İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı nedir?
Artan dünya nüfusuna paralel olarak, yapılı çevremiz de her geçen gün geliÅŸmekte, dönüÅŸmekte ve büyümektedir. KüreselleÅŸme ve teknolojinin de etkisiyle, bölgeler arası bilgi alışveriÅŸi artmış, kültürlerarası iletiÅŸim zenginleÅŸmiÅŸtir. Bu geliÅŸmeler ışığında toplumların sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda geliÅŸimlerinin hızlandığı da yadsınamaz bir gerçektir. Toplumsal geliÅŸmeler üretilen yapılı çevrenin niteliÄŸini gündeme getirmekte, mekansal düzenlemelerin kaliteli, kullanışlı ve estetik olması yönünde kullanıcı beklentileri gün geçtikçe artmaktadır. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Programı, insan odaklı yaklaşımı ile geliÅŸen teknolojinin olanaklarını bir arada deÄŸerlendirerek, kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek, fonksiyonel, estetik, sürdürülebilir ve özgün tasarımlar geliÅŸtirmeyi ve uygulamayı amaçlamaktadır. SaÄŸlıklı, konforlu ve sürdürülebilir yaÅŸam alanları oluÅŸturmak amacıyla, sadece iç mekan ile sınırlı kalmayarak, mekansal öÄŸelerin tasarımını yapmak ve iç ve dış mekan düzenlemelerinin birlikteliÄŸini saÄŸlamak da bölümün baÅŸlıca konularındandır.
Bölümde verilen dersler hakkında genel bilgiler
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Programı 4 yıllık bir programdır ve eÄŸitim dili İngilizce’dir. Teknik ve teknolojik bilgilerin yanı sıra insanın fiziksel ve psikolojik gereksinimleri; bu bilgilerin ışığında tasarımların geliÅŸtirilmesi ve uygun tekniklerle sunulması derslerde ele alınan baÅŸlıca konularıdır. Tasarım stüdyoları ile birlikte sanat ve tasarım tarihi, çizim ve sunum teknikleri, yapı malzemeleri, yapım teknikleri, ergonomi, çevre tasarımı gibi konulara odaklanan dersler bölümün müfredatını ÅŸekillendirmektedir. Teori ve pratiÄŸi birlikte ele alan müfredatta yer alan yaz stajları ve mesleki uygulama pratikleri dersleri ile öÄŸrencilerin profesyonel meslek yaÅŸamını deneyimlemesi, mesleki bilgi ve becerilerini uygulamalı olarak geliÅŸtirmesi amaçlanmaktadır.
Hangi ilgi alanına sahip öÄŸrenciler bu bölümü seçmeli?
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı disiplini öncelikle yaÅŸam kalitesi ile yakından iliÅŸkili olan sosyal konulara karşı ilgili olmayı gerektirmektedir. Kaliteli mekanlar tasarlayabilmek için insan, çevre, estetik gibi konularda duyarlı olunmalı ve gözlem yapılmalıdır. Görsel kültürle ilgilenmek tasarımlar için esin kaynaklarını bulma konusunda baÅŸlıca kaynak olacaktır. DiÄŸer tasarım disiplinlerinde de olduÄŸu gibi, öÄŸrencilik döneminden itibaren mesleki etkinlikler ve yayınlar takip edilmeli ve böylece mesleki geliÅŸmelere ve tasarım trendlerine iliÅŸkin bilgiler sürekli olarak güncel tutulmalıdır.
Bölümden mezun olunca hangi alanlarda çalışılabilir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Programı mezunları, iç mimarlık ve mimarlık bürolarında, kamu kurumlarında, inÅŸaat ÅŸirketlerinde, malzeme ve mobilya, medya ve reklam alanlarında çalışabilir veya iç mimar ve çevre tasarımcısı olarak bağımsız çalışmalarını sürdürebilirler.
Antalya Bilim Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öÄŸrencileri, ayrıca yabancı dilde alacakları eÄŸitim ve sahip olacakları uluslararası vizyon ile uluslararası arenada da çalışma imkanına sahip olabilecektir.
Bölümü neden Antalya Bilim Üniversitesinde okumalıyız ?
ABÜ Ä°ç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Programı ile uluslararası düzeyde çaÄŸdaÅŸ bilgi ve becerilere sahip, yaratıcı, çok yönlü, toplumsal ve çevresel deÄŸerlere duyarlı, nitelikli tasarımcılar yetiÅŸtirmek amaçlanmaktadır.
Üniversitemizin uluslararası yapısı gereÄŸi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde eÄŸitim ve yapılacak araÅŸtırmalar uluslararası platformda rekabet yaratacak düzeyde olacaktır. Ayrıca, üniversitemizin bu özelliÄŸi ile bilgiye ulaÅŸmak, analiz etmek ve geliÅŸtirerek, hem bölgesel hem küresel düzeyde meslek disiplinine katkı sunmak kolaylaÅŸmaktadır.
Programın diÄŸer bir önemli avantajı ise teori ve uygulamanın birlikte ele alınması, eÄŸitimin sadece tasarım baÄŸlamında deÄŸil, mesleÄŸin teknolojik geliÅŸmelerini, üretim ve yönetim iliÅŸkilerini de kapsayacak ÅŸekilde kurgulanmış olmasıdır.