ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ
TURİZM   FAKÜLTESİ
GASTRONOMİ ve MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ
2025-2026 AKADEMİK YILI DERS MÜFREDATI

(2025 - 2026 GASTRONOMY AND CULINARY ARTS CURRICULUM)
1.YIL
FRESHMAN
1  Güz Dönemi
         Fall Semester
        Teorik
Theory
Uygulama
Practical
Kredi
Credits
AKTS
ECTS
Ön / Yan Koşul
Pre / Co-requisite
GMS 1001 Gastronominin Temelleri
Basics of Gastronomy
      3 0 3 4  
GMS 1003 Gıda Bilimi
Food Science
      3 0 3 4  
GMS 1005 Gıda Güvenliği ve Hijyen
Food Safety and Hygiene
      3 0 3 5  
GMS 1007 Temel Ofis Programları
Basics Office Programmes
      1 2 2 5  
GMS 1009 Temel Matematik
Basic Mathematic
      3 0 3 5  
TURK 101 Türk Dili I
Turkish Language I
      2 0 2 2  
HIST 101 Atatürk İlke ve İnkılapları I
Ataturk's Principles and Revoluation History I
      2 0 2 2  
GMS 101 Akademik İngilizce-I
 Academic English I
      3 0 3 3  
        TOPLAM
TOTAL
20 2 21 30  
                   
2  Bahar Dönemi
         Spring Semester
        Teorik
Theory
Uygulama
Practical
Kredi
Credits
AKTS
ECTS
Ön / Yan Koşul
Pre / Co-requisite
GMS 1002 Mutfak Uygulamalarına Giriş
Introduction to Kitchen Practices
      2 2 3 6 Ön koşul: GMS 1005
Pre-requisite: GMS 1005
GMS 1004 Beslenme İlkeleri
Nutrition
      3 0 3 5  
GMS 1006 Temel Sanat Eğitimi
Basic Art Education
      2 1 3 6  
GMS 1008 Gastronomide Yönetim ve Organizasyon
Management and Oragnization in Gastronomy
      3 0 3 6  
TURK 102 Türk Dili II
Turkish Language II
      2 0 2 2  
HIST 102 Atatürk İlke ve İnkılapları II
Ataturk's Principles and Revoluation History II
      2 0 2 2  
GMS 102 Akademik İngilizce-II
Academic English
      3 0 3 3  
        TOPLAM
TOTAL
17 3 19 30  
                   
Dersler
Courses
DERS SAYISI
Number of Courses
KREDİ
Credits
AKTS
ECTS
 
Temel Dersler
Core Course
11 32 52  
Genel Dersler
General Courses
4 8 8  
Alan Seçmeli Dersler
Area Elective Courses
0 0 0  
Alan Dışı Seçmeli Dersler
Non-area Elective Courses
0 0 0  
1.Yıl Toplam
1st Year Total
15 40 60  
                   
2.YIL
SOPHOMORE
3  Güz Dönemi
         Fall Semester
        Teorik
Theory
Uygulama
Practical
Kredi
Credits
AKTS
ECTS
Ön / Yan Koşul
Pre / Co-requisite
GMS 2001 Mutfak Uygulamaları I
Kitchen Practices I
    1 3 3 6 Ön koşul: GMS 1005
Pre-requisite: GMS 1005
GMS 2003 Yiyecek Tarihi
Food History
      3 0 3 3  
GMS 2005 Ekmekçilik
Breads
      1 3 3 4 Ön koşul: GMS 1005
Pre-requisite: GMS 1005
GMS 2007 İçecekler
Beverages
      3 0 3 4  
TRM 2001 Yiyecek ve İçecek Yönetimi
Food and Beverage Management
      3 0 3 5  
TRM 2005 Pazarlamaya Giriş
Introduction to Marketing
      3 0 3 5  
*** 201  Alan İçi Seçmeli Ders - Yabancı Dil I  Grup-5
Area Elective Course - Foreign Language I Group-5
      3 0 3 3  
        TOPLAM
TOTAL
17 6 21 30  
                   
4  Bahar Dönemi
        Spring Semester
        Teorik
Theory
Uygulama
Practical
Kredi
Credits
AKTS
ECTS
Ön / Yan Koşul
Pre / Co-requisite
GMS 2000  Staj I
Internship I
      0 2 1 10  
GMS 2002 Mutfak Uygulamaları II
Kitchen Practices II
      1 3 3 5 Ön koşul: GMS 1005
Pre-requisite: GMS 1005
GMS 2004 Menü Planlama
Menu Planning
      3 0 3 3  
GMS 2006 Pastacılık
Pastry
      1 3 3 4 Ön koşul: GMS 1005
Pre-requisite: GMS 1005
TRM 2004 Maliyet Yönetimi 
Cost Management
      2 1 3 5  
*** 202 Alan İçi Seçmeli Ders - Yabancı Dil II Grup-5
Area Elective Course - Foreign Language II Group-5
      3 0 3 3 Ön koşul: *** 201
(Yabancı Dil I)

Pre-requisite: *** 201  Pre
(Foreign Language I)
        TOPLAM
TOTAL
10 9 16 30  
                   
Dersler
Courses
DERS SAYISI
Number of Courses
KREDİ
Credits
AKTS
ECTS
 
Temel Dersler
Core Course
11 31 54  
Genel Dersler
General Courses
0 0 0  
Alan Seçmeli Dersler
Area Elective Courses
2 6 6  
Alan Dışı Seçmeli Dersler
Non-area Elective Courses
0 0 0  
2. Yıl Toplam
2nd Year Total
13 37 60  
                   
3.YIL
JUNIOR
5  Güz Dönemi
          Fall Semester
        Teorik
Theory
Uygulama
Practical
Kredi
Credits
AKTS
ECTS
Ön / Yan Koşul
Pre / Co-requisite
GMS 3001 Mutfak Uygulamaları III
Kitchen Practices III
      1 3 3 6 Ön koşul: GMS 1005
Pre-requisite: GMS 1005
GMS 3003 Gıdalar ve Özellikleri
Foods and Their Specifications
      3 0 3 4  
GMS 3105 Türk Yöre Mutfakları
Regional Cuisines
      1 3 3 5 Ön koşul: GMS 1005
Pre-requisite: GMS 1005
GMS 3007 Yiyecek Kültürü
Food Culture
      3 0 3 4  
GMS 3XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0
Area Elective Course Group-0
      3 0 3 4  
GMS 3XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0
Area Elective Course Group-0
      3 0 3 4  
*** 301 Alan İçi Seçmeli Ders - Yabancı Dil III Grup-5
Area Elective Course - Foreign Language III Group-5
      3 0 3 3 Ön koşul: *** 202
(Yabancı Dil II)

Pre-requisite: *** 202
(Foreign Language II)
        TOPLAM
TOTAL
17 6 21 30  
                   
6  Bahar Dönemi
        Spring Semester
        Teorik
Theory
Uygulama
Practical
Kredi
Credits
AKTS
ECTS
Ön / Yan Koşul
Pre / Co-requisite
GMS 3000 Staj II
Internship II
      0 2 1 10 Ön koşul: GMS 2000
Pre-requisite: GMS 2000
GMS 3102 Mutfak Uygulamaları IV
Kitchen Practices IV
      1 3 3 4 Ön koşul: GMS 1005
Pre-requisite: GMS 1005
GMS 3104 Osmanlı Mutfak Kültürü
Turkish Cuisine
      1 3 3 3 Ön koşul: GMS 1005
Pre-requisite: GMS 1005
KPL 101 Kariyer Planlama
Career Planning
      1 0 1 2  
GMS 3XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0
Area Elective Course Group-0
      3 0 3 4  
GMS 3XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0
Area Elective Course Group-0
      3 0 3 4  
*** 302 Alan İçi Seçmeli Ders - Yabancı Dil IV Grup-5
Area Elective Course - Foreign Language IV (Group-5)
      3 0 3 3 Ön koşul: *** 301 
(Yabancı Dil III)

Pre-requisite: *** 301
(Foreign Language III)
        TOPLAM
TOTAL
12 8 17 30  
                   
Dersler
Courses
DERS SAYISI
Number of Courses
KREDİ
Credits
AKTS
ECTS
 
Temel Dersler
Core Course
7 19 36  
Genel Dersler
General Courses
1 1 2  
Alan Seçmeli Dersler
Area Elective Courses
6 18 22  
Alan Dışı Seçmeli Dersler
Non-area Elective Courses
0 0 0  
3. Yıl Toplam
3rd Year Total
14 38 60  
                   
4.YIL
SENIOR
7  Güz Dönemi
        Fall Semester
        Teorik
Theory
Uygulama
Practical
Kredi
Credits
AKTS
ECTS
Ön / Yan Koşul
Pre / Co-requisite
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-1
Area Elective Course Group-1
      1 3 3 5 Eşdeğerlilik:
GRUP 3 -  30 AKTS

Equivalency:
GROUP 3-  30 ETCS
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-1
Area Elective Course Group-1
      1 3 3 5
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-1
Area Elective Course Group-1
      1 3 3 5
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0
Area Elective Course Group-0
      3 0 3 4
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0
Area Elective Course Group-0
3 0 3 4
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-0
Area Elective Course Group-0
3 0 3 4
NAE 1000 Alan Dışı Seçmeli Ders
Non-Area Elective Course
2 0 2 3
        TOPLAM 14 9 20 30  
                   
8  Bahar Dönemi
        Spring Semester
        Teorik
Theory
Uygulama
Practical
Kredi
Credits
AKTS
ECTS
Ön / Yan Koşul
Pre / Co-requisite
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-1
Area Elective Course Group-1
      1 3 3 5 Eşdeğerlilik:
GRUP 3 -  30 AKTS

Equivalency:
GROUP 3-  30 ETCS 
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-1
Area Elective Course Group-1
      1 3 3 5
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-2
Area Elective Course Group-2
      3 0 3 5
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-2
Area Elective Course Group-2
      3 0 3 5  ya da
GRUP 4 - 15 AKTS

or 
GROUP 4 - 15 ECTS
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-2
Area Elective Course Group-2
      3 0 3 5
GMS 4XXX Alan İçi Seçmeli Ders Grup-2
Area Elective Course Group-2
      3 0 3 5
        TOPLAM 14 6 14 30  
                   
Dersler
Courses
DERS SAYISI
Number of Courses
KREDİ
Credits
AKTS
ECTS
 
Temel Dersler
Core Course
0 0 0  
Genel Dersler
General Courses
0 0 0  
Alan Seçmeli Dersler
Area Elective Courses
12 36 57  
Alan Dışı Seçmeli Dersler
Non-area Elective Courses
1 2 3  
4. Yıl Toplam
4th Year Total
13 38 60  
                   
Alan Seçmeli Dersler
Area Elective Courses
      Teorik
Theory
Uygulama
Practical
Kredi
Credits
AKTS
ECTS
 
  Grup - 0 (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alan Dersler)
Group 0 (Gastronomy and Culinary Arts Area Electives)
               
GMS 3109 Gıda Etiği
Food Ethics
      3 0 3 4  
GMS 3111 Gıda ve Sürdürülebilirlik
Food and Sustainability
      3 0 3 4  
GMS 3113 Gastronomide Yeni Trendler
New Trends in Gastronomy
      3 0 3 4  
GMS 3115 Turizm ve Konaklama Sektörü
Tourism and Hotel Industry
      3 0 3 4  
GMS 3108 Uluslararası Mutfaklarda Peynir Çeşitleri
Cheese Varieties in International Cuisines
      2 1 3 4  
GMS 3110 Gıdaların Duyusal Değerlendirmesi
Sensory Evaluation of Food
      2 1 3 4  
GMS 3112 Gastronomi Turizmi
Gastronomy Tourism
      3 0 3 4  
GMS 3114 Pazar Araştırmaları
Marketing Research in Gastronomy
      3 0 3 4  
GMS 3019 Gastronomide Hizmet Pazarlaması
Service Marketing in Gastronomy
      3 0 3 4  
GMS 4114 İçecek Kültürü
Beverage Culture
      3 0 3 4  
GMS 4124 Yemek Fotoğrafçılığı
Food Photography
      2 1 3 4  
GMS 4126 Moleküler Gastronomi
Molecular Gastronomy
      2 1 3 4  
  Grup - 1 (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alan Dersler)
Group 1 (Gastronomy and Culinary Arts Area Electives)
               
GMS 3117 Uzak Doğu Mutfağı
Far Eastern Cuisine
      1 3 3 5  
GMS 4031 Deniz Ürünleri Uygulamaları
Seafood Practices
      1 3 3 5  
GMS 4032 Dünya Mutfakları
World Cuisines
      1 3 3 5  
GMS 4033 Profesyonel Mutfak Uygulamaları
Professional Kitchen Practices
      1 3 3 5  
GMS 4034 Bitki Temelli Mutfak Uygulamaları
Plant-Based Cuisine Practices
      1 3 3 5  
GMS 4035 Sürdürülebilir Mutfak Bahçeciliği
Sustainable Kitchen Gardening
      1 3 3 5  
GMS 4036 İleri Pastacılık Uygulamaları
Advanced Pastry Practices
      1 3 3 5  
GMS 4037 Yemek Videografisi
Food Videography
      1 3 3 5  
GMS 4038 Temel Çikolatacılık Teknikleri
Basic Chocolate Making Techniques
      1 3 3 5  
  Grup - 2 (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alan Dersler)
Group 2 (Gastronomy and Culinary Arts Area Electives)
               
GMS 4010 Restoran Girişimciliği
Restaurant  Entrepreneurship
      3 0 3 5  
GMS 4111 Gıda ve Medya
Food and Media
      3 0 3 5  
GMS 4112 Gastronomide Kalite ve Mevzuat
Quality and Regulations in Gastronomy
      3 0 3 5  
GMS 4115 Gıda Sektöründe Yeni Ürün Geliştirme
New Product Development in Food Sector
      2 1 3 5  
GMS 4116 Gıda Politikaları
Food Politics
      3 0 3 5  
GMS 4118 Banket ve Ziyafet Yönetimi
Banquet and Event Management
      3 0 3 5  
GMS 4120 Yiyecek ve İçecek Servisi
Food and Beverage Service
      3 0 3 5  
GMS 4122 Gastronomi Seminerleri
Gastronomy Seminars
      3 0 3 5  
GMS 4128 Profesyonel Tabak Dizaynı
Professional Plate Design
      2 1 3 5  
GMS 4029 Özel Diyet İhtiyaçları İçin Gıda Tasarımı
Food Design For Special Dietary Needs
      2 1 3 5  
GMS 4030 Önoloji Uygulamaları
Oenology Practices
      2 1 3 5  
  Grup 3 (İşletmede Mesleki Eğitim)
Group 3 (Vocational Education Electives)
               
GMSCOOP 4001 Ortak Eğitim I
Cooperative Education I
      0 40 20 30  
GMSCOOP 4002 Ortak Eğitim II
Cooperative Education II
      0 40 20 30  
  Grup 4 (İşletmede Mesleki Eğitim)
Group 4 (Vocational Education Electives)
               
TRM 4152 Gölge Yöneticilik
Management Shadowing
      2 0 2 15  
  Grup 5 (Modern Diller)
Group 5 (Foreign Language Electives)
               
CHI 201 Çince I
Chinese I
      3 0 3 3  
GRM 201 Almanca I
German I
      3 0 3 3  
RUS 201 Rusça I
Russian I
      3 0 3 3  
SPA 201 İspanyolca I
Spanish I
      3 0 3 3  
CHI 202 Çince II
Chinese II
      3 0 3 3  
GRM 202 Almanca II
German II
      3 0 3 3  
RUS 202 Rusça II
Russian II
      3 0 3 3  
SPA 202 İspanyolca II
Spanish II
      3 0 3 3  
CHI 301 Çince III
Chinese III
      3 0 3 3  
GRM 301 Almanca III
German III
      3 0 3 3  
RUS 301 Rusça III
Russian III
      3 0 3 3  
SPA 301 İspanyolca III
Spanish III
      3 0 3 3  
CHI 302 Çince IV
Chinese IV
      3 0 3 3  
GRM 302 Almanca IV
German IV
      3 0 3 3  
RUS 302 Rusça IV
Russian IV
      3 0 3 3  
SPA 302 İspanyolca IV
Spanish IV
      3 0 3 3  
ALINAN DERS SAYISI VE KREDİ TOPLAMI
NUMBER OF COURSES TAKEN AND TOTAL CREDITS
DERS SAYISI
Number of Courses
  KREDİ
Credits
  AKTS
ECTS
   
  55   153   240    
Form No:ÜY-FR-1053 Yayın Tarihi:25.08.2021 Değ.Tarihi:-Değ.No:0