredi:3 AKTS: 5
POLS 356 – Dış Politika Analizi
Bu dersin amacı, öğrencilerimizi dış politika yapım sürecinin işleyişi, dış politikanın oluşturulmasında ve anlaşılmasında söz konusu olan düzeyler ve bu süreçte rol alan aktörlerin yapısı hakkında bilgilendirmektir. Örnek dış politika olayları üzerinden öğrencilerin dış politika analizinin çeşitli boyutlarına ve inceleme düzeylerine ilişkin analitik düşünme becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 357 – Karşılaştırmalı Demokrasi
Bu dersin amacı, demokrasi ve demokratikleşme teorilerini karşılaştırmalı bir perspektifte tartışmaktır. Bu amaçla, ders öncelikle demokratik yönetimin normları ve kuramları ile ilgili teorik argümanlara ve tartışmalara değinir. Ardından, farklı yöntemler izleyen vaka çalışmaları sunularak öğrencilerin demokratik özellikleri tartışmaları teşvik edilir. Bu dersi alacak öğrenciler daha önceki dönemlerde nitel ve nicel araştırma derslerini tamamlamış olmalıdır.
Kredi:3 AKTS: 5
POLS 358 – Mesleki Beceriler
Bu dersin amacı siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler öğrencilerine farklı sektörlerdeki iş olanaklarını tanıtmak. İlgilendikleri alanlardaki işlere başvurabilmeleri için gerekli becerileri geliştirmeyi (özgeçmiş yazmak gibi) ve iş arama platform ve kaynakları tanıtmayı hedefler. Derste farklı sektörlerde çalışan uzmanlar sektörü ve başvuru süreçlerini anlatatır. Başvurularda kullanılan yazılı belgeleri hazırlmayı öğretmeyi ve hem iş başvurularında hem yüksek lisans başvurularında gerekli olan mülakat becerilerini geliştirmeyi hedefler.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 365 – Türk Siyaseti
Bu derste, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden başlayarak 20. ve 21. yüzyılın başlarındaki Türk tarihi ele alınacaktır. Küresel gelişmeler ışığında siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler analiz edilecektir. Ayrıca, bunların çağdaş Türkiye'deki yansımaları tartışılacaktır. Ders, öncelikle eğitmenin öğrencilere haftanın konusunu tanıtacağı ve ardından sınıf içi tartışmanın gerçekleşeceği anlamında etkileşimli bir öğrenme süreci temelinde yürütülecektir. Dersin amacı, öğrencileri bu ders sırasında Türkiye örneğini temel alarak akademik ve analitik becerilerle donatmaktır.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 367 – Avrupa Birliği: Tarih ve Bütünleşme
Ders, Avrupa Birliği’nin (AB) tarihinin ve bütünleşmesinin derinlemesine incelemektedir. Temel kavramların ve AB bütünleşmesine ilişkin temel teorik yaklaşımların tanıtılmasını, bütünleşmenin tarihinin incelenmesini, AB’nin kurumlarının ve karar alma süreçlerinin anlaşılmasını, dahili ve harici bütünleşmenin temel unsurlarının ve problemlerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Etkileşime dayalı öğrenme yoluyla öğrencilerin analitik düşünme, sunum yapma, akademik yazım ve tartışma becerilerinin geliştirilmesini hedeflemektedir.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 373 - İnsan Hakları Politikaları
Ulusal ve uluslararası siyasetin öne çıkan konularında İnsan Hakları alanında geleneksel yaklaşımların yanı sıra eleştirel yaklaşımlar da ele alınacaktır. Bu tartışmalar aracılığıylaöğrenciler, İnsan Haklarının demokrasi, feminizm, kendi kaderini tayin hakkı, insani müdahale, yerli ve azınlık hakları gibi konularla ilişkisi üzerine derinlemesine tartışmalarla adım adım ilerleyeceklerdir.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 379 – Kamuoyu ve Siyasal Davranış
Ders öğrencilere siyasi davranış analizi yapabilecek kuram ve yöntemleri sunar. Öğrenciler siyasi katılımın vatandaşlarla alakalı boyutunu analitik olarak değerlendirebilir. Öğrenciler farklı vaka çalışmaları ile karşılaştırmalı bir perspektife sahip olur.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 386 – Siyaset ve Edebiyat
Edebiyat sadece toplumun güçlü bir yansıması değil, aynı zamanda toplumu şekillendirmede güçlü bir araçtır. Edebi eserler tarihi olayları ve siyasi dinamikleri tasvir edebilir ve aynı zamanda siyasi angajman araçları olarak işlev görebilir. Bu dersin amacı, özellikle roman yoluyla edebi eserler aracılığıyla siyaset biliminin çalışmasını oluşturan bir dizi sorun, teori, kurum ve olayı tanıtmaktır. Farklı tarihi, ülke ve siyasi ortamları anlatan seçilmiş sayıda romana odaklanarak, ders karşılaştırmalı siyaset için kritik konuları ele alacaktır. Bu nedenle, her roman belirli bir bağlamda incelenirken aynı zamanda karşılaştırmalı bir yaklaşımla değerlendirilecektir. İlgili olduğu yerde kısa öyküler veya şiirler gibi diğer edebi biçimler tanıtılabilir. Ders, edebiyatın toplumda ve siyasetteki rolüne bir girişle başlayacaktır. Ders daha sonra iki romanın incelenmesiyle devam edecektir. Her roman modernleşme, sömürgecilik, hükümet biçimleri, liderlik türleri, toplumsal örgütlenme, çatışma ve popülizm gibi farklı olayları ve siyasi fenomenleri vurgulayacaktır. Romanlardaki olaylar ve karakterler aracılığıyla farklı siyasi olayları inceleyeceğiz, kurumsal yapıları sorgulayacağız, toplumsal kompozisyonlar üzerinde düşüneceğiz ve çatışma ve iş birliği ortamlarını değerlendireceğiz. Kurgu dünyalarını günümüz dünyasıyla ilişkilendireceğiz ve küresel siyaseti inceleyeceğiz.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 451- Küresel Siyasette Güncel Konular –I-
Ders öğrencilere küresel siyasetteki güncel sorunları hatırlatır. Bu konuda öğrencilerin analitik çözümlemeler geliştirmesine yardımcı olur. Öğrenciler derste karşılaştırmalı bir perspektif kullanmayı öğrenir. Farklı yöntemlerle ele alınan vaka çalışmaları ile alakalı farkındalıkları güçlenir.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 452- Küresel Siyasette Güncel Konular –II-
Bu ders, öğrencilere küresel politikadaki güncel meseleler hakkında eleştirel bir anlayış sağlayan bir lisans dersidir. Yoksulluk, sağlık, gıda, savaş, insan hakları, göç, enerji ve/veya iklim değişikliği gibi bazı temel meseleleri ve temaları inceler. Dünya hızla değiştiğinden, küresel politikadaki meseleler ve bu meselelere verilen yanıtlar da buna uygun olarak değişir. Bu nedenle, ders, mevcut küresel ilişkilerdeki öne çıkan meseleleri, bu meselelerin herhangi bir zamanda başka meselelerle yer değiştirebileceği veya bunlara eşlik edebileceği bilinci ve kabulüyle ele almak üzere tasarlanmıştır. Dersler, o haftanın konusuna genel bir bakış sağlamak, tartışmalarla konu hakkında zıt görüşler sunmak üzere tasarlanmıştır.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 453 - Demokrasi, Sivil Toplum ve Sosyal Sermaye
Dersin ilk yarısında demokrasi, sivil toplum ve sosyal sermaye kavramlarının kuramsal çerçevesi tartışılır. Dersin ikinci yarısında sivil toplum ve sosyal sermaye konularını vatandaş davranış ve eğilimleri ile açıklayan çalışmalar ile birlikte, siyasi sistem ve kurumların işleyişi ile ilişkilendirildiği çalışmalar, farklı vaka çalışmaları ile karşılaştırılır.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 457 - Kalkınmakta Olan Ülkelerde Siyaset
Bu dersin ikili hedefleri, birincisi, öğrencileri çağdaş dünyada kalkınma siyasetini incelemek için alternatif teorik yaklaşımlarla tanıştırmak; ikincisi, kalkınmaya ilişkin bu soyut teorik fikirlerin tarihsel/ampirik sorgulamada nasıl somutlaştırıldığını örnekleyen bir dizi akademik çalışmayı incelemektir. Bu nedenle, dersi başarıyla tamamladıktan sonra öğrencilerin i) gelişmekte olan ülkelerde siyasetin tarihsel oluşumu ve sosyo-ekonomik yapısı hakkında temel bilgi edinmiş olmaları; ii) gelişmekte olan ülkelerde piyasaların, devletlerin ve toplumların etkileşiminin siyasi karar alma süreçlerini nasıl etkilediğini kavramaları; ve iii) kalkınmaya ulaşma çabalarında nedensel süreçleri ve yapısal dinamikleri anlamlandırmak için sosyal teori çerçevelerini ve uluslararası siyasi ekonomi/siyasi sosyoloji perspektiflerini kullanmak için temel beceriler geliştirmeleri beklenmektedir.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 461 - Göç Politikası
Siyasi, ekonomik ve sosyal aktörler ile süreçlerin insan hareketleri üzerindeki etkilerinin yanı sıra göç hareketlerinin bu yapıları dönüştürmesi göz önünde bulundurulmaktadır. Derste işlenen konular, göç konusundaki temel ve güncel akademik metinler üzerinden detaylı bir şekilde tartışılmaktadır. Öğrencilerin işlenen metinlere yönelik yazdıkları haftalık metinler ve araştırma raporları yoluyla derse aktif katılım göstermeleri beklenmektedir. Bu dersi başarı ile bitiren öğrencilerin, (uluslararası) göç ile ilgili olarak derinlemesine bir anlayış geliştirmeleri, konu hakkındaki teorik bakış açılarına hâkim olmaları, ilgili kavramlar hakkında bilgi sahibi olmaları ve (uluslararası) göçü siyasi, ekonomik ve sosyal yönlerini dikkate alarak değerlendirebilmeleri beklenmektedir. Konuyla ilgili temel ve yakın tarihli bilimsel çalışmalar temelinde ayrıntılı tartışmalar yapılır.
Kredi : 3 AKTS: 5
POLS 463 - Karşılaştırmalı Siyasette İleri Okumalar
Ders, siyaset biliminde karşılaştırmalı siyaset alanının gelişimi ile karşılaştırmalı araştırmada karşılaştırmalı metodun yerinin incelenmesi ile başlar. Daha sonra karşılaştırmalı siyasetin ana konuları incelenir: Devlet, kurumlar ve kurumların dönüşümü, milliyetçilik, demokrasi ve demokratikleşme, siyasi sistemler, seçim sistemleri, parti sistemleri, siyasi kültür ve iletişim, toplumsal hareketler ve sivil toplum.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 465 - Enerji Güvenliği
Bu ders, enerji alanındaki teorik tartışmaları ve ampirik olayların analizini içermektedir. Enerji çalışmaları alanındaki temel kavramları tanıtarak başlar ve konuya ilişkin uygulanabilecek Uluslararası İlişkiler teorilerinin tanıtılmasıyla devam eder. Bu kapsamda, enerjinin çok yönlü karakteri, her bir enerji kaynağının kendine has özellikleri ve enerji çalışmaları alanındaki temel kavramlar incelenir ve konuya dair farklı Uluslararası İlişkiler teorilerinin uygulanması örneklendirilir. Derste, küresel ve bölgesel/ulusal düzeyde gerçekleşen enerji alanındaki gelişmeler hakkında küresel enerji görünümü ele alınır. Enerji kaynakları, rezervler, üretim, ithalat, ihracat, ticaret hareketleri ve enerji alanındaki küresel ve bölgesel kurumsal çerçevenin ayrıntılandırılması amaçlanır. Enerji güvenliği kavramının Türkiye, Avrupa Birliği ve Rusya tarafından nasıl anlaşıldığı ve tanımlandığı konusu farklı haftalarda analiz edilir. Söz konusu aktörlerin enerjiye dair iç ve dış politikaları incelenerek enerji politikalarında yer alan fırsatlar ve sorunlar ayrıntılı olarak incelenir. Ders, enerji alanına dair temel kavramları ve tartışmaları anlamayı ve Türkiye, Avrupa Birliği ve Rusya özelinde söz konusu kavramların ve tartışmaların örneklendirilmesini sağlamaktadır.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 468 - Değişen Dünyada Vatandaşlık
Dersin ilk yarısında cumhuriyetçi, liberal ve toplulukçu vatandaşlık kuramları inceleniyor. İkinci yarıda değişen küresel dinamikler sonucunda vatandaşlık kavram ve pratiklerindeki değişim inceleniyor. İncelen sınırlar, uluslar üstü topluluklar, göç ve küreselleşme gibi gelişmeler geleneksel vatandaşlık yaklaşımlarını sorgulamakta. Bu sorgulamalar neticesinde gelişen çok kültürlü vatandaşlık, kozmopolit vatandaşlık, uluslar üstü vatandaşlık ve ulus ötesi vatandaşlık gibi yeni vatandaşlık kuramları inceleniyor.
Kredi: 3 AKTS: 5
POLS 476 - Toplumsal Cinsiyet ve Politika
Ders, savaş, barış, güvenlik, uluslararası siyasi ekonomi, kalkınma, etik, insan hakları, göç ve insan ticareti gibi temel siyasi konuların ve uluslararası ilişkiler konularının toplumsal cinsiyet boyutunu ortaya çıkarmak ve eleştirel bir şekilde değerlendirmek uzere tasarlanmistir.
Kredi: 3 ATKS: 5
POLS 479 - Siyaset Biliminde Regresyon Analizi
Ders öğrencilerin nicel veri analizi yeteneklerini geliştirir. Öğrenciler nicel veri analizi ile yapılmış çalışmaları takip edebilir. Nicel veri analiz yöntemleri ile kendi projelerini geliştirirler. Farklı veri setlerini araştırırmayı ve kullanmayı öğrenirler. Projelerini sunarlar.
Kredi: 3 AKTS: 5