Altın Portakal’da Hukuk ve Sinema Paneli

Ülkemizin ve dünyanın prestijli ve köklü film festivallarinden olup 54. kez düzenlenmekte olan Uluslararası Antalya Film Festivali bünyesinde düzenlenen “Antalya Film Forum” etkinlikleri dahilinde “Hukuk ve Sinema” konulu söyleÅŸi, Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanı Sayın Prof. Dr. İbrahim Dülger’in moderatörlüÄŸünde, Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi öÄŸretim üyelerinden Sayın Doç. Dr. Sezgin Seymen Çebi, Sayın Doç. Dr. Halit Yılmaz ve Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öÄŸretim üyesi Sayın Yrd. Doç. Dr. Banu Bozkurt Bozabalı‘nın konuÅŸmacı olarak katılımlarıyla 26 Ekim 2017 tarihinde Cam Piramit’te etkinlik için ayırılmış alanda gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. İlginin yoÄŸun ve katılımın yüksek olduÄŸu söyleÅŸide akademisyenlerimiz uzmanı oldukları alanlarda bu iki disiplinin kesiÅŸtiÄŸi, birbirine yakınlaÅŸtığı ve birbirinden uzaklaÅŸtığı noktaları, engin tecrübelerini de aktararak dinleyicilere bir bilgi ziyafeti yaÅŸatmışlardır.

Anayasa hukuku alanında uzman olup aynı zamanda Antalya Bilim Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde “Hukuk ve Sinema” dersini de vermekte olan Sayın Doç. Dr. Sezgin Seymen Çebi, doÄŸal hukuktan pozitivist hukuka geçiÅŸin tarihsel sürecini, sinemanın ortaya çıkış döneminin pozitivist hukukun en uçlaÅŸmış hale geldiÄŸi zamana denk gelmiÅŸ olmasının sinemaya bakış açısını nasıl etkilediÄŸini, antik Yunandan günümüz dünyasına kadar gelen spektrumda ele almıştır.

İdare hukuku alanında uzman olan Sayın Doç. Dr. Halit Yılmaz, sinema filmlerinin küresel ölçekte tabi olduÄŸu denetimlere iliÅŸkin güncel eÄŸilimleri, ülkemizde sinema eserlerinin tabi olduÄŸu izin sistemini, bu sistemin eksileri ve artılarını, yerine nasıl bir sistem koyulabileceÄŸi konusundaki kıymetli düÅŸüncelerini aktarmıştır.

Taşıma hukuku alanında uzman olup aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi’nde çeÅŸitli fakültelerde medya hukuku ve fikri haklara iliÅŸkin dersler vermekte olan Sayın Yrd. Doç. Dr. Banu Bozkurt Bozabalı, sinemaya olan derin tutkusunun nasıl baÅŸladığını, oldukça engin olduÄŸu anlaşılan sinema kültüründen verdiÄŸi anektot ve metaforlar eÅŸliÄŸinde anlatmış; ardından ülkemizde sinema eserlerinin korunmasına iliÅŸkin kuralların neler olduÄŸunu, fikir ve sanat eserleri kanununun sinemaya iliÅŸkin kavramları ne ÅŸekilde ele aldığını ve kimlere hangi haklar tanıdığını, özgün ve samimi üslubuyla dinleyicilere aktarmıştır.

Ceza hukuku alanında uzman olan Sayın Prof. Dr. İbrahim Dülger ise bahsi geçen konuların ceza hukuku alanına yansımaları hakkında kısa bilgilendirmeler yapmıştır.

SöyleÅŸiye hukuk fakültesi öÄŸrencilerinin yanı sıra sinema sektörü çalışanları da katılmış ve söyleÅŸinin ardından sorular yönlendirilmiÅŸtir. SöyleÅŸinin kapanış konuÅŸmasını yapan festival yetkilileri ise hukuk ve sinema iliÅŸkisinin bu ÅŸekilde ele alınmasının oldukça faydalı olduÄŸunu ve önümüzdeki yıllarda da düzenlenecek etkinliklerde bu yönde söyleÅŸilerin devam etmesini arzuladıklarını belirtmiÅŸtir.