ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI DERS İÇERİKLERİ

 

I.YIL (1.Yarıyıl) GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER
 

 FTR 113 Fizyoterapi Rehabilitasyona Giriş ve Etik (2-0-2) AKTS 3

Fizyoterapi ve rehabilitasyon tanımı, mesleki kimliği, yetki ve sorumlulukları, içeriği ve gelişimi, fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitimi ve uygulama alanları, profesyonel uygulamalar, ekip çalışması, deontoloji tanımı, fizyoterapide ve rehabilitasyonda etik prensipler, etik sorunlar ve çözüm yolları.

FTR 115 Anatomi I (2-2-4) AKTS 5

İnsanı oluşturan yapıların normal anatomisi ve fonksiyonları yer alır. İnsan anatomisi ile ilgili temel kavramlar, Anatomiye giriş, anatomik terminoloji, Hareket sistemi (Kemikler-Eklemler Kaslar).

FTR 117 Fizyoloji I (2-1-3) AKTS 4

Hücre fizyolojisi, doku, kemik, kıkırdak, kas fizyolojisi, kan fizyolojisi, periferik sinir ve merkezi sinir sistemi fizyolojisi.

 HIST 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I (2-0-2) AKTS 2

Kavramlar ve Osmanlı-Türk modernleşmesi, Fransız Devrimi & Sanayi Devrimi, Modern Devletin Oluşumu Doğrultusunda İlk Adımlar 1789-1839, Tanzimat Dönemi 1839-1876, I.Meşrutiyet’in İlanı ve II. Abdülhamit Dönemi 1876-1908, 19. Yüzyılda Osmanlı Ekonomisi, Jön Türkler, Milli Mücadele Dönemi, Lozan Konferansı ve Lozan Barış Antlaşmasının Değerlendirilmesi, Cumhuriyetin İlk Yılları 1923-1930.

 TURK 101 Türk Dili I (2-0-2) AKTS 2

Noktalama işaretleri ve yazım kuralları, Dilin doğuşu ve dilin önemi, Dünyadaki diller: Dil aileleri, yapı ve köken bakımından dünya dilleri, Türk Dilinin tarihi dönemleri, Çağdaş Türk Lehçeleri, Dil Bilgisi ve bölümleri: Türkçenin sesleri ve sınıflandırılması, ses değişmeleri, ses olayları, Türkçeye sözcük kazandırma yolları ve tarihçesi: yapısı bakımından kelimeler, kökler ve ekler, yapım ekleri: fiilden fiil, fiilden isim, isimden isim, isimden fiil, çekim ekleri: hal ekleri, anlam bakımından kelimeler, fiilimsiler, sıfatlar, zamirler

FTR 119 Fizik (2-0-2) AKTS 3

Ölçme, Vektörler, Fiziksel büyüklükler, Bir ve iki boyutlu hareket, Newton kanunları-hareket yasaları , İş, güç, enerji, Enerjinin korunumu, Momentumun korunumu, Mekanik bilgisi, Katı cisimler ve kütle merkezi, denge,esneklik prensipleri, Isı ve sıcaklığa genel bakış, Temel elektrik bilgileri (Elektrik Alan, elekt potansiyel, devreler vb), Manyetik Alan, Işık ve ışığın özellikleri.

FTR 121 Psikososyal Rehabilitasyon (2-0-2) AKTS 3

Psikososyal rehabilitasyon alanındaki kavramların tanımlanması, kaza sonrası yaşanan psikososyal süreç ve uyum aşamaları, stres ve posttravmatik stres bozukluğu, travmatik yaralanmalardan sonra görülen problemlerde psikososyal rehabilitasyon, nörolojik hastalıklarda psikososyal rehabilitasyon, çocuklarda özüre neden olan problemlerde psikososyal rehabilitasyon, ilerleyici kronik hastalıklarda ve geriatrik kişilerde psikososyal rehabilitasyon, fiziksel engellilerde psikosoyal süreç, engelli çocuğa sahip ailelerde psikosoyal süreç, görme engellilerde psikosoyal süreç, işitme-konuşma engellilerde psikosoyal süreç, depresyon ve başa çıkma yolları.

 INGL 101 İngilizce I (2-0-2) AKTS 2

Öğrencilerin başlangıç düzeyde İngilizce dil bilgisi ve kelime bilgisi ile birlikte okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin öğretimini içerir.

 

ALAN SEÇMELİ DERSLER
 

 FTR 123 İletişim Becerileri (2-0-2) AKTS 3

İletişimin tanımı, öğeleri, türleri ve iletişim engelleri, iletişim geliştirme yöntemleri, gençlerde iletişim ve iletişim problemleri, sağlık personellerinin birbirleriyle iletişimleri, hastalarla ilişkilerinde temel öğeler ve modeler, hasta ve fizyoterapist iletişiminin temelleri, hasta ile görüşmede temel teknikler, içeriği ve yönetimi, çocuk ve yaşlı hastalarda iletişim, farklı hastalıklar ve durumlarda iletişim.

 FTR 125 İş Sağlığı ve İş Güvenliği (2-0-2) AKTS 3

İş Sağlığı ve İş Güvenliği dersi tanımı ve tarihsel gelişimi, İş sağlığı ve güvenliğinin genel olarak önemi, iş kazası ve meslek hastalıklarının işçiler, işveren ve ülke ekonomisi açısından maliyetleri, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının nedenleri, iş kazalarına ve işçi sağlığı sorunlarına karşı alınabilecek önlemler, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu kuruluşlar, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uygulamada karşılaşılan sorunlar, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevzuat, İşverenin işçiyi gözetme borcu, İşverenin sorumluluğunun kaynakları ve türleri, işverenin sorumluluğunun hukuki niteliği, işverenin sorumluluğunun koşulları ve bunun diğer sorumluluk halleriyle karşılaştırılması, iş kazası ve meslek hastalığından doğan maddi tazminat ve işçinin ölümü halinde destekten yoksun kalma tazminat davaları, iş kazası ve meslek hastalığından doğan manevi tazminat davaları ve iş güvenliği tedbirlerini almayan işverenlere uygulanacak kamu hukuku yaptırımları, Türkiye’de iş güvenliği denetiminin örgüt yapısı ve uygulanışı

 

I. YIL (2.Yarıyıl) BAHAR DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER
 

 FTR 118 Anatomi II (2-2-4) AKTS 5

İnsan anatomisi ile ilgili temel kavramların işlendiği dersin ikinci bölümü; solunum sistemi, sinir sistemi, dolaşım sistemi, sindirim sistemi, duyu organları ve sistemleri, boşaltım sistemi, pelvis-perineum üreme sistemi, endokrin sistem.

FTR 120 Fizyoloji II (2-1-3) AKTS 4

Solunum Fizyolojisi, Enerji ve Metabolizma Fizyolojisi, Kardiovasküler Sistem Fizyolojisi, Duyu Fizyolojisi, Sindirim Fizyolojisi, Endokrin ve Boşaltım Fizyolojisi.

HIST 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (2-0-2) AKTS 2

20. Yüzyıl Dünya Tarihine Kısa Bir Bakış, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki Siyasî Partiler, iktidar-muhalefet ilişkileri, Partiler: Cumhuriyet Halk Partisi, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Serbest Fırka; Siyasî ve toplumsal hayatın Demokratikleşmesi, İkinci Dünya Savaşı ve Türkiye, Türkiye’de Çok Partili Hayata ve Demokrasiye Geçiş, Demokrat Parti Dönemi, İstikrarsız Koalisyonlar, Ekonomik Gelişmeler ve Toplumsal Dönüşüm, Muhtıradan Darbeye, 12 Eylül Darbesi Sonrasında Türkiye, 90’lı ve 2000’li Yıllarda Türkiye.

TURK 102 Türk Dili II (2-0-2) AKTS 2

Noktalama işaretleri, yazım kuralları, kompozisyon tanımı, amacı, kompozisyonda başarılı olmanın yöntemleri, kompozisyon yazmada yöntemler, anlatım özellikleri, anlatım bozuklukları, anlatım biçimleri, anlatım türleri

INGL 102 İngilizce II (2-0-2) AKTS 2

Öğrencilerin başlangıç düzeyde İngilizce dilbilgisi ve kelime bilgisi ile birlikte okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin öğretimini içerir.

 FTR 122 Engellilik ve Halk Sağlığı (2-0-2) AKTS 3

Bu derste normallik, engellilik ve sağlık kavramı konusundaki tanımlar, sağlığı etkileyen faktörler ve sağlığın değerlendirilmesi, engelliliğe İlişkin modeller medikal ve sosyal model, engelliliğin insan gelişimine ve aile sistemi üzerine etkisi, engelliliğin sınıflandırılması görme engelliler, ortopedik engelliler, işitme/dil ve konuşma engellileri, zihinsel engelliler, ruhsal ve duygusal engelliler, engelli bireylerin toplumla ilişkisi ve engelli bireylerin hakları, sağlığın geliştirilmesinde gerekli yaklaşım modelleri, toplum temelli rehabilitasyon, fizyoterapide uluslararası sınıflandırma sistemi, iş, okul ve çevre sağlığı, koruyucu fizyoterapi ve rehabilitasyon konuları ele alınır.

 

ALAN SEÇMELİ DERSLER

 

 FTR 124 İlk Yardım (1-1-2) AKTS 3

Hasta bakım prensipleri, sağlık ve yaralanma, kaza bölgesinin incelenmesi, hasta ve yaralının değerlendirilmesi, temel hayat desteği (erişkin), temel hayat desteği (çocuk), kanama, yaralanma ve şok, havayolunun tıkanması, zehirlenme ve ilk yardım, hayvan ısırığı ve sokmaları, kırık, çıkık ve burkulmada ilk yardım, bilinç kaybı ve koma, hastaları taşıma tekniği, yanıklar.

FTR 126 Fizyoterapide Biyokimya (1-0-1) AKTS 3

Kimyasal bağlar, su ve tamponlar, Amino asitler ve proteinler, Enzimler ve koenzimler, Karbohidratlar, Lipitler ve biyolojik zarlar, Sinyal iletim mekanizmaları, Hormonlar, Biyoenerjetik ve metabolizmanın temel kavramları, Karbohidrat metabolizması, Lipit metabolizması, Amino asit ve protein metabolizması, Metabolizmanın integrasyonu, Klinik biyokimyada temel kavramlar, klinik açıdan ödem, Enflamasyonun laboratuvar tanısı, İdrar, kasların klinik laboratuvar incelemesi, genel kan biyokimyası.

FTR 128 Fizyoterapide Histoloji (1-0-2) AKTS 3

Histolojiye giriş ve Histolojik Yöntemler, epitel doku, bağ doku, kıkırdak doku, kemik doku, kan doku, kas doku, sinir doku, lenfoid sistem.

FTR 130 Fizyoterapide Patoloji (1-1-1) AKTS 3

Patolojiye giriş, patolojik inceleme, laboratuar yöntemleri ve canlı hastalık etkenleri, hemopoetik sistem hastalıkları, tümör patolojisi, kalp hastalıkları, iltihap-nekroz- trombüsembolüs-infarktüs, solunum hastalıkları, kadın genital sistemi hastalıkları ve meme hastalıkları, gastrointestinal sistem hastalıkları, endokrin sistem hastalıkları, üriner ve erkek genital sistem hastalıkları, gastrointestinal sistem hastalıkları, kemik ve yumuşak doku hastalıkları, deri hastalıkları.

 

II. YIL (1.Yarıyıl) GÜZ DÖNEMİ

 

ZORUNLU DERSLER
 

FTR 221 Fizyoterapide Temel Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri (1-3-3) AKTS 4

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon’da hikaye alma (yaş, boy, kilo, iş/oyun/okul durumu, gelişimi, yaşadığı çevre, soy geçmişi, tıbbi hikayesi, fonksiyonel durumu, aktivite düzeyinin kaydedilmesi), gözlemsel analizi (deri rengi, deri bütünlüğü, skar doku, ödem varlığı) vücut yapısı, postürü (dinamik, statik, istemli), antropometrik ölçümleri, kassal kuvveti, kassal enduransı, esnekliği, eklem hareket açıklığı (pasif, aktif, fonksiyonel), koordinasyonu, temel ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile değerlendirme ve yorumlayabilme yetisi kazandırmak amaçlanır.

FTR 223 Manipulatif Tedavi I (1-3-3) AKTS 4

Özgün masaj tekniklerinin (klasik masaj, konnektif doku, teröpotik masaj, manuel lenf drenaj) mekanik, fizyolojik, psikolojik ve refleks etkileri ile uygulama sonrası etkinliği belirlemede kullanılacak değerlendirme yöntemleri ve bu yöntemlerin pratik uygulamaları öğretilir. Öğretilecek yöntemlerin endikasyon ve kontraendikasyonları; biopsikososyal çerçevede klinik örnekler ile hasta emniyetini sağlayarak değerlendirme ve analitik yaklaşımlar ile etkin tekniğin hangisi olduğuna karar verme yetisi kazandırmak amaçlanır.

FTR 225 Elektroterapi I (1-3-3) AKTS 4

Kanıta dayalı Fizyoterapi ve rehabilitasyon programını destekleyecek elektroterapatik ve elektrofiziksel ajanların (iyontoforez, TENS, enterferansiyel akımlar, faradik stimülasyon, yüksek voltajlı galvanik stimülasyon, nöromusküler elektrik stimülasyonu, elektriksel kas stimülasyonu, biofeedback, vs) endikasyonları, kontraendikasyonları, yararlılıkları ve uygulama şekilleri ile sağlam ve yaralanmış periferik sinirlerin elektrofizyolojik yanıtlarının yorumlanma yetisi kazandırmak amaçlanır.

 FTR 227 Isı, Işık ve Hidroterapi (1-2-2) AKTS 3

Ağrı fizyolojisi ve parametrelerinin (tipi, şiddeti, frekansı, lokalizasyonu, paterni, tarzı sebepleri) değerlendirilmesi, inflamasyon, yumuşak doku iyileşme süreci, immobilizasyonun etkileri, dejenerasyon ve rejenerasyon süreçleri; fizyoterapi ve rehabilitasyonda kullanılan yüzeyel sıcak (infraruj, hot pack, fluidoterapi, parafin, ultraviole vb), soğuk uygulamalar (buz masajı, kryoterapi, cold pack vb), lazer ve hidroterapi (zıt banyo, havuzlar, whirpool, kaplıcalar) yöntemlerinin gözden geçirilmesi ve örnek uygulamalar ile fiziksel prensipler, fizyolojik etkiler, uygulama yöntemleri, endikasyonları, kontraendikasyonları ve tehlikeleri konusunda temel bilgi ve uygulama yöntemleri örnekler ile ders kapsamında ele alınır

 FTR 229 Hareket ve Fonksiyon Gelişimi (1-1-2) AKTS 3

Normal hareket ve fonksiyon gelişimi ilgili terminoloji ve kavramlar, Gelişim Teorileri, Normal ve anormal hareket ve fonksiyonun gelişim, Refleks ve duyu gelişimi, Motor gelişim basamakları, bebek gelişimi psikomotor gelişim, motor organizasyon düzeyleri, yenidoğan değerlendirmesi, patolojik refleksler, Çocuğun prenatalden adolesana normal gelişim süreci, pediatrik nörolojik muayene, spinal ve beyin sapı refleksleri, orta beyin düzeltme reaksiyonları, korteks seviyesi, denge reaksiyonları, motor gelişim testleri, refleks ve duyu gelişimi, riskli bebekler, hipotonik bebek, cerebral palsy.

 FTR 231 Biyomekani ve Kinezyoloji I (2-1-3) AKTS 3

Hareket ve mekanik prensipler, kemik, kas, kollajen, kıkırdak ve yumuşak dokunun biyomekanik özellikleri ve patomekaniği, vücut eklemlerinin genel mekanik özellikleri, denge, oryantasyon düzlemleri ve koordinatlar ile normal ve patolojik yürüyüş ders kapsamında ele alınır.

 FTR 233 Nörolojik Bilimler (2-0-2) AKTS 3

Çocuk ve erişkinlerde, nörolojik değerlendirme, medulla spinalis hastalıkları, cerebrovasküler hastalıklar, ekstrapiramidal sistem hastalıkları, cerebellar sistem hastalıkları, nöromüsküler hastalıklar, MS, Parkinson, polio, guillain barre, periferik sistem ve hastalıkları, sinir ve kasta dejenerasyon ve rejenerasyon, elektrofizyolojik testler (EMG, sinir iletim çalışmaları, uyarılmış potansiyeller, EEG).
 

ALAN SEÇMELİ DERSLER
 

 FTR 235 Fonksiyonel Nöroanatomi (2-0-2) AKTS 3

Merkezi, periferik ve otonom sinir sisteminin özelliklerini ve fonksiyonlarını kavranmasını sağlamak; kranial ve periferik sinir bütünlüğünü değerlendirme ve bu nöroanatomik yapıların işlev bozuklukları sonucunda gelişebilecek fonksiyon bozukluklarını ayırt edebilme yeterliliği kazandırmak amaçlanır.

FTR 237 Ortopedi (2-0-2) AKTS 3

Kırıklar, çıkıklar, Üst ekstremitede görülen ortopedik problemlerin değerlendirmesi ve tedavisi (omuz kuşağı- (kol ve dirsek- ön kol ve el), Artroplastiye giriş (omuz, kalça, diz, ayak bileği, küçük eklem), Çocuk ortopedisi, Kalça, diz, ayak-ayak bileği ekleminde görülen ortopedik problemlerin değerlendirmesi ve tedavisi, Amputasyonlar, Omurgada görülen ortopedik problemlerin değerlendirmesi ve tedavisi, Postür bozukluğu (skolyoz-kifoz- göğüs deformiteleri), Ortopedik tümörler.

 

II.YIL (2.Yarıyıl) BAHAR DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER
 

 FTR 222 Temel Egzersiz Uygulamaları (1-3-3) AKTS 3

Fizyoterapi ve rehabilitasyonda terapötik egzersiz yaklaşımları hazırlarken sıklıkla kullanılan eklem hareket açıklığı egzersizleri, yatak içi egzersizler, tilt table, germe egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri (baş, boyun, bel, ekstremite), izokinetik egzersizler, aerobik egzersizler, gevşeme egzersizleri (nefes ve hareket stratejileri, gevşeme teknikleri), açık ve kapalı halka egzersizleri, denge ve derin duyu egzersizleri, piliometrik/çeviklik egzersizleri, dinamik lomber stabilizasyon egzersizleri, kompresyon terapisi, kesikli/sürekli traksiyon uygulamaları ve sürekli pasif hareket (CPM) konuları ders kapsamında işlenir. Derste kişiye ve topluma özgü egzersiz protokolünde gerektiği durumlarda gerekli değişiklikleri doğal veya farklı terapötik ortamlara uygun olarak planlama ve uygulama yetisi kazandırmak amaçlanır. Ayrıca serbest ağırlıklar, denge tahtaları, pilates topları ve egzersiz lastikleri gibi egzersiz ekipmanları ders kapsamında ele alınır.

FTR 224 Manipulatif Tedavi II (1-1-3) AKTS 3

Eklem ve yumuşak dokuların fonksiyonel anatomisi, fizyolojisi, biyomekaniği ve patomekaniği; immobilizasyonun etkileri; eklem/yumuşak doku manipulasyonu, mobilizasyonu, manuel traksiyon ve transvers friksiyon tekniklerinin temel özellikleri, endikasyonları, yan etkileri ve kontraendikasyonları; eklem ve yumuşak doku patofizyolojisi ve iyileşme fazları üzerine temel ölçme, değerlendirme ve farklı manuel tedavi uygulamaları; manuel tekniklerin kas aktivitesi üzerine etkileri; nöromotor ve manuel takniklerin prensipleri ve fizyoterapiye özgün uygulama prensipleri; biopsikososyal çerçevede klinik örnekler ile hasta emniyetini sağlayarak değerlendirme ve analitik yaklaşımlar ile etkin tekniğin hangisi olduğuna karar verme, hastayı pozisyonlama ve tekniği uygulayabilme becerisi ders kapsamında kazandırılır.

FTR 226 Elektroterapi II (1-3-3) AKTS 4

Fizyoterapi ve rehabilitasyon programını destekleyecek ultrason, fonoforez, kısa dalga diatermi, radar, mikrodalga diatermi, magnetoterapi, biofeedback, ESWT vb. elektroterapötik ajanların belirlenmesi, uygulama şekilleri ve problem çözme yetisi ders kapsamında kazandırılır.

FTR 228 Egzersiz Fizyolojisi (2-1-3) AKTS 3

Egzersiz Fizyolojisine Giriş, Vücutta ve egzersizde enerji transfer sistemleri, Egzersizde Kas Fizyolojisi, Sinir fizyolojisi ve hareketin nöral kontrolü, Kardiovasküler sistem ve egzersiz, Egzersize dolaşım ve kan uyumları , Endokrin sistem ve vücut kompozisyonu ve egzersiz, Solunum Sistemi ve Egzersiz , İmmün sistem ve egzersiz, Oksijen borcu ve açığı, Egzersizde Bağışıklık - Ani Ölüm, Fiziksel aktivite nedir-etkileyen faktörler-MET, süresi, şiddeti, değerlendirilmesi, İstirahat ve fiziksel aktivitede enerji kapasitesi ve enerji harcamasının ölçülmesi, Egzersiz testleri- Klinikte uygulanan efor testleri, Aerobik ve anaerobik egzersiz eğitimi, egzersiz sonrası toparlanma, Termoregülasyon ve egzersiz, Sualtı ve yüksek irtifa fizyolojisi, Çocuklar, kadınlar ve yaşlılarda fizyolojik değerlendirmeler, Sporcu kalbi.

FTR 230 Beslenme İlkeleri (2-0-2) AKTS 3

Karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu, enerji metabolizması, su ve elektrolitlerin vücut çalışmasındaki önemi, özel durumlarda beslenme, besin gruplarında yer alan besinlerin sağlıklı beslenmedeki önemi ve değerlendirilmesi ders kapsamında ele alınır.

FTR 232 Biyomekani ve Kinezyoloji II (2-1-3) AKTS 3

Kolumna vertebralis patolojileri, anatomik ve mekanik özellikleri; pelvis, kalça, diz, ayak/ayak bileği, omuz-kol kompleksi, dirsek, el-elbileğine yönelik anatomik, kinematik ve kinetik özellikleri ile omurganın patolojik durumları ve birbirleriyle ilişkileri ders kapsamında ele alınır.

FTR 234 Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Mesleki Uygulama I (4 Hafta Yaz Uygulaması) (1-8- 5) AKTS 5

Dört haftalık yaz stajında fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulama yeteneklerinin gelişmesi amaçlanır.

FTR 236 Nöroşirurji (2-0-2) AKTS 3

Epilepsi, Nörolojik muayene, Medulla spinalis hastalıkları, Polinöropatiler, Ekstrapiramidal sistem hastalıkları, Tuzak nöropatileri, Demiyelinizan hastalıklar, Serebellar sistem hastalıkları, Serebrovasküler hastalıklar, Kas hastalıkları Santral ve Periferik Sinir Cerrahisi Yaklaşımlar, Nörodiagnostik yöntemler, serebrovasküler hastalıklar, KIBA, KIBAS, kafa travmaları, spinal travmalar ve tümörleri, periferik sinirlerin cerrahi hastalıkları, disk hernileri, hidrosefaliler, konjenital ve gelişimsel santral sinir sistemi cerrahi yaklaşımları, erişkin ve pediatrik beyin tümörleri, ağrı ve spastisite cerrahisi. Çocuk ve erişkinlerde, nörolojik değerlendirme, medulla spinalis hastalıkları, cerebrovasküler hastalıklar, ekstrapiramidal sistem hastalıkları, cerebellar sistem hastalıkları, nöromüsküler hastalıklar, MS, Parkinson, polio, guillain barre, periferik sistem ve hastalıkları, sinir ve kasta dejenerasyon ve rejenerasyon, elektrofizyolojik testler (EMG, sinir iletim çalışmaları, uyarılmış potansiyeller, EEG).


ALAN SEÇMELİ DERSLER
 

 FTR 238 Dahili Hastalıklar (2-0-2) AKTS 3

Dahili hastalıklar kapsamında; Diyabet, obezite, kalsiyum fizyolojisi, osteomalazi, osteoporoz, anemi, hiperkalsemi ve kas iskelet sistemi etkileri, troid hastalıkları ve kas iskelet sistemi etkileri. Kardiyoloji; Hipertansiyon, koroner arter hastalığı, MI, kalp ritim bozuklukları, doğuştan kalp hastalıkları, EKG, efor testi. Göğüs hastalıkları kapsamında; Göğsün fizik muayenesi: İnspeksiyon, palpasyon, perküsyon, oskültasyon, akciğer grafisi, solunum hastalıklarında belirtiler, semptomlar ve değerlendirme yöntemleri, bronşit, bronşektazi, astım, KOAH, kistik fibrozis,pulmoner emboli, solunum fonksiyon testleri, pnömothorax , hemothorax, pulmoner efuzyon, tüberküloz, akciğer kanserleri vs...

 

3. YIL (5. Yarıyıl) GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER
 

  FTR 321 Nörofizyolojik Yaklaşımlar I (2-2-3) AKTS 4

Propriyoseptif Nöromüsküler Fasilitasyon (PNF) tekniklerinin tanımı, temel prensipleri, hareket paternleri, rehabilitasyon uygulamaları, akuatik uygulamalar ders kapsamında ele alınır.

FTR 323 Ortopedik Rehabilitasyon (3-0-3) AKTS 3

Kırıkların genel tedavi prensipleri ve çeşitli kırıklardan sonraki fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımları; romatoid artrit, osteoartrit, ankilozan spondilit gibi eklem dejenerasyonuna yol açan durumların konservatif tedavisi ve endoprotezler gibi eklem replasman cerrahisi sonrası rehabilitasyon prensipleri; rotator kılıfın tendinit ve yırtıkları, bursit ve periartrit gibi omuz eklemine ait patolojilerin rehabilitasyonu; dizde patellofemoral ağrı sendromu, bağ ve menisküs yaralanmalarının rehabilitasyonu, bel ve boyun ağrılarında fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemleri; ortopedik durumlar ve kas iskelet sistem yaralanmalarında kullanılabilecek bandaj ve teypleme yöntemleri ile ilgili pratik uygulamaları içerir.

FTR 325 Pediatrik Rehabilitasyon (2-2-3) AKTS 3

Pediatrik özel popülasyonlarda (serebral palsi, muskuloskeletal işlev bozuklukları) uygulanan fizyoterapi ve rehabilitasyona özgün değerlendirmeler (hikaye, okul/oyun durumu, fonksiyonel durumu/kısıtlılığı, aktivite seviyesi, primitif/postüral refleksler/ reaksiyonlar, kas tonusu, eklem hareket açıklığı, duyu bütünlüğü, postür, yürüme, denge, lokomosyon, yardımcı cihaz, bilişsel durum, kullanılan ekipmana bağlı deri bütünlüğü) ders kapsamında işlenecektir.

FTR 327 Pulmoner Rehabilitasyon (2-2-3) AKTS 3

Kardiorespiratuar sistem, solunum sistemi bozukluklarına yol açan patolojiler ve fonksiyonel yetersizlikler tanımlanır, egzersiz-istirahat sırasında pulmoner sistemi değerlendirir; değerlendirme sonuçları ışığında rehabilitasyon programını çizme ve uygulama becerisi kazandırmak amaçlanır.

FTR 329 Ortez ve Rehabilitasyonu (2-1-3) AKTS 3

Bu ders ortezlerin biomekanik prensipleri; ortez uygulaması öncesi ve sonrasındaki değerlendirmeler; üst, alt ekstremite ve spinal bölgenin çeşitli segmentleri için ortez kullanımı; çeşitli yaralanmalar, kas-iskelet ve sinir sistemi hastalıkları, cerrahi sonrası durumlar ve konjenital-edinilmiş deformitelerde ortez yaklaşımları; ortez kontrolü ve ortotik rehabilitasyonu konularını içerir.

FTR 331 Temel Psikoloji (2-0-2) AKTS 3

Psikolojinin mikro ve makro düzeydeki temel inceleme alanlarının tanıtıldığı, temel psikoloji bilgilerinin verildiği bir derstir. Bu ders kapsamında öğrencilere, genel psikoloji yaklaşımı, psikolojide araştırma yöntemleri, duyum ve algı, bilinç, öğrenme ve bellek, kişilik ve motivasyon gibi konularda temel bilgiler verilecektir.

KPL 101 Kariyer Planlama (1-0-1) AKTS 2

Bu ders ile, öğrencilerde iş hayatının dinamikleri ve beklentileri konusunda farkındalık oluşturulması ve öğrencilerin kariyerlerini kendi zekâ, kişilik, bilgi, beceri, yetenek ve yetkinliklerine   uygun   olarak    kariyer    planlaması    yapabilmesi    için    yol    gösterilmesi amaçlanmaktadır.

EHP 201 Sağlık Profesyonelleri için İngilizce I (3-0-3) AKTS 3

 

ALAN SEÇMELİ DERS
 

FTR 333 İş ve Uğraşı Tedavisi (2-1-3) AKTS 3

Rehabilitasyonda takım çalışması içinde iş ve uğraşı tedavisinin rolünü açıklamak, performans alanlarında temel iş ve uğraşı değerlendirme yöntemlerini tanımlamak, uygun iş ve uğraşı yaklaşımlarının geliştirilebilmesi konusunda temel bilgiler ve uygulama örnekleri vermek, farklı hastalıklar kapsamında uygulamaları göstermektir.

 

FAKÜLTE SEÇMELİ DERS
 

  SBF 110 Sosyal Sorumluluk Projeleri (2-0-2) AKTS 3

Ders sosyal sorumluluk ile ilgili temel kavramları, sosyal sorumluluk projesi geliştirme ve gerçekleştirme aşamalarını içerir.

SBF 101 Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite (2-0-2) AKTS 3

Bu ders; ‘beslenme nedir, sağlıklı beslenmenin önemi, yeterli ve dengeli beslenmenin önemi, fiziksel aktivite ve egzersiz tanımları, egzersiz, sağlık ve beslenme ilişkisi, çocuklarda ve yetişkinlerde farklı egzersiz türlerinde beslenme’ konularını içerir.

 

III.YIL (6. Yarıyıl) BAHAR DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER
 

  FTR 322 Nörofizyolojik Yaklaşımlar II (2-2-3) AKTS 4

Hemipleji sonrası görülen klinik özellikler ve tedavisinde kullanılan farklı nörofizyolojik yaklaşımlar (Yeni Bobath, Johnston, Brunnstrom vb); nöroplastisite, motor kontrol ve motor öğrenme teori ve prensipleri; rehabilitasyon öncesi ve sonrası fonksiyon ve yapıların fizyoterapi yöntemleri ile değerlendirme ve biopsikososyal etki ve sonuçları göz önüne alınarak rehabilitasyon programı çizme ve uygulayabilme; kas tonusunu/spastisiteyi tanıma ve yönetebilme konuları ders kapsamında ele alınır.

FTR 324 Nörolojik Rehabilitasyon (2-1-3) AKTS 3

Hareket hastalıkları, demyelinizan hastalıklar, nöromuskuler hastalıklar gibi sık karşılaşılan nörolojik hastalıkların klinik özellikleri, üst ve alt motor nöron etkilenimlerinin oluşturulacak fizyoterapi programları yönünden klinik özellikleri, hastalıklara özel ölçme-değerlendirme ve nörofizyolojik temelli tedavi uygulamaları

FTR 326 Protez ve Rehabilitasyonu (2-1-3) AKTS 3

Amputasyon, amputasyon nedenleri, seviyeleri, konjenital ekstremite noksanlığı, parsiyel el ve ayak protezleri, üst ve alt eks tremite amputasyon seviyelerine göre protez uygulamaları ve komponent seçimi, protezlerde statik ve dinamik ayarlar, kontrol mekanizmaları, alt ekstremite amputelerinde görülen yürüyüş problemleri, erken ve geçici protez uygulamaları, myoelektrik protezler, ileri teknolojik protez uygulamaları ve ampute rehabilitasyonu

FTR 328 Kardiak Rehabilitasyon (2-1-3) AKTS 3

Kardiyak rehabilitasyonun tarihçesi, koroner arter hastalıkları, myokard enfarktüsü ve rehabilitasyonu, risk faktörleri ve eğitimi, efor testleri, koroner arter hastalıklarında egzersiz eğitimi, diabetus mellitus, kalp yetmezliği, periferik vasküler hastalıklar, obesite ve bu problemlerde kardiyak rehabilitasyon yaklaşımları, kardiyak cerrahide rehabilitasyon gibi konuları içerir.

EHP 202 Sağlık Profesyonelleri için İngilizce II (3-0-3) AKTS 3

 

 FTR 330 Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Mesleki Uygulama II (1-8-5) AKTS 5

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ünitelerinde, hastalık gruplarına özel klinik problem çözme, tedavi programını planlama ve uygulama.

 

ALAN SEÇMELİ DERSLER
 

  FTR 332 Biyoistatistik ve Araştırma Metodolojisi (2-1-3) AKTS 3

Bu derste Epidemiyoloji biliminin tanıtılması, araştırma planlama konusunun öğrenilmesi, biyoistatistiğin temel kavramlarının öğretilmesi, sağlık alanında yapılmış çalışmaların istatistik önemlilik testleri yönüyle incelenme becerisi öğretilir.

FTR 334 Spor Rehabilitasyonu (2-0-2) AKTS 3

Spor fizyoterapisinin tanımlanması, çocuk ve spor, kadın ve spor, engelliler ve spor konularının öneminin kavranması; Antrenman bilgisi, spor psikolojisi, sporda beslenme konularının kavranması; Fiziksel uygunluğun tanımı ve değişik gruplarda kullanılan test bataryalarının tanımlanması; Spor yaralanmalarının ve iyileşme süreçlerinin tanımlanması, Spor yaralanmalarında ve sporcularda ölçme, değerlendirme ve fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulaması

 

IV.YIL (7. Yarıyıl) GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER
 

  FTR 413 Proje Uygulaması I (2-0-2) AKTS 3

Proje raporu yazma, istatistiksel metodları uygulama.

FTR 415 Klinik Alan Uygulama I (1-24-13) AKTS 15

Klinik çalışma kapsamında hasta ve hasta yakınlarına tıbbi duruma nasıl müdahale edileceği hakkında eğitim ve bilgilendirme yapabilmeyi yetisi bu ders kapsamında öğretilir.

FTR 417 Fizyoterapide Klinik Karar Verme I (2-0-2) AKTS 3

Vakayla ilgili öğrencilerin ve danışmanların hazırlığı, grup çalışması ile vakanın klinikte değerlendirilmesi, biopsikososyal modele dayalı problem listesinin oluşturulması ve kanıta dayalı verilerle oluşturulan tedavi yaklaşımlarının sınıf içi ortamda tartışmaya açılması.

 

ALAN SEÇMELİ DERSLER

 

 FTR 419 Fizyoterapide Özel Konular (2-0-2) AKTS 3

Bu ders özel konularda fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları konularını içerir.

FTR 421 Farmakoloji (2-0-2) AKTS 3

Farmakoloji ve toksikolojideki temel kavramlar, doku ve organ sistemlerine etkili ilaçların farmakolojik özellikleri ve yan etkileri

FTR 423 İşitme ve Konuşma Tedavisi (2-0-2) AKTS 3

İşitme sisteminin anatomik ve fizyolojik özellikleri, konuşma sisteminin anatomik ve fizyolojik özellikleri,vestibüler sisteminin anatomik ve fizyolojik özellikleri, bu sistemlerde meydana gelen bozuklukların klinik özellikleri işlenecektir.

 

IV. YIL (8. Yarıyıl) BAHAR DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER

 

  FTR 414 Proje Uygulaması II (2-0-2) AKTS 3

Proje raporu yazma, istatistiksel metodları uygulama.

FTR 416 Klinik Alan Uygulama II (1-24-13) AKTS 15

Fizyoterapi ve rehabilitasyona özel tedavi ve değerlendirme yaklaşımlarının gözden geçirilip pratik uygulamaların yapılmasıdır.

FTR 418 Fizyoterapide Klinik Karar Verme II (2-0-2) AKTS 3

Vakayla ilgili öğrencilerin ve danışmanların hazırlığı, grup çalışması ile vakanın klinikte değerlendirilmesi, biopsikososyal modele dayalı problem listesinin oluşturulması ve kanıta dayalı verilerle oluşturulan tedavi yaklaşımlarının sınıf içi ortamda tartışmaya açılması.


ALAN SEÇMELİ DERSLER
 

 FTR 422 Radyolojik Görüntüleme Yöntemleri (2-0-2) AKTS 3

Ders süreci boyunca radyolojik yöntemlerin temel prensipleri, radyolojik görüntüleme ve değerlendirme yöntemleri, radyolojik anatomi ve radyolojik patolojiler hakkında genel bilgiler kazandırılır.

FTR 424 El Rehabilitasyonu (2-0-2) AKTS 3

El ve üst ekstremitenin anatomi ve biyomekanik prensipleri, yumuşak doku problemleri, kırıklar, eklem problemleri, sinir yaralanmaları sonrası rehabilitasyon prensipleri.

FTR 426 Kadın ve Erkek Sağlığında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (2-0-2) AKTS 3

Kadın ve Erkek Sağlığında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon kapsadığı problemlerin tanımı, sınıflandırılması, değerlendirilmesi, koruyucu yaklaşımları, uygulanabilecek farklı fizyoterapi yaklaşımlarının seçimi ve bu yaklaşımların uygulanması.