| ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ GASTRONOMİ ve MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ 2025-2026 AKADEMİK YILI DERS MÜFREDATI (2025 - 2026 GASTRONOMY AND CULINARY ARTS CURRICULUM) |
|||||||||
| 1.YIL FRESHMAN |
|||||||||
| 1 Güz Dönemi Fall Semester |
Teorik Theory |
Uygulama Practical |
Kredi Credits |
AKTS ECTS |
Ön / Yan Koşul Pre / Co-requisite |
||||
| GMS 1001 | Gastronominin Temelleri Basics of Gastronomy |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 1003 | Gıda Bilimi Food Science |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 1005 | Gıda Güvenliği ve Hijyen Food Safety and Hygiene |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| GMS 1007 | Temel Ofis Programları Basics Office Programmes |
1 | 2 | 2 | 5 | ||||
| GMS 1009 | Temel Matematik Basic Mathematic |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| TURK 101 | Türk Dili I Turkish Language I |
2 | 0 | 2 | 2 | ||||
| HIST 101 | Atatürk İlke ve İnkılapları I Ataturk's Principles and Revoluation History I |
2 | 0 | 2 | 2 | ||||
| GMS 101 | Akademik İngilizce-I Academic English I |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| TOPLAM TOTAL |
20 | 2 | 21 | 30 | |||||
| 2 Bahar Dönemi Spring Semester |
Teorik Theory |
Uygulama Practical |
Kredi Credits |
AKTS ECTS |
Ön / Yan Koşul Pre / Co-requisite |
||||
| GMS 1002 | Mutfak Uygulamalarına Giriş Introduction to Kitchen Practices |
2 | 2 | 3 | 6 | Ön koşul: GMS 1005 Pre-requisite: GMS 1005 |
|||
| GMS 1004 | Beslenme İlkeleri Nutrition |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| GMS 1006 | Temel Sanat Eğitimi Basic Art Education |
2 | 1 | 3 | 6 | ||||
| GMS 1008 | Gastronomide Yönetim ve Organizasyon Management and Oragnization in Gastronomy |
3 | 0 | 3 | 6 | ||||
| TURK 102 | Türk Dili II Turkish Language II |
2 | 0 | 2 | 2 | ||||
| HIST 102 | Atatürk İlke ve İnkılapları II Ataturk's Principles and Revoluation History II |
2 | 0 | 2 | 2 | ||||
| GMS 102 | Akademik İngilizce-II Academic English |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| TOPLAM TOTAL |
17 | 3 | 19 | 30 | |||||
| Dersler Courses |
DERS SAYISI Number of Courses |
KREDİ Credits |
AKTS ECTS |
||||||
| Temel Dersler Core Course |
11 | 32 | 52 | ||||||
| Genel Dersler General Courses |
4 | 8 | 8 | ||||||
| Alan Seçmeli Dersler Area Elective Courses |
0 | 0 | 0 | ||||||
| Alan Dışı Seçmeli Dersler Non-area Elective Courses |
0 | 0 | 0 | ||||||
| 1.Yıl Toplam 1st Year Total |
15 | 40 | 60 | ||||||
| 2.YIL SOPHOMORE |
|||||||||
| 3 Güz Dönemi Fall Semester |
Teorik Theory |
Uygulama Practical |
Kredi Credits |
AKTS ECTS |
Ön / Yan Koşul Pre / Co-requisite |
||||
| GMS 2001 | Mutfak Uygulamaları I Kitchen Practices I |
1 | 3 | 3 | 6 | Ön koşul: GMS 1005 Pre-requisite: GMS 1005 |
|||
| GMS 2003 | Yiyecek Tarihi Food History |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| GMS 2005 | Ekmekçilik Breads |
1 | 3 | 3 | 4 | Ön koşul: GMS 1005 Pre-requisite: GMS 1005 |
|||
| GMS 2007 | İçecekler Beverages |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| TRM 2001 | Yiyecek ve İçecek Yönetimi Food and Beverage Management |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| TRM 2005 | Pazarlamaya Giriş Introduction to Marketing |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| *** 201 | Alan İçi Seçmeli Ders - Yabancı Dil I Grup-5 Area Elective Course - Foreign Language I Group-5 |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| TOPLAM TOTAL |
17 | 6 | 21 | 30 | |||||
| 4 Bahar Dönemi Spring Semester |
Teorik Theory |
Uygulama Practical |
Kredi Credits |
AKTS ECTS |
Ön / Yan Koşul Pre / Co-requisite |
||||
| GMS 2000 | Staj I Internship I |
0 | 2 | 1 | 10 | ||||
| GMS 2002 | Mutfak Uygulamaları II Kitchen Practices II |
1 | 3 | 3 | 5 | Ön koşul: GMS 1005 Pre-requisite: GMS 1005 |
|||
| GMS 2004 | Menü Planlama Menu Planning |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| GMS 2006 | Pastacılık Pastry |
1 | 3 | 3 | 4 | Ön koşul: GMS 1005 Pre-requisite: GMS 1005 |
|||
| TRM 2004 | Maliyet Yönetimi Cost Management |
2 | 1 | 3 | 5 | ||||
| *** 202 | Alan İçi Seçmeli Ders - Yabancı Dil II Grup-5 Area Elective Course - Foreign Language II Group-5 |
3 | 0 | 3 | 3 | Ön koşul: *** 201 (Yabancı Dil I) Pre-requisite: *** 201 Pre (Foreign Language I) |
|||
| TOPLAM TOTAL |
10 | 9 | 16 | 30 | |||||
| Dersler Courses |
DERS SAYISI Number of Courses |
KREDİ Credits |
AKTS ECTS |
||||||
| Temel Dersler Core Course |
11 | 31 | 54 | ||||||
| Genel Dersler General Courses |
0 | 0 | 0 | ||||||
| Alan Seçmeli Dersler Area Elective Courses |
2 | 6 | 6 | ||||||
| Alan Dışı Seçmeli Dersler Non-area Elective Courses |
0 | 0 | 0 | ||||||
| 2. Yıl Toplam 2nd Year Total |
13 | 37 | 60 | ||||||
| 3.YIL JUNIOR |
|||||||||
| 5 Güz Dönemi Fall Semester |
Teorik Theory |
Uygulama Practical |
Kredi Credits |
AKTS ECTS |
Ön / Yan Koşul Pre / Co-requisite |
||||
| GMS 3001 | Mutfak Uygulamaları III Kitchen Practices III |
1 | 3 | 3 | 6 | Ön koşul: GMS 1005 Pre-requisite: GMS 1005 |
|||
| GMS 3003 | Gıdalar ve Özellikleri Foods and Their Specifications |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3105 | Türk Yöre Mutfakları Regional Cuisines |
1 | 3 | 3 | 5 | Ön koşul: GMS 1005 Pre-requisite: GMS 1005 |
|||
| GMS 3007 | Yiyecek Kültürü Food Culture |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0 Area Elective Course Group-0 |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0 Area Elective Course Group-0 |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| *** 301 | Alan İçi Seçmeli Ders - Yabancı Dil III Grup-5 Area Elective Course - Foreign Language III Group-5 |
3 | 0 | 3 | 3 | Ön koşul: *** 202 (Yabancı Dil II) Pre-requisite: *** 202 (Foreign Language II) |
|||
| TOPLAM TOTAL |
17 | 6 | 21 | 30 | |||||
| 6 Bahar Dönemi Spring Semester |
Teorik Theory |
Uygulama Practical |
Kredi Credits |
AKTS ECTS |
Ön / Yan Koşul Pre / Co-requisite |
||||
| GMS 3000 | Staj II Internship II |
0 | 2 | 1 | 10 | Ön koşul: GMS 2000 Pre-requisite: GMS 2000 |
|||
| GMS 3102 | Mutfak Uygulamaları IV Kitchen Practices IV |
1 | 3 | 3 | 4 | Ön koşul: GMS 1005 Pre-requisite: GMS 1005 |
|||
| GMS 3104 | Osmanlı Mutfak Kültürü Turkish Cuisine |
1 | 3 | 3 | 3 | Ön koşul: GMS 1005 Pre-requisite: GMS 1005 |
|||
| KPL 101 | Kariyer Planlama Career Planning |
1 | 0 | 1 | 2 | ||||
| GMS 3XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0 Area Elective Course Group-0 |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0 Area Elective Course Group-0 |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| *** 302 | Alan İçi Seçmeli Ders - Yabancı Dil IV Grup-5 Area Elective Course - Foreign Language IV (Group-5) |
3 | 0 | 3 | 3 | Ön koşul: *** 301 (Yabancı Dil III) Pre-requisite: *** 301 (Foreign Language III) |
|||
| TOPLAM TOTAL |
12 | 8 | 17 | 30 | |||||
| Dersler Courses |
DERS SAYISI Number of Courses |
KREDİ Credits |
AKTS ECTS |
||||||
| Temel Dersler Core Course |
7 | 19 | 36 | ||||||
| Genel Dersler General Courses |
1 | 1 | 2 | ||||||
| Alan Seçmeli Dersler Area Elective Courses |
6 | 18 | 22 | ||||||
| Alan Dışı Seçmeli Dersler Non-area Elective Courses |
0 | 0 | 0 | ||||||
| 3. Yıl Toplam 3rd Year Total |
14 | 38 | 60 | ||||||
| 4.YIL SENIOR |
|||||||||
| 7 Güz Dönemi Fall Semester |
Teorik Theory |
Uygulama Practical |
Kredi Credits |
AKTS ECTS |
Ön / Yan Koşul Pre / Co-requisite |
||||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-1 Area Elective Course Group-1 |
1 | 3 | 3 | 5 | Eşdeğerlilik: GRUP 3 - 30 AKTS Equivalency: GROUP 3- 30 ETCS |
|||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-1 Area Elective Course Group-1 |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-1 Area Elective Course Group-1 |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0 Area Elective Course Group-0 |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0 Area Elective Course Group-0 |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0 Area Elective Course Group-0 |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| NAE 1000 | Alan Dışı Seçmeli Ders Non-Area Elective Course |
2 | 0 | 2 | 3 | ||||
| TOPLAM | 14 | 9 | 20 | 30 | |||||
| 8 Bahar Dönemi Spring Semester |
Teorik Theory |
Uygulama Practical |
Kredi Credits |
AKTS ECTS |
Ön / Yan Koşul Pre / Co-requisite |
||||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-1 Area Elective Course Group-1 |
1 | 3 | 3 | 5 | Eşdeğerlilik: GRUP 3 - 30 AKTS Equivalency: GROUP 3- 30 ETCS |
|||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-1 Area Elective Course Group-1 |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-2 Area Elective Course Group-2 |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-2 Area Elective Course Group-2 |
3 | 0 | 3 | 5 | ya da GRUP 4 - 15 AKTS or GROUP 4 - 15 ECTS |
|||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-2 Area Elective Course Group-2 |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4XXX | Alan İçi Seçmeli Ders Grup-2 Area Elective Course Group-2 |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| TOPLAM | 14 | 6 | 14 | 30 | |||||
| Dersler Courses |
DERS SAYISI Number of Courses |
KREDİ Credits |
AKTS ECTS |
||||||
| Temel Dersler Core Course |
0 | 0 | 0 | ||||||
| Genel Dersler General Courses |
0 | 0 | 0 | ||||||
| Alan Seçmeli Dersler Area Elective Courses |
12 | 36 | 57 | ||||||
| Alan Dışı Seçmeli Dersler Non-area Elective Courses |
1 | 2 | 3 | ||||||
| 4. Yıl Toplam 4th Year Total |
13 | 38 | 60 | ||||||
| Alan Seçmeli Dersler Area Elective Courses |
Teorik Theory |
Uygulama Practical |
Kredi Credits |
AKTS ECTS |
|||||
| Grup - 0 (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alan Dersler) Group 0 (Gastronomy and Culinary Arts Area Electives) |
|||||||||
| GMS 3109 | Gıda Etiği Food Ethics |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3111 | Gıda ve Sürdürülebilirlik Food and Sustainability |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3113 | Gastronomide Yeni Trendler New Trends in Gastronomy |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3115 | Turizm ve Konaklama Sektörü Tourism and Hotel Industry |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3108 | Uluslararası Mutfaklarda Peynir Çeşitleri Cheese Varieties in International Cuisines |
2 | 1 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3110 | Gıdaların Duyusal Değerlendirmesi Sensory Evaluation of Food |
2 | 1 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3112 | Gastronomi Turizmi Gastronomy Tourism |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3114 | Pazar Araştırmaları Marketing Research in Gastronomy |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 3019 | Gastronomide Hizmet Pazarlaması Service Marketing in Gastronomy |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 4114 | İçecek Kültürü Beverage Culture |
3 | 0 | 3 | 4 | ||||
| GMS 4124 | Yemek Fotoğrafçılığı Food Photography |
2 | 1 | 3 | 4 | ||||
| GMS 4126 | Moleküler Gastronomi Molecular Gastronomy |
2 | 1 | 3 | 4 | ||||
| Grup - 1 (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alan Dersler) Group 1 (Gastronomy and Culinary Arts Area Electives) |
|||||||||
| GMS 3117 | Uzak Doğu Mutfağı Far Eastern Cuisine |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4031 | Deniz Ürünleri Uygulamaları Seafood Practices |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4032 | Dünya Mutfakları World Cuisines |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4033 | Profesyonel Mutfak Uygulamaları Professional Kitchen Practices |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4034 | Bitki Temelli Mutfak Uygulamaları Plant-Based Cuisine Practices |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4035 | Sürdürülebilir Mutfak Bahçeciliği Sustainable Kitchen Gardening |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4036 | İleri Pastacılık Uygulamaları Advanced Pastry Practices |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4037 | Yemek Videografisi Food Videography |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4038 | Temel Çikolatacılık Teknikleri Basic Chocolate Making Techniques |
1 | 3 | 3 | 5 | ||||
| Grup - 2 (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alan Dersler) Group 2 (Gastronomy and Culinary Arts Area Electives) |
|||||||||
| GMS 4010 | Restoran Girişimciliği Restaurant Entrepreneurship |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4111 | Gıda ve Medya Food and Media |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4112 | Gastronomide Kalite ve Mevzuat Quality and Regulations in Gastronomy |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4115 | Gıda Sektöründe Yeni Ürün Geliştirme New Product Development in Food Sector |
2 | 1 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4116 | Gıda Politikaları Food Politics |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4118 | Banket ve Ziyafet Yönetimi Banquet and Event Management |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4120 | Yiyecek ve İçecek Servisi Food and Beverage Service |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4122 | Gastronomi Seminerleri Gastronomy Seminars |
3 | 0 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4128 | Profesyonel Tabak Dizaynı Professional Plate Design |
2 | 1 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4029 | Özel Diyet İhtiyaçları İçin Gıda Tasarımı Food Design For Special Dietary Needs |
2 | 1 | 3 | 5 | ||||
| GMS 4030 | Önoloji Uygulamaları Oenology Practices |
2 | 1 | 3 | 5 | ||||
| Grup 3 (İşletmede Mesleki Eğitim) Group 3 (Vocational Education Electives) |
|||||||||
| GMSCOOP 4001 | Ortak Eğitim I Cooperative Education I |
0 | 40 | 20 | 30 | ||||
| GMSCOOP 4002 | Ortak Eğitim II Cooperative Education II |
0 | 40 | 20 | 30 | ||||
| Grup 4 (İşletmede Mesleki Eğitim) Group 4 (Vocational Education Electives) |
|||||||||
| TRM 4152 | Gölge Yöneticilik Management Shadowing |
2 | 0 | 2 | 15 | ||||
| Grup 5 (Modern Diller) Group 5 (Foreign Language Electives) |
|||||||||
| CHI 201 | Çince I Chinese I |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| GRM 201 | Almanca I German I |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| RUS 201 | Rusça I Russian I |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| SPA 201 | İspanyolca I Spanish I |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| CHI 202 | Çince II Chinese II |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| GRM 202 | Almanca II German II |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| RUS 202 | Rusça II Russian II |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| SPA 202 | İspanyolca II Spanish II |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| CHI 301 | Çince III Chinese III |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| GRM 301 | Almanca III German III |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| RUS 301 | Rusça III Russian III |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| SPA 301 | İspanyolca III Spanish III |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| CHI 302 | Çince IV Chinese IV |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| GRM 302 | Almanca IV German IV |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| RUS 302 | Rusça IV Russian IV |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| SPA 302 | İspanyolca IV Spanish IV |
3 | 0 | 3 | 3 | ||||
| ALINAN DERS SAYISI VE KREDİ TOPLAMI NUMBER OF COURSES TAKEN AND TOTAL CREDITS |
DERS SAYISI Number of Courses |
KREDİ Credits |
AKTS ECTS |
||||||
| 55 | 153 | 240 | |||||||
| Form No:ÜY-FR-1053 Yayın Tarihi:25.08.2021 Değ.Tarihi:-Değ.No:0 | |||||||||