Gastronomi ve mutfak sanatları, yeme-içme bilimi olmanın yanında, bir sanat ve kültür felsefesini de içinde barındırmaktadır. Dünyada az sayıda örneği olan dört yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimi konusunda, Türkiye öncü ülkelerden biridir ve dünyada olduğu gibi ülkemizde de konuya yönelik ilgi her geçen gün artarak devam etmektedir.
Türkiye’deki ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün kurulmasını sağlayan akademisyenler tarafından Antalya Bilim Üniversitesi-Turizm Fakültesi bünyesinde kurulan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün amacı, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefi ve yönetici olmaya aday, konaklama ve yiyecek-içecek sektörlerinde eksikliği hissedilen, nitelikli ve eğitimli eleman sayısının artmasına katkı sağlamaktır. Ayrıca, verilen eğitimin kapsamı itibari ile, Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimi alan genç profesyoneller, yemek stilistliği ve fotoğrafçılığı, yemek tarihçiliği, yemek yazarlığı vb. alanlara da yönelebilmektedirler.